Картографирането – новата мода в социалните кампании

Картографирането въобще не е нова наука. Използва се от край време, за да се ориентираме пътувайки из непознати земи. Днес обаче картите не са като тази горе – вече са изключително точни и надеждни. Знаем почти всички характеристики на терена, биосферата и инфраструктурата. Паралелно с тях, се развива обаче и т.н. социална сфера – съвкупността от хора, интересите им и връзките между тях. Тази сфера не съвпада с картата, пътищата и релефа й. Тя е децентрализирана, неформална и често анонимна. Най-важното обаче – тя е пълна с бели петна.

Разбира се на децентрализацията се дължи и големият възход на мрежата, но тя може да е и пречка. Трудно е да поставим нашата кампания, продукт или услуга в контекста на ежедневието на даден интернет потребител. Основно защото online животът им е твърде разделен от този offline. Разбира се, може да засечем по IP адрес местоположението им, но и това работи само е 25% от случаите и често не е много полезно. Социалните мрежи базирани на отбелязване на местоположение като Vivo и Foursquare променят това, но бавно. Все още не сме видели голяма кампания в България в тези новаторски мрежи, а доколкото знам, и в световен мащаб не са много.

Има един друг аспект на местоположението е събирането на информация от масата хора – crowdsourcing. Една проста форма на този принцип са „зрителски новини“, които доста медии у нас въведоха. Там обикновени хора изпращат текстове, снимки и клипове на интересни новини или ежедневни проблеми. Проблемът с тях обаче е, че информацията не е структурирана, не може лесно да се анализира и разглежда (прочетете още за отворените данни и приложенията им). Когато включим в сметката категории и отбелязване на местоположение, вече имаме нещо повече. Всички тези сигнали от посетителите могат да се отбележат на карта, да се сортират по тежест, достоверност, категория и време. Може да се анализира повтаряемостта на определени събития и нагледно да се следи решаването на определен проблем.

В България ще посоча няколко такива кампании, но съм сигурен, че има още. През 2009-та по време на изборите започнахме да събираме информация за посолствата и изборните измами в чужбина. За целта използвахме Google Maps, където всеки можеше да добавя. Същата карта използваме и за изборите тази година. Другите три примера са сайтове направени от мен – Lipsva.com от преди година и половина, Crime.bg, който пуснах преди 10 дни и сайта за изборни измами, който е на 2 дни. Последния е резултат от идеята ми в BrainstormMonk и ще пиша повече за него в следващите няколко дни. Последната кампания, която искам да спомена, е на БТВ – „Да изчистим България“. Там са публикували карта, на която всеки може да отбележи проблем с боклука и да се включи в почистването.

Разбира се, тези няколко примера въобще не означават, че нещо е мода. В световен мащаб обаче се забелязва такава тенденция. Проблемът с мрежи като Foursquare е, че рекламодателите и НПО-тата все още се страхуват да загубят контрол над кампанията си, а и не знаят как да извлекат полезна информация. Crowdsourcing-а обаче предлага лесна възможност да се съберат полезни данни за местни проблеми, инициативи и доброволци. Така вместо да карате 100000 души да харесат инициативата „Да оправим всички дупки по пътищата“ – нещо с много съмнителен ефект, може да ги накарате да отбелязват на картата къде точно са видели такива. Последното е идея на транспортното министерство, но не знам докъде стигнаха с нея.

Един сериозен проблем обаче е участието. В инициативата на БТВ до сега има едва 70 сигнала въпреки продължителността й. Участието в crowdsourcing проекти е въпрос на култура на споделяне и участие, която, за жалост, не е на ниво у мнозинството от нас. Пращането на SMS-и с дарения не се брои. Всъщност един от способите да подават сигнали е точно със SMS. Една от най-разпространените платформи за crowdsourcing е Ushahidi, за която писах преди време. С нея могат да се получават почти безплатно SMS-и със сигнали. Това е един естествен начин на комуникация за доста хора и опростява нещата. Още повече, че процента използващи мобилен интернет у нас е все още малък. Вместо това изпращането на sms в момента, в който видите боклук, дупка на пътя или не ви издадат касова бележка, е много по-лесно.

От техническа гледна точка нещата са лесни. От една страна имаме Ushahidi, която е изключително мощна и не особено трудна за инсталиране. От друга имаме Google Maps, която предлага създаването на собствени карти без много усложнения. По средата на спектъра има купища платформи, които могат да се използват, за добавяне на карта към една социално насочена инициатива. Някои рекламни кампании ги използват за отбелязване на фенове, препоръки или партньорски програми. В политическите кампании пък се отбелязват местата за речи, срещи, гласуване и прочие.

Възможностите за свързване на местния опит на потребителите с инициатива и събиране на информация от тях са неограничени. Предизвикателството е да се убедят тези хора да участват и да повярват, че предоставеният от тях сигнал има значение и ще помогне някъде на някой. Вярвам, че ще видим още доста такива платформи в бъдеще и все по-интересни техни приложения.

17 коментара

  1. Pingback: Tunio
  2. Видях Crime.bg

    1. Ако идеята е само да се картографира престъпността, не вярвам да има много участници. Повече биха се включили, ако има начин да докладват (анонимно) за нарушения на закона. Т.е. да се гарантира, че никакви данни за потребителя не се записват (ИП, точно време, тагове от медийните файлове и т.н.). Може да се направят категории на нарушенията, точно отговарящи на Наказателния Кодекс;)

    2. Смутих се, че не видях оптимизиран за мобилен телефон интерфейс, когато заредих Crime.bg през моя Samsung Galaxy. Според мен трябва да има опростен интерфейс (използващ някой екстри, като HTML5 location) който да дава възможност много бързо да изпратиш сигнал, като прикачиш към него не само снимка, но и видео файл (а не видео URL).

    3. Виждам, че вече в БГ са пуснати няколко картографски соц. сайта, дали не е добре те да имат API за експорт на информацията, така че да може да се представя в други сайтове. Имам предвид, че например изборните нередности, също може да са кандидат за Crime.bg,

    4. Никъде не видях атрибут за размера (мащаба) на престъплението. Има разлика дали са намерени 4 кутии с марихуана или 4 кутии с кока. Според мен ако се въведе размер, търсещия информация може да се фокусира върху събития с определен размер.

    Като обобщение: дали не може да се фокусират усилията върху едно он-лайн приложение, за което да потърсим правна помощ, така че то да има тежест и пред държавните институции и да има по-голямо доверие от гражданите, като в същото време приложението поддържа добре мобилни браузъри?

    П.С. Нашата полиция дали има подобна карта?

  3. @MilenG – 1. Има всякакви престъпления – от неиздаване на касови бележки и неправилно паркиране до полицейско насилие и взломове. Подаващите сигнала сами избират дали да дадат име и мейл за обратна връзка. Във всеки случай никои от данните им не се публикуват. Дори когато включим подаването на sms-и, информацията за номера им няма да се записва в базите данни.

    2. Има такъв интерфейс, но поради обновяването на платформата тази събота не съм включил до0бавката. Ще я пусна тия дни. Мисля, че няма възможност за директно качване на видео, но снимки може да се качват през приложението.

    3. Всички платформи използващи Ushahidi предоставят отворени данни. не и е останало време да го опиша просто. Може да се изкарват както като csv файлове, така и като kml карти. И може да се пренасят като слоеве в други карти и платформи. Тъй като тази за изборите не е още развита, не съм я добавил като слой на crime.bg. Добавил съм обаче слой за полицейските управления, а скоро ще добавя и за изчезналите лица.

    4. Това е възможно – може да се слагат допълнителни полета. Трудно е обаче да се определи единна мярка за мащаб при толкова различни престъпления. Може би може да ги разделим на такива срещу личността (кражби, измами, касови бележки, паркиране) срещу група от хора (големи измами, малко наркотици) или срещу всички (опасно шофиране, големи финансови измами, трафик и много наркотици. във Facebook страницата има тема за дискусии – предложи го там за обсъждане, ако искаш.

    Това с одобрението на властите го забрави – почти ще е невъзможно и то особено с категорията „полицейско насилие“. Карта на МВР няма, защото нямат нито единни данни, нито система за информиране, която да работи реално. Ще включа мобилната страница, както казах, но най-добре е да се гледа сайта през приложението, което се вижда на crime.bg

  4. Вместо размер може да се използва подобни 2 скали:

    Не-материални щети:
    – смъртен изход
    – голяма телесна повреда/психическо насилие
    – малка телесна повреда/психическо насилие

    Еквиралент на материални щети:
    – > 1 мил.
    – > 100 000 лв.

    – > 100 лв.
    – <= 100 лв.

    Според мен с подобно категоризиране, би могло на една карта да се сложат много разнообразни престъпления. Също така би могло не-материалните щети да се приравнят към някои от материалните, само за по-добро онагледяване.

    Мобилната страница според мен трябва да е оптимизирана за изпращане на сигнали: текст и не задължителни полета за локация (може да се прави опит да се вземе от браузъра), прикачен файл (дори да не е снимка, а например видео, не е добре да се отказва), категоризиране (това може да стане и от модератор), и данни на подателя (не-задължителни).

    ИП-то не бива да се записва, но как може да се докаже/одитира това?

  5. @MilenG – Тези две категоризации определено ми харесват. Как обаче ще категоризираме непревилното паркиране, опасното каране, неиздаването на касови бележки или наркотиците? Има някои престъпления, които са с потенциална вреда.

    Мобилното приложение ще позволява добавяне на сигнали. За местоположение се задава адрес в писмена форма. Не съм сигурен дали може да взима местоположението от browser-а, но това е хубава функция за добавяне. Качването на снимки май още не го може поради ограничения в самите мобилни browser-и.

    IP-то се записва независимо дали искам или не – най-малкото от hosting компанията. Аз и да ги трия от всякъде, те пак ги имат. Ако полицията иска да ги види – пак ще може. Ако за това става дума де. Иначе никъде не се показва.

  6. @Боян местоположението може да се вземе от браузъра с достатъчна точност за голяма част от от устройствата. Всички Андроид и iOS устройства, новите BlackBerry телефони и всички останали с нова версия на Опера. Ако адреса е важен, с Google Maps API можеш да направиш reverse geocoding, таз вечер точно с това се занимавах.

    И един коментар относно кампанията на ьТВ – според мен гол популизъм без никакъв положителен ефект. Като алтернатива ти предлагам един проект на Bluelink заедно с друга организация от Хърватска: Сигналите се изпращат към Столичния инспекторат след преглед от модератор и се следи обратната връзка от там.

  7. @Гонзо – да, знам, че може, но просто изглежда мобилния интерфейс не го е въвел още. Можеш ли да ми пратиш snipet как да го извлека най-лесно?

    Благодаря за линка. Това определено е добре направена кампания. Виждам, че е базирана на Ushahidi. Ще им пиша след малко. Не разбирам само две неща – защо са махнали логото на платформата като признание и защо след като имат превод на български не са го чекирали в github. Идеята за тези платформи е каквото се допълни да се върне обратно, за да помогне на останалите. Иначе става голямо дърво от версии и повтаряща се работа.

  8. За Урбанотопия не ползват Ушахири, а Друпал. За други неща ползват Ушахири, ще ги насоча към теб да си споделяте опит.

    Код ще ти пратя на пощата.

  9. @Гонзо – стори ми се така по структурата на кода. Свързах се с тях и ми показаха друг проект, който използва Ushahidi – Май се събират такива проекти. Трябва да направя индекс.

    След малко ще погледна мейла ти. 10х 🙂

  10. Според мен в Европа се използва много повече Facebook от колкото Twiter. Интересно на картографирането защо не е отбелязана централна Азия и какво използват там. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.