Касовите бележки и категориите в Crime.bg

Днес напомних в Twitter, че може и там да се пускат сигнали за престъпления с тага #crimebg. Последваха забележки за категориите, най-основната от които беше за неиздаването на касови бележки. Това наистина е административно нарушение, също както и катастрофите. Причината да ги добавя в сайта е, защото са доста често срещани явления у нас.

Логиката ми с тези категории е да разберем измеренията на тези престъпления/нарушения. Категоризацията обаче в никакъв случай не е в крайния си вариант. Пуснах тема във страницата във Facebook за дискусия по темата, но се потвърди наблюденията ми от други страници – никой не използва тези форуми. Затова по предложение на Димитър Цонев (блог, twitter) направих страница в Google Moderators. Това е платформа, в която всеки може да дава предложение и да гласува за такива. Примерно, може да дадете предложение за включване или премахване на категория и после останалите ще гласуват за това. Ще взимам в предвид всички коментари и предложения. Ще намерите мястото за гласуване на категориите тук. Идеите са понякога преведени на английски и за да го махнете това, натиснете „Disable question translation“ линка долу вляво.

Сегашните категории ще намерите на Crime.bg. Според мен тези, които ще трябва да се променят са Данъчна измама, Телефонна измама, Обир и Взлом. Всъщност, касовите бележки са точно в категория Данъчна измама. Последните две според мен малко объркват заради имената. Обир е кражба от магазин или банка, а Взлом е кражба от частен дом. Не съм сигурен как да ги наименувам. Освен това, подсетиха ме, че Катастрофите и Неправилното паркиране са също административни нарушения. Crime.bg е сайт не само за престъпления, но и за нарушения, но трябва да намерим баланс в категориите и да включим неща, които първо биха били полезни като събрана информация и второ – биха заинтересували хората да подават сигнали.

Много ще се радвам, ако съдействате с изчистването на категориите. Предложенията в коментарите са също така добре дошли като ще ги поставям за гласуване в системата>, която споменах горе.

13 коментара

  1. Pingback: Crime.bg
  2. Вярно, че неиздаването на касова бележка е административно нарушение. Вярно, че означава изсивяване на бизнеса. Но дори и „сив“, бизнеса е единственият, който създава добавена стойност. От друга страна, „държавата“ (приходната администрация) има доста богат арсенал от средства за „борба“ с провинилия се данъкоплатец. (Включително нововъведеното свързване на касовите апарати с НАП.)
    Не бива да забравяме, че в „нормалните“ страни предназначението на касовия апарат е единствено да защити интересите на собственика по отношение на парите в брой.
    Ако на „скъпата“ ни държава

  3. @Huku – Това последното за „интересите на собственика по отношение на парите в брой“ не го разбрах. Навсякъде, доколкото знам, фирмите си се отчитат така към данъчните – с касов апарат. Ако се скапе системата, са ми издавали касова бележка на ръка.

  4. …й е толкова важно да следи касовите бележки, защо е освободила от тях някои свои собствени (и някои други „привилегировани“) бизнеси?!
    Няма да съпоставям „вредата“ от неиздадена касова бележка, с тази от изповядана сделка за няколко (напр. 6 😉 ) апартамента по данъчна оценка и сключена по пазарна цена. (Като при последната няма задължение за ползване на касов апарат, дори и сделката да е в брой.)
    Та, точно по отношение на касовите бележки, едва ли има нужда да се превръщаме в нови Павликморозовци през 2011 година.

  5. @Huku – ок, значи си против да се следят тези нарушения. Ок. Някакви идеи за други категории или подобряване на сегашните.

  6. @Боян Ключовата дума в ЕКАФП е „фискална“.
    След като веднъж ги има данните от апарата, повече от естествено е да се използват И за данъчни цели.
    Което не променя *основното* му (и нормално) предназначение.

  7. И в Испания ми се е случвало да ми спестят касова бележка… Не е „българско“ изобретение. Явно е функция на условията;-)

  8. @ivo_isa – На първо място, в никакъв случай не трябва да се чувстваме специални, че само в БГ се мами с данъците. Обръщаме чувството си за уникалност във величието в чувство за уникалност в простащината. Пак е его, но един вид емо-его.

    Второ, това, че не дават касови бележки не означава непременно, че не си отчитат всички пари. В Германия най-често питат дали искаме касова и иначе я хвърлят. Да, най-вероятно в БГ наистина не ги издават и сумтят като си искаш, но нарушението не е еквивалентно с неплащане на данъци.

  9. Имах предвид „не издават“.
    А това дето го наричаш емо-его, съм го чувал като национален нихилизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.