Отворено писмо – за човечност и коректност от медиите

До
редакцията на “Разкрития.Ком”,
Севдалина Манолова, журналист

Ирена Кръстева,
Председател на редакционния съвет на вестник “Монитор”
Тодор Варчев, Петя Бахарова,
отговорни редактори,
проф. Михаил Константинов, Юрий Асланов,
наблюдатели,
Яне Янев,
отговорен секретар,
Виктория Пенкова,
журналист

Екип на онлайн изданието на в. “Труд”
Станимир
Въгленов,
Ръководител,
Антон Георгиев, Петър Георгиев, Милена Милева,
Любомир Серафимов, Десислава Микова,
Янислава Монева и Ива Велева,
журналисти

Поводът за това писмо са онлайн публикации в сайтовете trud.bg (21.01.2011), monitor.bg (21.01.2011) и razkritia.com (22.01.2011) по повод смъртта на Борислав Борисов.

И трите публикации по грозен начин очернят личността на г-н. Борисов и грубо нарушават правилата на журналистическата етика с цел търсене на сензация. И в трите има непроверени и съчинени факти, поднесени по пошъл начин.

Отказваме да цитираме текстовете или да дадем линкове към която и да е от трите статии, тъй като не искаме да мултиплицираме грозното и непрофесионалното в българското интернет пространство. Конкретни примери има посочени в жалбата срещу в. „Труд“, която изпратихме в Националния съвет за журналистическа етика и Комисията по етика в печата подписана от 47 души, както и в отворените писма до отговорните лица в „Монитор“ и „Разкрития“.

За съжаление последните две издания не са подписали Етичния кодекс на българските медии и не могат да бъдат разследвани от Националния съвет за журналистическа етика.

След изпращането на писмото до екипа на онлайн изданието на в. “Труд“, те публикуваха кратко извинение. След разпространението му между подписалите жалбата, надделява мнение, че онлайн общността по-скоро не е склонна да го приеме като достатъчно.

Все още нямаме отговор от razkritia.com, а писмото до „Монитор“ се върна обратно. Единственият е-mail посочен от тях за връзка с редакцията не работи:

Deliv­ery to the fol­low­ing recip­i­ent failed per­ma­nently: monitor@monitor.bg

Затова ние искаме повече публично извинение, за очернянето на личността на Борислав Борисов.
Като активни и загрижени представители на българското онлайн общество искаме:

 • повече контрол над етиката в българските медии;
 • да се сложи край на писането на лъжи с цел сензация;
 • да се спазва Етичния кодекс на българските медии и неговите основни принципи, без значени дали е подписан или не от конкретната медия;
 • Искаме повече професионализъм и качествена журналистика в България.
  Моля, ако сте се почувствали обидени от написаното за @borislavb, ако вие или ваши познати сте били жертви на такива издания или просто искате повече професионализъм в българските традиционни и онлайн медии, публикувайте това писмо на вашия сайт. Всеки е свободен да го направи, стига да не слага линкове и цитати от трите текста.

  Лично благодаря на всички 55 човека подписали отворените писма за подкрепата!


  ентелегентно, Марио, Gregg

  8 коментара

  1. Pingback: countnazgul
  2. Pingback: Angelina Genova
  3. Pingback: Ivaylo Spasov
  4. Pingback: Nadezhda Moskovska
  5. Здравей, Бояне!
   Мога само да се радвам, че у нас вече има подобни прояви на гражданско съзнание и непоносимост към глупостта. За съжаление, макар всички да искаме повече професионализъм от българските медии, това няма как да стане за момента. Ужасно е, но факт – профанизацията, евтината сензация и грубият изказ доминират, както впрочем и в политиката, виждаме ежедневно… Само се замисли кой е най-тиражираният вестник и как се пише там 🙂

   А е жалко, защото има доста качествени журналисти, но отделни птички пролет не правят…

  6. @Joruel – не приемам аргументи като „няка как да стане в момента“. Какво означава това? Кога ще стане? Отговорът обикновенно включва „когато направи еди-какво-си“ или „когато обществото разбере еди-какво-си“. Еми айде да го направим и да го покажем на другите. С отрицание не стават нещата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.