Новите дрехи на туризма

Сигурно си спомняте, че преди писах за скандалните поръчки за новия сайт за туризма – тук, тук и тук. Поръчката беше развалена няколко пъти заради протести на интернет общността. В крайна сметка преди година е била спечелена, но така и не намерих от кого вижте тази статия. Само тази новина за отварянето на офертите. Тук ще намерите и описани целите на проекта. Самият сайт ще намерите на BulgariaTravel.org.

Защо „става“

Иска ми се обаче да направя кратък обзор на сайта. Пише, че още е в бета версия, затова може би ще добавят още неща в близко време. Като цяло сайта е добър. Цветовата гама си пасва добре с логото. Иконите са ясни и големи. Заглавната снимка е добре направена. Текста на места е търде дребен, но може да е заради това, че съм на linux. Клиповете, които ще намерите на YouTube страницата са добре направени, също както и снимките. Аудио записите не съм ги слушал. Информацията изглежда добре и си личи, че са се постарали с мултимедийната част. Има страници в повечето социални мрежи, включително Facebook, Twitter и Flickr (безплатен акаунт). Едно голямо предимство е, че сайта има версия за хора с увреждания с ясни букви и формат лесен за машинно изчитане. Освен това изглежда наистина е преведен на 9 езика.

Недостатъците

Но сайта им ама и доста недостатъци. На първо място ще спомена автоматично започващата музика. Приятна е, но говори много лошо за един сайт. Би било добре по подразбиране да е спряна. Добре е все пак, че като я спреш си запазва състоянието. Вторият недостатък е бутонът за езиците. Влизайки в сайта, виждаш бутона изписан на български език. Това е страшно нелогично, защото ако ти трябва тази функция, най-вероятно не разбираш езика на сегашната версия. Затова най-добре ще е да е винаги на английски или да се въртят надписите надписите на различните езици, за по-голяма яснота.

Самата структура на сайта изглежда приятно, но не е много интуитивна. Като пример ще дам картата. Похвално е, че я използват, но е някак странно да е празна на началната страница. Падащото меню с видовете туризъм не помага много. Освен това, като се стигне до пълната карта, което става след няколко страници, тя е доста претъпкана. Вярно, че има много обекти, но пинчетата трябва да са много по-малки. Може да са точки със съответния цвят и да се увеличават до иконка като минеш над тях. Освен това в балона с информацията няма смисъл да има координати, а някакво кратко описание.

Друг проблем е мултимедията. Както казах, самите снимки и клипове изглеждат много добре. Тези малки иконки обаче с огромни разпънати стрелки върху тях стряскат погледа и не става ясно към какво водят. Много по-добро ще е ако ги увеличат с 10-20% и сложат малки стрелки „Пусни“ в единия ъгъл.

Най-големият проблем обаче е с общия дизайн и програмирането. Претрупан е с полета, цветове, шрифтове и смесена информация. По класически тест на Yslow изкарва едва 33%, което значи, че не е оптимизиран за натоварване по много показатели. Не се валидира по W3C, което мисля, че беше изискване в обществената поръчка.

Отсъждане

Общата ми оценка за сайта е по-скоро средна. Мултимедията изглежда добре, въпреки, че не съм я прегледал цялата. Общия вид на сайта определено е подобрение, но е направено без особена идея и цел. Струва ми се, че са събрали идеи на една дъска и са ги наместили на сайта по някакъв начин. Иска ми се да видя разчетите къде са отишли тия 1.5 милиона за сайта, защото надали е струвал толкова. Дори като включим превода. Сега разбираме и че ще го рекламират с банери и две игри, за които държавата ще плати още 3 и нещо милиона лева. Дали си струва такъв сайт да се рекламира с толкова много пари?

Преди да започна да пиша това, пуснах в Twitter сайта за обсъждане. Сега виждам към 50 tweet-а и повечето са насочени срещу сайта. @iapostolov също е забелязал проблема с бутона за езици и казва, че снимките са с много лошо качество. @stan_bb и @buhtum също се дразнят на музиката. @thelazyperson и @muxozavar казват, че има досадни грешки, но иначе е ок. @Joko казва, че не го понася, а @bembeni – че има проблеми с азиантските преводи. Вижте и коментара на Иво Апостолов. Общото становище сякаш е, че определено не струва за тия пари.

42 коментара

  1. Pingback: Албена Тодорова
  2. Pingback: cvetomir
  3. Pingback: Marta Kostova
  4. Пропуснах да кажа, е @iapostolov посочи колко е глупаво бутона за текстовата версия на сайта да е с картина, която не може да бъде прочетена от автоматичните четци. @if__fi обаче каза, че това не е проблем и също е забелязала, че музиката като се спре веднъж си остава спряна като сменяш страниците.

    Преди малко пък @gonzomir забеляза, че когато нямаш последна версия на Flash, сайта хвърля грешка и то с изчакащо съобщение. Това е не само неприятно, но и странно, защото не виждам никъде флаш на сайта.

  5. Съгласен съм напълно. Сега го прегледах само за 10 мунити, но забелязах, че Уебкамерите (или по-скоро уебкамерата) не работи.
    ПС: бе сложи един линк към самия сайт в статията 🙂

  6. Мога да добавя, че поне за мен връщането от текстовата към графичната версия не беше много интуитивно, линка е добре да е от ляво(горе) а не в дясно. Що се отнася до многоезичноста, езикът на брауъра не е взет под внимание! Сайта трябва да се зареди на езикът който подава уеб-браузъра в случай че се поддържа, в протовен случай се зарежда този по подразбиране. Сладък проект за 1.9 млн. 🙂

  7. @x_lunatic – За текстовата версия не знам дали има толкова значение. Не съм специалист по сайтовете за хора с увреждания, но не знам дали са се консултирали с такива.

    За езика на посетителя ми хрумна и на мен, но ще стане много. Ще е добре и да го комбинират със засичане откъде идва съответния посетител по IP-то.

  8. Не защо по IP-то, той всеки нормален браузър си връща в HTTP хедъра на реквеста „Accept-Language:“ . Просто от сървър страната трябва да се обработи тази информация нищо друго.

  9. Осъществих контакт със създателите на сайта. Очаквайте интервю с тях относно критиката в статията ми и защо един такъв сайт струва 1.5 милиона.

  10. При тази цена на сайта, мисля, спокойно можете да претендирате за по €5000 на човек – хонорар за (безплатните до момента) бета/QA тестове. 😉
    (Като спрете да „подбивате цената на услугата“ [и когато изпълнителят се съгласи на посочената сума 🙂 ], с удоволствие се включвам и аз!) 🙂

  11. @Huku – това беше един от въпросите, които му изпратих – дали е имало usability тестване. Другият важен въпрос е разчет къде са отишли парите. Още при поръчката от 2009-та казах, че може да се докарат дори и тогавашните 2 милиона, ако се включи превода, създаването на текстовете и заснемането на всички клипове и снимки. Това разбира се, ако фирмата не си остави ръцете, както смятаме тогава. Определено тук това не е така, но има какво да се желае от сайта.

  12. Снимките не са с много лошо качество, с прилично качество са, но очакванията ми при такава цена са значително по-високи.

    bulgariatravel.org – моето мнение, общо взето е по-критично, но основно заради безумната цена.

  13. Да, наистина беше в спама. Освободих го сега. Преди да видя този коментар ти линкнах статията в текста горе 🙂 Добър е списъка.

    Относно цената – възможно и да не е чак толкова голяма. Зависи кое колко е струвало. Преводите и създаването на текствоете не са малко работа. Ако са разпращали фотографи да снимкат и са създавали клиповете – също. Така се събират разходи малко по малко и се получава сумата. Въпросът е дали са го правили, защо качеството е такова и за кое колко е отишло. Това ги питах, пък дано да ми отговорят.

  14. Много неща се казаха в Twitter основно критика. Не искам да защитавам сайта, но ми се струва че сме много бързи да оплюем чуждия труд. Един толкова голям проект заслужава да му се отдели време да се опита човек да разбере мисленето на създателите преди да започне да критикува. Като цяло малко са наистина добрите сайтове с такива размери които излизат от БГ като цяло.

    Пиша тук Бояне, защото мисля че ти обикновенно не критикуваш на общо основание, а за да може хората да си вземат поука и все пак в такива случай да има отговорност.

    Сега конкретно за сайта:

    1. Цената в Контекст – Колко реално струва разработката на сайта и колко съдържанието.

    Аз не знам някой да разполага с официална разбивка на цената сайта. Затова ще порасъждавам малко и да видим какви изводи ще стигна.

    1.1 – 1 460 000лв / 400 обекта са 3650лв на обект.

    Да приемем че сметката е точно такава и фирмата е направила сайта за слава. Чисто ценово изглежда съвсем реалистично, че даже ми се струва евтинка цялата работа. Ако е така: Евала! Сайта е супер.

    Някак се съмнявам това да е случая.

    1.2 – Нека приемем че фирмата работи на 30EUR на час и 20 работни дни в месеца това ни дава цена от 4800EUR на човек на месец.

    Ако 5ма души са работили 3 месеца цената е 72000лв

    Като цяло предполагам е отделено повече време, съответно и пари.

    2 Кое е важното в случая

    По-важното в случая е това, което не се вижда. Как е организирана базата и как е направена администрацията. При добре направена и лесна за поддържане система сменянето на Front End’a може да се прави всяка години и сайта да се подобраява с времето.

    Реално цената на един проект (би трябвало да) се вдига от сложността на системите, които обикновенният потребител не вижда.

    Също така не знаем какви политически решения са взети вътре във фирмата направила сайта. Не вярвам и че ще се разбере колко точно пари са отделени за различните звена.

    За добро или лошо тези големи проекти носят сериозен политически натиск.

    3 Какво виждам

    Front Еnd’а и дизайна на сайта не са лоши, но и не са на нивото на което очакваме като чуем поръчка за голям проект. Вниманието към детайлите липсва. Претрупани интерфейси и замазан код.

    Обобщение

    Сайта става за ползване и смятам, че хората ще го ползват и няма да се оплакват. Повечето проблеми ги виждаме ние, уж професионалистите, които сме по цял ден заровени в код и мислим по този начин.

    Тия неща ще станат на принципа на критичната маса. Нека има повече такива поръчки за да може да се създадат фирми които да предлагат работа с адекватни условия и заплащане. Талантливи хора винаги търсят поле за изява. Времето ще покаже дали хората са некадърни или ние сме прокълнати вечно да сковаваме каквото можем с трохите оставени след политическите игри на „шефовете“.

  15. Добра разбивка на аспектите около сайта. Относно back-end-а – не можем да знаем как изглежда, ако не ни дадат тестов акаунт. Иначе нищо чудно да са използвали някоя отворена CMS система. Не мога по структурата на кода обаче да определя коя.

    За дизайна и използваемостта съм съгласен. Определено има какво да се подобри по спокостта на зареждане, размера на ресурсите и SEO-то. Даже с това трябва да се започне преди да се прави оня кампания за рекламите.

    За парите – мнението ми е подобно. Затова и ги питах за разбивка на разходите вчера. Преди това ми писаха, че имат готовност да отговорят на въпросите ми, затова се надявам да получа някакви данни. Така ще можем да затворим въпроса и да се концентрираме върху външния вид на сайта.

  16. 3650 (без ДДС) лева на обект въобще не е евтина цена. Аз не виждам нещо кой знае колко сложно в този проект, освен обема на съдържанието (което изисква добра архитектура).
    От там нататък, кое точно е сложното?
    Съжалявам но сайт като този (без съдържанието), би направила всяка компания за не повече от 20,000 лева (да кажем без ДДС). Нека бъдем щедри и да кажем, че цената е 50,000 (макар да съм сигурен, че всяко едно студио би приело поръчката и при 20)

    Според мен 3-4 фотографа и примерно 2 оператора в срок от 6 месеца биха могли да заснемат всичко. Да сложим и 5 копирайтъра за текстове и един редактор. Нека има и 2 Project Managers.

    Всеки от тези хора да получава по 5000 лева на месец за тази работа (което е супер високо заплащане за България). Това прави 420,000 лева за Content (без ДДС).

    Нека добавим и 30,000 разходи за транспорт и сходни.

    Общо разходите станаха 500,000 лева. Да предположим дори, че се залага печалба от 100%. Цената отива на 1 милион. Като това е при супер раздуване на всички разходи.

    Не виждам кое му е евтиното… особено на фона на крайния резултат.

  17. Странно, че акцента пада върху снимките. Попресолили са „вдигането“ на цветовете според мен, особено на тревата и дърветата.

    Сега за layout-a – на мен не ми харесва, доста е усложнен според моите убеждения за ефективен дизайн. Само за пример ще дам „.article“ – според мен не комуникира нищо тоя закован height. Така или иначе на нормален небук не се вижда нищо под него, добавянето на още един скролер в страницата е доста неприятно – специално трябва да ми е мишката над него div за да сляза надолу.

    Друго интересно нещо е, че дизайна е правен „за точно тоя шрифт“ – както отбелязва Боян, при други размерности на шрифтовете не им се получава. Например падащите менюта при hover стават bold което веднага пренася някои елеенти на два реда, вместо да са на един, това „подскачане“ е доста неприетно, особено ако си бавен с мишката или ползваш неудобен инструмент за показване (например touchpoint).

    Относно „достъпността“ – на светлинни години са. За справка – тук: Вътрешно пробвахме повечето от описаните подходи и работят. Това, което лично на мен не ми хареса, без да имам намалено зрение или подвижност е, че фокуса върви по линковете, но няма визуална индикация кой е фокусирания елемент. Което автоматично веднага предполага използването на мишка ексклузивно.

    Сега за мултимедията: Хубаво се се отваря предварителен преглед на брошурите, но все ми се струва, че цял „къстъм“ флаш за това не беше нужен, предвид че можеше да го направят на pdf и да ползват публично достъпни услуги за предварителен преглед. Това по отношение на „къде отидоха тия 1.5 милиона).

    Когато от версията за достъпност избереш видео се отваря yt в цял екран с ifame-а. Но не разбрах защо, като избера мултимедия отивам на видеото, но като натисна бутона „назад“ се връщаш на някакво място, на което никога не си бил вместо на списъка с мултимедията, където е логично да си + че щеше да е невероятно хубаво да получава фокуса където си бил последно. Някак си ми се струва логично.

    Да идем на аудиото: фокуса е върху аудио линк, натискаме, изскача аудиото: как да го спрем? Още по-зле, натискаме ТАБ за следващия линк и попадаме във Флаш-а®… край… браузването ни с клавиатура беше до тук.

    Та за тия 1.5 милиона. Честно казано съм виждал задания изпълнени от студенти/ентусиасти къде по-добре. Аз лично смятам, че показаното до момента не струва толкова. От друга страна хората в БГ са свикнали да работят за почти без пари, така че вероятно е и толкова да струва. Просто не ми харесва.

    За толкова пари мисля, че можеше да се направи доста по-достъпен сайт. Например за тези с намалено зрение можеше да се ползва аудио вместо обикновен скрийн рийдър. Това би било яко, предвид, че повечето информация, която се комуникира в този сайт е художествено изложение. Тоест всичко да стане като вид интерактивна презентация: в aria тагове кратко описание как да ползваме „приложението“ и съвет да си изключат рийдъра по пвреме на презентацията. Следва старт и видео с аудио и контроли през JS. Видеото трябва да е с toggle субтитри (за хората с увреден слух) Аудиото също да е със субрирти. Апликацията да е скалируема (телефон, таблет, лаптоп, декстоп, ТВ – да, има множество вече стб у-ва, които могат да зареждат веб апликации както и телевизори) . Снимките могат да станат в цял размер на екрана, информацията като текст да е синхронизирана с аудио. Картите също могат да бъдат направени достъпни. Цялата тази история можеше да е изградена заедно, не да бъдат разделени интерфейсите за „нормалните“ и „другите“ . Аз нещо такова си представям за 1.5 милона. Но аз пък какво ли разбирам.

  18. @ Иво Апостолов

    Извинавай, ама нещо са ти сбъркани сметките. Това кой за колко работи няма нищо общо с цените които дават фирмите. Как мислиш се печели от този бизнес.

    Съвсем ясно се вижда от коментарът ти колко си запознат със ценообразуването свързано с такива проекти.

    Точно обема на съдържанието тук е умопомрачителен. Снимките + текстовете и преводите са предостатъчни цената да достигне 3К на обект.

    Като цяло съм съгласен с теб. Сайта не е направен добре. Бих казал, че са се отнесли немърливо и неуважително. Разликата в мненията ни идва при финансовата обосновка. Кой е взел парите и защо? За да прави сайт? Или за привилегията да даде на някой да прави сайт?

    Също така Иво ми е много интересно дали можеш да ми дадеш пример(и) за много добре направен сайт с подобни размери от български фирми?

    Също така ми е интересно спортед всички в дискусията кой е виновен за „провала“? Шефовете на фирмата изпълнител или програмистите заедно с ръководителите на проекта?

    Хайде малко по-сериозно отношение. Говорим за сериозно начинание тук. Това (надявам се) не е поредния мъртвороден портал в нашето интернет пространство.

  19. В крайна сметка мисля, че ако дизайна беше наистина добър и кода беше по-оптимизиран, повечето щяхме да сме доволни. За мен в тази сфера са спестили доста, а реално не струва толкова спрямо съдържанието – текста и мултимедията. Определено с не много пари може да се направи нещо уникално, но за целта трябва да имат добър креатив директор и леко шантави дизайнери. Не знам кой го е правил това, но е заложил на стандартен и остарял подход. От там останалите неща не се забелязват добре и бледнеят.

    Относно шрифта искам да допълня нещо – дори не бях забелязал, че при увеличаване се чупи дизайна. И това е кофти, но не толкова, колкото, че използват 20 различни размера на буквите, че на места са твърде малки и нечетливи.

  20. Коко – 100% печалба (това за което работят фирмите) присъства в калкулацията. Според мен 3к на обект е безумна цена в България и подобна цена на пазара – НЯМА.
    Тоест цената платена от държавата е значително над пазарната.

    Мога да ти дам примери, но няма да го направя в коментар тук. Примерите са както за български фирми за световния пазар, така и за местния. И цените са много далеч от цената в този проект. Ама много. Говоря за сайтове със сходен мащаб.

    Провала безспорно е:
    Първо на министерството, защото бе поставило безумни условия, за участие в конкурса. По този начин отряза 95% от възможните конкуренти.
    Второ на консорциума (който е форма на замотване кой взема реално парите) – който не стига, че е спечелил подобна силно надценена поръчка, ами не си е свършил и работата както трябва.

  21. Получих доста изчерпателни отговори на въпросите в статията и в коментарите от фирмата изпълнител. За жалост след 15 мин тръгвам на път и ще мога да ги пусна едва след 3-ти.

  22. Може ли и аз да споделя мнението си?!
    Първо искам да уточня, че не се занимавам с дизайн, а с PR – затова ще говоря по-скоро като средностатистически наблюдател…
    Дизайна ми харесва, но определено не еизключителен или дори толкова добре направен за сумата, която е платена. Очаквах повече!
    Разгледах подробно две статии – за остров „Свети Иван“ до Созопол и за курортното градче Черноморец.
    Отркрих много стилистични грешки в текстовете – явно са работили на парче или без добър редактор… Например в Уикипедия информацията за обектите е доста повече, по-добре написана, по-изчерпателна и много по-подредена, отколкото в сайта. В първата статия имаше тафтология (повторение на думи в съседни изречения), което прави доста лошо впечатление. В статията за Черноморец има само ЕДНА снимка и две изречения… Освен това пише, че е село, а от три години Черномрец е град… оставам без думи… 🙂

  23. Много добро попадение +eleonita.

    Тези пропуски обаче не са непременно свързани с програмното обезпечение, ето защо не им бях обърнал внимание.

    Обаче си напълно права, че статиите във Wikipedia са по-добри и това е защото са умело представяни: ето тук

    7 съвета за подобряване на четимостта на сайта ви (на английски)

    може да се прочете повече за това как да представим съдържание така че да бъде полезно и приятно за потребителя (вместо да го нацопаме както са направили на въпросния сайт за туризъм):

    Не е казано да са меродавни тези съвети, но някои намирам за особено полезни и приятни като потребител на онлайн съдържание

  24. Ето ти статията за безлично градче в туристическия сайт на Бранденбург.
    – има кратка статия за мястото
    – снимките са добри от гледна точка на това, че го правят по-интересен отколкото е; иначе е адски скучно място
    – иконките долу са за транспорт – железопътен, регионален и общ, и карта за кола
    – иконките отстрани са за за карта на града с всички забележителности, хотели, гари и ресторанти; за влизане в системата за резервации на преспиване и за прибавяне в собствения списък с цели
    – отдолу има отделни категории за организирани пътувания, екскурзии и събития плюс азбучен указател
    Не е връх на дизайна, нито велико постижение, но е удобен и бърз начин да си планираш пътуването. Нали това е целта?
    Ето за сравнение статията за уж известния Белоградчик.
    Може ли да се ориентираш по него?

  25. Вие всички се увличате да коментирате по-скоро формата. Аз не съм специалист, но пък съм чест ползвател на подобни сайтове и за мен той е тотално нефункционален. Първо, зарежда се мноооого трудно, особено от чужбина. Второ, няма нищо от полезната информация, която един западен турист би очаквал да срещне на такъв сайт – информация как се стига до обекта, с обществен транспорт и с кола, линкове за резервация на автобус, самолет или влак, подробна карта и координати за навигация; ; няма система за резервация на места в хотели и тн; информация за това дали обекта е достъпен за инвалиди или подходящ за трудноподвижни хора или деца; карта на околността около обекта в пдф с всички ресторанти, тоалетни и инфоцетрове наоколо; няма опция да си направиш списък със собствени обекти или направо собствен маршрут; няма информация за околни забележителности, за подходящи еднодневни екскурзии. Ако съм западен турист или дори поразглезен източен такъв, ще затворя този сайт още когато забележа че сам трябва да си търся хотел или че трябва да организирам сложен транспорт с три прекачвания през 4 сайта, 3 от които нямат онлайн резервация. Или просто когато ми се точи 5 минути ли повечето важни неща са ми в зип. За един такъв сайт е важно да е удобен, а не с какво качество са снимките или как се е получил дизайна.

  26. @eleonita, @Петър – не съм се вглеждал в статиите, но се очакват грешки. Явно са им плащали на брой думи и на бройка статии, а не за качество. Надали са използвали редактори.

    – Точно формата е проблемът в нещата, за които говориш. Трудно се чете и се намира информацията, а погледа ти блуждае върху несъществени елементи, които дори не трябва да са там.

    Впрочем днес от 13:00 има прием в Гранд Хотел София по случай Световния ден на туризма и ще представят новия сайт. Поканиха ме заради статиите ми по въпроса, но ще съм в чужбина. Дневник го обявяват за готов – вероятно след съобщение на създателите, но аз имам друга информация. Днес ще се опитам да пусна интервюто с шефа на фирмата, която е направила сайта. Получих го миналия четвъртък, но бях на път без удобен нет.

  27. +Х ами програмисти хора… хехе:) Но си много прав.
    Мисля, че 1.5 млн по-би струвало това, което ти описваш. Ето такъв сайт вече и аз дори бих ползвал.

  28. „Иска ми се да видя разчетите къде са отишли тия 1.5 милиона за сайта, защото надали е струвал толкова.“

    Сумата в евро или в левове е?

  29. „Това е страшно нелогично, защото ако ти трябва тази функция, най-вероятно не разбираш езика на сегашната версия. Затова най-добре ще е да е винаги на английски или да се въртят надписите надписите на различните езици, за по-голяма яснота.“

    …аз несъм съгласен с това Български сайт да започва „по подразбиранет“ на Английски. …..сайта е Български, а ние говорим в нашата страна на Български! Виждали ли сте чуждоезичен сайт да започва да речем на Български?!?!? ……аз не.

  30. Една от основните целеви групи на сайта е чуждестранните туристи. Затова трябва когато сайта се отваря в чужбина, да не е на български език. Има лесни начини да се засече това.

  31. Pingback: Кодиране за България – дали е възможно | К+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.