Отворени данни

В последно време се събраха доста неща по темата за отворените данни. Затова искам да ги пусна наведнъж, пък дано някой намери нещо полезно из всички линкове.

На първо място, трябва да се спомене Open Camp, който се проведе в началото на месеца. На него се случиха доста неща и една от темите беше отворените данни. Знам, че е имало дискусия за тях и за използването им в администрацията. Тъй като Rufus Pollock е бил гост, за да се използва максимално присъствието му, беше направен и workshop преди camp-а. Записките от там може да видите тук и тук. Има много линкове, полезни данни и идеи.

Покрай тази среща беше създаден и специален mailinglist за отворени данни в България към Фондацията за Отворено Знание (линк) – okfn-bg. Препоръчвам ви и списъците за отворено правителство, данни в ЕС, енергия и гео-информация.

Раздадоха и наградите за Open Data Challenge, в което участвах. Може да видите печелившите тук . Всички линкове, идеи и проекти може да намерите на Publicdata.eu. Не съм добавил Lipsva и данните от парламента, но ще го направя скоро. В портала CKAN пък ще намерите всякакви отворени данни от цял свят. Тези свързани с България са тук.

Около данните за парламента има две новини. Едната е прекрасната визуализация на Пейо, който взима обогатените от мен данни и ги формулира като въпроси. Например „От къде са народните представители?“ или „Кои депутати не са отправили нито едно питане?“. Другата новина е, че индексирането на стенограмите на парламента е готово, но технически проблем пречи да се публикуват. Причината е, че системата им за гласуване на изкарва минутите, в които даден депутат е говорил, което прави данните непълни и пречи да се индексират видео записите. Текстовете на отделните изказвания обаче са налице и ще се опитам да ги убедя да пуснат поне тях. Тогава ще можем да отговорим и на въпросите „Кой е участвал най-много в пленарна зала?“, „Кой е говорил едно в медиите, а е гласувал иначе?“, „Кой е гласувал повече за социални проекти и кой за лобистки закони?“ и „Кой е вършил най-много работа в парламента?“. Ще се опитам в скоро време да изкарам нова информация за активността им, както правих преди.

Другата новина е, че Търговския регистър все пак няма да бъде унищожен. Разговарях преди време с Емил Радев – един от депутатите зад законодателните промени. Той ме увери, че целта е единствено и само запушването на дупка в личните данни на фирмите – нещо, което и комисията за лични данни потвърди. Доколко обаче новият портал ще е полезен остава да видим. Миналата седмица от Агенцията по вписванията обещаха, че ще оправят сайта и вече няма да се претоварва. За жалост не отговориха на въпроса ми защо е нужна анти-спам проверката в началото – има много по-добри начини да се спрат недобронамерените атаки, а сегашния единствено пречи на продуктивността на тези, които искат да проверят нещо. Имам идея как да я заобиколя, за да изведа автоматично данни от там. Целта ми ще е да направя визуализация във формата на мрежа, която да свързва фирмите и собствениците им.

Фикс-идеята ми за отворени данни на МВР не е стигнала до никъде. Не успях да подновя контакта ми с Криминална полиция и прес-центъра им, за да прокарам идеята за отворени данни за катастрофите по пътищата. Описал съм я по-подробно тук. Опитвам се сега да потърся съдействието на Омбустмана. Ще се опитам да пусна и всички бюлетини на РДВР-тата в twitter акаунта, който направих за полицията. Сега там се виждат само новините от централния им бюлетин.

Правителството прие Обща Стратегия за Електронно Управление. Може да я прочетете тук. Като цяло следва планът за стратегия, за който писах преди, но е по-точна и разглежда по-обстойно проблемите и рисковете. Не знам до колко ще я следват и дали имат въобще план за въвеждането й. Надявам се да не остане само на хартия, но за целта трябва да има натиск от наша страна.

Има и доста линкове и новини, които ще намерите в mailinglist-овете горе, но тях ще ги допълня тук по-нататък. Погледнете и другите ми статии за отворени данни за още по темата. В новия ми блог BrainstormMonk има още идеи.

Благодаря за снимката на jwyg @Flickr

5 коментара

  1. Pingback: Ново 20
  2. „… В портала CKAN пък ще намерите всякакви отворени данни от цял свят. Тези свързани с България са тук…..“
    Супер, но не беше никак лошо в менютата на страницата да включиш и избор на език – български/английски. Не го приемай като упрек, но е добре, ако инфото там е свързано с Бг, то да бъде разбирано и от всеки българин в мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.