OGDCamp във Варшава – следете в мрежата

След минути ще започне срещата за отворени данни в управлението. През следващите няколко дни ще напиша подробно какво съм научил и с кой съм се срещнал. Сега обаче може да следите всичко в Twitter. За повече информация прочетете статията ми за OGDCamp. Довечера ще добавя тук кратки новини.


Първият ден мина доста интересно. Имаше малко объркване на места, но всичко мина добре. Посетих доста лекции. Най-голямо впечатление ми направиха три. Едната беше за портал за визуализация на обществени поръчки, който ще пускат в Словакия. След месец ще пуснат и кода и ще можем да го използваме за България. Данните по темата са отворени и сега, но са много нечетливи и трудно за търсене. С този инструмент ще може да се покаже кой, колко и за какво харчи и на кого ги дава. Има и индекс на конкуренция при избора на изпълнител и цялостна статистика. Би било също интересно това да се свърже с Търговския Регистър.

Втората тема бяха отворените банки. Тук говорихме за две концепции. Първата е публикуването на отворени данни от страна на банките, която е извлечена от работата им и от осреднените заеми и сметки на хората. Примерно – колко заеми имат хората средно във всяка община, колко от тях за просрочени и как това се променя месец за месец. Втората и основна концепция е доста революционна – отварянето на информацията за банковите сметки на определени хора, организации или фирми. Няма да навлизам в подробности, защото е доста стряскаща концепция в първия момент, но има логика като се обясни добре.

Третата тема беше научни изследвания за разпространението на отворени данни в управлението на Европа и България в частност. Изглежда няколко човека са прави такива и съвсем скоро ще бъдат публикувани. Ще е интересно да ги видим.

Всички тези теми имат доста подробности и идеи около тях. Имаше и доста други, които ще спомена в следващите дни, но няма да мога да обясня всичко. Количеството информация, впечатления, идеи и обратна връзка е просто главозамайващо. Имате 400 души, които са ентусиазирани за същото нещо като вас, също като вас ги гледат странно като говорят за него и по-същия начин се опитват да променят отношението в страните си. Голямата новина е, че в последната година има експлозия на отворени данни, споделянето и използването им. Това се случва след достигане на критична маса в определени държави. Други, сред които и България, все още не са стигнали там, но правилото винаги е, че няма да знаем докато не сме минали този праг.


Избрах вече 4-те теми, върху които ще се съсредоточа. Тези дни ще подготвя статии за тях, както и текст за Дневник и блога на OKFN. Има много идеи и се надявам, че ще м помогнете да ги осъществя.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.