„Кариера в България. Защо не?“ 2011

Тазгодишното издание на „Кариера в България. Защо не?“ ще се проведе на 22 декември в Интер Експо център София. Участвах в тези през 2008-ма и 2009-та и определено са доста полезни за ориентиране в обстановката. И тази година ще има изложение на фирми, отделни презентации и семинарна част. Тази година ще има и работилници (или workshop-ове, ако предпочитате) по различни теми – как се пише CV, какво да правим след като ни наемат в България и прочие. Сред известните вече изложители тази година са агенции като Accelerate HR, Bulwork и AIMS, IT фирми като Hewlett Packard и Viscomp, както и големи компании на българския пазар като Sopharmatrading, M-Tel, Globul, EVN Bulgaria и Ernst & Young. По традиция повечето се регистрират в последния момент, така че очаквайте още повече на изложението.

В края на форума ще има дискусия за ситуацията с работата в България и споделяне на опит на вече върнали се. От познати знам, че точно в момента ситуацията е доста лоша що се отнася до работата. Освен ако не искате да работите в международна IT или консултантска компания, намирането на сносно заплащане ще е доста трудно дори с диплома в чужбина. Очаква се обаче до година-две ситуацията да се нормализира и да започнат да търсят много хора заради очакваният подем в европейските икономики. Това, разбира се, еврозоната да не изпадне в рецесия покрай комшиите, от което работата ви ще пострада много независимо къде се намирате. Имайки предвид, често форумът се посещава от студенти и специалисти с опит, той ще помогне точно за това – да се планира започването на работа няколко години напред.

Затова, този форум е полезен от гледна точка на представа какво се случва, какви са възможностите и какво може да се очаква. Покрай предишните ми участия и регистрацията ми в порталът Back2BG получавам всеки месец по няколко предложения за фирми търсещи специалисти с езици и някакъв опит. Ако имате време покрай връщането си в България тази зима или вече сте си в България, мисля, че ще ви бъде полезно. Ще ги намерите и във Facebook.

Погледнете и статиите ми за предишните издания на форума:
По-добре ли е с образование от чужбина?
Утре е „Кариера в България“. Гледайте на живо и участвайте
Какво очаквам да видя на форума „Кариера в България“
На кого му се работи в България?
Форумът „Кариера в България. Защо не?“

10 коментара

  1. Aз сигурно се повтарям ама заглавието трябва да променят на „Кариера в София“, защото другото е фалшиво…

  2. Няма нови позиции. За ИТ може би ще се намери нещо, но за всички останали е умряла рибата. Няма смисъл от форум.

  3. Ситуацията наистина е тежка с позициите в момента, но от това, което чувам се очаква след 1-2 години да търсят доста специалисти. Затова е полезно още от сега да се разгледат възможностите. Също така има разговори за предприемачество и използване на еврофондове.

    Независимо дали говорим за сегашната криза или за подемът, който беше до 2008-ма, една тенденция е ясно видима – има както голямо предлагане на трудовия пазар, така и не малко търсене на специалисти. Едните често искат твърде големи заплати и не предлагат много опит, а другите търсят завършени специалисти без да дават заплати. Един съществен проблем е, че бизнесът няма ясна стратегия за развитие на служителите си като база за развитие. Факта, че има толкова безработни ги кара да се самозалъгват, че винаги ще намерят по-добър човек за дадена позиция. Затова и не им пука много за сегашните и не се опитва да ги задържат. В този смисъл форума ще е полезен и за фирмите, ако са готови да слушат.

  4. Младите умове постоянно се оплакват, че в Бг няма кой да им плаща 2000Е на месец за тяхната квалификация, придобита на Запад. Бих им препоръчал да започнат собствен бизнес в Бг, да създават продукти, услуги и работни места, да покажат как се работи, да плащат по 2000Е на наетите си работници.

  5. @zdr – Това е идеята на много, но една голяма пречка е бюрокрацията. Тя пречи на всички и създава излишен натиск на бизнеса. Доста млади фирми и клонове на чуждестранни компании у нас бързо залязват, защото се налага да бутат пари, за да стане нещо въобще. Не за да избегнат отговорност – за да се случи нещо!

  6. България не е мястото за предприемчиви млади хора, още по-малко за „кариера“ в нормалния и смисъл. В България бизнеса това са мутрите, бизнесмените с „бели якички“ и политическата мафия. Всички останали се мъчат и живеят в лишения защото или не си получават парите, които заработват или не ги получават навреме. Средата е отвратителна, а еврофондовете са просто красива думичка. 😉 Твоите представи за реалността в България са толкова наивни, че няма на къде!

  7. И ти, както и аз в момента сме в Германия. Мисля, че и двамата може доста трудно да преценим каква е ситуацията в България от гледна точка на бизнеса. От това, което ми разказват хора занимаващи се с предприемачество, нещата не са еднозначени. Има проблеми основно заради намалените бюджети на администрацията и големите компании, както и общата криза в Европа. Администрацията и манталитета на бизнеса определено пречи, но чак за масово мутренство в бизнеса не може да се говори.

  8. 🙂 Познай защо съм в момента в Германия и къде бях преди това… Имам доста обширен поглед на ситуацията и перспективите в България и опит от първа ръка за нещата за които говоря . Точно за това не ми се стои там вече въпреки, че се върнах преди време с огромно желание там.. Основните проблеми не идват изобщо от никаква администрация. Държавната машина в България се употребява основно за олигархични и партийни цели, за останалите хора тя просто не работи. Основния проблем е, че мафията и мутрите не разпределят пари в икономиката за разлика от всяка друга относително нормална пазарна икономика и нищо не се прави с дългосрочни хоризонти в тази страна. Точно поради тези причини не е възможна никаква промяна в обозримото бъдеще. И аз като теб мислех 2005та – връщам се, сега всичко ще потръгне и като влезем в ЕС още повече.. нищо подобно не се случи. Просто имаше една огромна ликвидност и един надут сектор на недвижимите имоти, който повлече икономиката и изпра много парички на някои хора. Ако искаш ме послушай, но ти гарантирам, че от двама ни ти си с по-малко информация 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.