Какво работя в момента

От 9 месеца работя в една компания на име 360T. Financial Times я нарече „Бягството от немската традиция“. Това е един от най-успешните start-up-и от времето на .com манията. До преди 10 години компаниите са търгували валута, опции и взимали заеми по много архаичен, несигурен и неизгоден начин. Трейдърите (търговци не е подходящ превод) са се свързвали по телефон или мейл с всички партьори, събирали са предложения за цени, изчислявали са риска, звънели са отново и за затваряли сделките. Това означавало не само, че цената може да не е най-изгодната, но и че докато се обадят, тя да е изтекла като давност. Също така, транзакциите за десетки милиони са били несигурни и възможността за грешки е била голяма.

Идеята на основателите на 360T е била проста – интернет платформа за търгуване, която се интегрира със системите на всички партньори и получава цени, търговии и одобрения автоматично. Представили са идеята си на Lufthansa, които са се съгласили да бъдат първия пилотен партньор. С много трудности са набрали портфолио от банки и клиенти. Сега, десет години по-късно, компанията има 110 служители пръснати из 19 държави и обработва 50 милиарда евро в FX и money market търговии. Всяка седмица имаме нов пик от хиляди търговии на ден и се включват по няколко нови компании. Растежът е минимум 10% на година. По-голямата част от служителите сме в офиса във Франкфурт, където е концентриран и разработването на системата. Спечелила е първо място в последните няколко години в специализирани класации за FX търговия като Euromoney FX Poll.

Всички системи на компанията са изградени вътре в нея. Не се използват почти никакви външни продукти. Ефектът е, че не зависим от прищявките на никоя софтуерна компания и можем да управляваме и адаптираме всеки аспект на системите ни. Това е и една от силните страни на фирмата и причината много мултинационални компании да ни избират за платформа за търгуване. Как работи обаче всичко? Когато един трейдър отвори аплетът за търгуване, той получава в реално време обобщена цена от всички оферти на банки, които с които има договор. Избира продукт и получава конкретни предложения. С няколко клика осъществява търговията и я получава като дигитален документ по мейл или направо в собствената си система. Така е сигурен, че има най-изгодната цена и сделката е сигурна. Това е най-опростеното описание. Поради интеграцията на платформата ни с тези на компаниите, търгуването може да става абсолютно автоматично без дори да има намеса на човек – от взимането на цените, до затварянето. Могат да се опишат правила и бизнес процеси, с които да се определи при какви суми и риск трябва лично одобрение и на какво ниво. Може да се търгуват всякакви опции и заеми, както и да се персонализират според нуждите на клиента. Като допълнителен бонус, фактът, че в системата вече са свързани стотици банки и компании, позволява на новите ни клиенти да разширят бързо кръга от партньори, с които търгуват.

Каква е моята задача във всичко това? Във финансовият свят през времето са се развили купища стандарти за дигитални документи и протоколи. Аз работя в отдел Интеграция, където правим връзката с банките и компаниите. Основно има три задачи – взимане на цени за поръчки, получаване на дигитални заявки за търговии и изпращане на затворените сделки на всички участници в тях. Това включва десетки различни стандарти, които трябва надеждно и автоматично да се преведат. Сложността идва обаче в комуникацията – трябва да се удостовери, че клиентите са получили документа. Това може да стане със специална програма, която инсталираме при тях, по мейл, през SFTP сървъри или с повикване на някаква интернет услуга. В общи линии успяваме да изпълним всякакви желания – от стандартните XML и CSV документи, до специално форматирани Excel таблици, агрегиране на търговии в рамките на деня и дори PDF документи готови за отпечатване. До сега май само по факс и по пощата не сме ги пращали.

Като технология за трансформация сега разчитаме най-много на XSLT, което позволява лесна поддръжка и допълнения. Понякога банките, които не се славят с експедитивността си във въвеждането на нови системи и взимането на технически решения, се учудват как успяваме за минути да изпълним заявките им за промени. Следи се всяка търговия, всяко взимане на цени (които най-често се обновяват в рамките на милисекунди) и взаимодействие. При проблем има специален екип, които се свързва с клиента и оправя нещата.

Поради бързината на разработка често се получава така, че жонглирам по 20-30 проекта във всеки даден момент. Всеки един отнема между 2 седмици и 6 месеца в зависимост от това колко експедитивен е клиентаи. Голяма част от времето заема фазата на тестване, която се осъществява в специална платформа-огледало на реалната за търгуване. Проверява се всичко – от правилния формат на съобщенията през бизнес процесите до надеждността на комуникацията. Малко е объркващо на пръв поглед, но след известно време се свиква. Затова и исках да вляза в този екип – за да имам пряк контакт с клиентите. Допълнителен плюс е, че всеки ред код, който напиша, влиза в системите за търгуване в рамките на седмици. При повечето софтуерни компании има дълъг цикъл на пускане – месеци и години. Често при по-големите, някои проекти се зачекват и не виждат бял свят. При нас всичко върви много бързо и всяка грешка или нова функция излизат за дни.

Атмосферата в компанията е също доста динамична. За разлика от доста немски компании, немците в тази не са мнозинство. Имаме хора от цял свят. До там се е стигнало, че организираме специални вечери на източноевропейците. Всяка година всички от компанията отиват на почивка някъде по света. Точно преди да постъпя в компанията са отишли в Дубай. Тази година не знаем къде ще е,. но предвид успеха от първите тримесечия – със сигурност ще е съизмеримо. Всеки петък има бира вечер – събираме се в офиса на по бира и хапване. Това създава странната за други фирми ситуация, в която някой практикант може да си разговаря неофициално със CEO-тата на компанията. Не бих могъл да кажа, че е едно голямо семейство, не само защото е клише, но и защото при 110 човека е малко трудно. Определено обаче се усеща нещо различно от други компании, с които съм запознат и в които имам познати.

И постоянно търсим хора. Компанията и портфолиото се разраства толкова бързо, че нуждата е голяма. Особено след възстановяването на икономиката и търсенето на доста компании за по-ефективни начини за търговия. Търсим както информатици, така и аналитици и в отдел продажби. Изискванията за добри познания и опит във финансовият свят, както и английски и немски. Други езици, както винаги, са голям плюс. Всъщност за IT хората финансовите знания не са задължителни. Когато постъпих нямах представа какво са опции и FX търговии. Учи се бързо. Както във всички start-up-и и иновативни компании обаче се търси ония специфичен начин на мислене, който помага за решаването на нетипични проблеми. Ако ви интересува, пратете ми линк към Xing или Linkedin профила си през формуляра за контакт.

Прочетете и пълната история на компанията, за която Financial Times отдели цяла страница миналата седмица. На сайта на 360T пък ще намерите повече информация и демота на плаформата.

9 коментара

  1. Хах! 2 – 3 глътки български въздух…
    …в балона на финансовите деривати. 😉

  2. @Huku – абе дивиденти няма много. Иначе като понаучи малко човек какво се случва в този финансов свят, направо го хваща страх. Реално точно при FX търговиите е голямата печалба и оборот. Такива пари се въртят, че стоковата борса и акциите патки да пасат.

  3. Че кой говори за дивиденти!? Де-ри-ва-ти. (Дано е така на български…) 🙂

  4. @Huku – опа. Не съм го дочел. Прочитам първите букви и го допълвам на ум. А че са балон е много вярно. Повечето, с които търгуваме – forward, swaps, ndfs – са си ок. Има обаче едни екзотични опции дето не ми се говори. Сигурно вече като навлезе човек в нещата му стават по-малко безсмислени и рационализира целия хазарт, за който става дума 🙂

  5. Не ти работи линка към Financial Times. По-точно работи, но линква към не’къв неразгадаем jpeg. 🙂

  6. Има ли възможност за home office, например от България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.