Касовите бележки и категориите в Crime.bg

Днес напомних в Twitter, че може и там да се пускат сигнали за престъпления с тага #crimebg. Последваха забележки за категориите, най-основната от които беше за неиздаването на касови бележки. Това наистина е административно нарушение, също както и катастрофите. Причината да ги добавя в сайта е, защото са доста често срещани явления у нас.

Логиката ми с тези категории е да разберем измеренията на тези престъпления/нарушения. Категоризацията обаче в никакъв случай не е в крайния си вариант. Пуснах тема във страницата във Facebook за дискусия по темата, но се потвърди наблюденията ми от други страници – никой не използва тези форуми. Затова по предложение на Димитър Цонев (блог, twitter) направих страница в Google Moderators. Това е платформа, в която всеки може да дава предложение и да гласува за такива. Примерно, може да дадете предложение за включване или премахване на категория и после останалите ще гласуват за това. Ще взимам в предвид всички коментари и предложения. Ще намерите мястото за гласуване на категориите тук. Идеите са понякога преведени на английски и за да го махнете това, натиснете „Disable question translation“ линка долу вляво.

Сегашните категории ще намерите на Crime.bg. Според мен тези, които ще трябва да се променят са Данъчна измама, Телефонна измама, Обир и Взлом. Всъщност, касовите бележки са точно в категория Данъчна измама. Последните две според мен малко объркват заради имената. Обир е кражба от магазин или банка, а Взлом е кражба от частен дом. Не съм сигурен как да ги наименувам. Освен това, подсетиха ме, че Катастрофите и Неправилното паркиране са също административни нарушения. Crime.bg е сайт не само за престъпления, но и за нарушения, но трябва да намерим баланс в категориите и да включим неща, които първо биха били полезни като събрана информация и второ – биха заинтересували хората да подават сигнали.

Много ще се радвам, ако съдействате с изчистването на категориите. Предложенията в коментарите са също така добре дошли като ще ги поставям за гласуване в системата>, която споменах горе.

13 коментара

 1. Pingback: Crime.bg
 2. Вярно, че неиздаването на касова бележка е административно нарушение. Вярно, че означава изсивяване на бизнеса. Но дори и „сив“, бизнеса е единственият, който създава добавена стойност. От друга страна, „държавата“ (приходната администрация) има доста богат арсенал от средства за „борба“ с провинилия се данъкоплатец. (Включително нововъведеното свързване на касовите апарати с НАП.)
  Не бива да забравяме, че в „нормалните“ страни предназначението на касовия апарат е единствено да защити интересите на собственика по отношение на парите в брой.
  Ако на „скъпата“ ни държава

 3. @Huku – Това последното за „интересите на собственика по отношение на парите в брой“ не го разбрах. Навсякъде, доколкото знам, фирмите си се отчитат така към данъчните – с касов апарат. Ако се скапе системата, са ми издавали касова бележка на ръка.

 4. …й е толкова важно да следи касовите бележки, защо е освободила от тях някои свои собствени (и някои други „привилегировани“) бизнеси?!
  Няма да съпоставям „вредата“ от неиздадена касова бележка, с тази от изповядана сделка за няколко (напр. 6 😉 ) апартамента по данъчна оценка и сключена по пазарна цена. (Като при последната няма задължение за ползване на касов апарат, дори и сделката да е в брой.)
  Та, точно по отношение на касовите бележки, едва ли има нужда да се превръщаме в нови Павликморозовци през 2011 година.

 5. @Huku – ок, значи си против да се следят тези нарушения. Ок. Някакви идеи за други категории или подобряване на сегашните.

 6. @Боян Ключовата дума в ЕКАФП е „фискална“.
  След като веднъж ги има данните от апарата, повече от естествено е да се използват И за данъчни цели.
  Което не променя *основното* му (и нормално) предназначение.

 7. И в Испания ми се е случвало да ми спестят касова бележка… Не е „българско“ изобретение. Явно е функция на условията;-)

 8. @ivo_isa – На първо място, в никакъв случай не трябва да се чувстваме специални, че само в БГ се мами с данъците. Обръщаме чувството си за уникалност във величието в чувство за уникалност в простащината. Пак е его, но един вид емо-его.

  Второ, това, че не дават касови бележки не означава непременно, че не си отчитат всички пари. В Германия най-често питат дали искаме касова и иначе я хвърлят. Да, най-вероятно в БГ наистина не ги издават и сумтят като си искаш, но нарушението не е еквивалентно с неплащане на данъци.

 9. Имах предвид „не издават“.
  А това дето го наричаш емо-его, съм го чувал като национален нихилизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.