Подарявам пропуск за форума „eAcademy и приятели“

Спечелих преди малко безплатен пропуск за форума „eAcademy и приятели“ от играта на SuperHosting.bg. Тъй като по разбираеми причини няма да мога да присъствам, реших да го преотстъпя на някого. За да стане интересно, с позволението на SuperHosting, реших да направя моя мини-игра. Ще подаря пропуска на този, който даде най-добра идея по този въпрос:

Как най-добре да се разпространи информация на безследно изчезнал?

Целта ми е да събера идеи за регистъра за безследно изчезнали Lipsva.com. Може да предлагате идеи както за online разпространение, така и за offline. Ще ги оценявам по оригиналност, осъществимост и потенциална ефективност. Към този момент информация се разпространява в Twitter, Facebook и по RSS. Има възможност да се свалят и плакати от профила на всеки изчезнал. Това обаче въобще не означава, че идеите трябва непременно да са за реклама, плакати или прочие – може да са в насока контакт с медиите, партньорство с компании, по-голям натиск над полицията и прочие. Също така, ефективност не означава, че идеята трябва да позволява достъп до голям кръг от хора – понякога да стигнем до правилните посетители е по-важно от масовостта. Затова и съм направил търсене във Foursquare на хора, които може би са видели някой в деня на изчезването.

Очаквам идеите ви в коментарите под статията или в Twitter с таг #lipsva до неделя 12 часа.

Тогава ще реша кой ще получи пропуска. Ако не ви хрумва нищо, може да коментирате или дадете глас за някой (примерно „идеята на …. +1“), за да го подкрепите.

Форумът „eAcademy и приятели“ ще се проведе на 14 юни в хотел Кемпински в София. Описанието на сайта и темите, които ще се обсъждат са следните:

Чуйте в един ден как се прави стратегия за присъствие на марката в Интернет, оптимизация за търсещи машини, електронни продажби, маркетинг в социалните медии, планиране и купуване на реклама в интернет. В рамките на 1 ден синтезирана и практически ориентирана информация ще ви зареди с идеи и знания и ще отговори на въпросите, които си задавате

  • Как да привличаме фенове в социалните медии и Facebook
  • Какво е мястото на Интернет в маркетинг микса или как да бъдем там, където са клиентите ни
  • Онлайн търговията в България – практика
  • Как се създава успешната онлайн реклама
  • Как се печелят челните позиции в Google – най-добрите практики в SEO маркетинга
  • Tайните на българските потребители на Facebook – данни и анализи на поведение, интереси, демография.
  • Мога само да съжалявам, че няма да присъствам, но нека поне излезе нещо интересно от това. Този форум ще е доста полезен за който и да е PR специалист, маркетинг директор и дори шеф на малка фирма, която търси нов начин за реклама.

    26 коментара

    1. Ще пусна прессъобщение до всички медии, чиито мейли набарам, като в него оповестя, че на еди си кой ден ще се изпикая пред паметника на съветската окупация в СФ и познай к’во.
      Ще го направя, със черна качулка на главата си и тениска с облика на човека, който търся и номер, в случай, че някой го е виждал. И понеже доколкото знам, пред паметника има камера, най-малкото вечерта ще вляза в новините, дори и никоя медия да не се появи, а на кадрите ясно ще се вижда таргета. 🙂
      е, за всеки случай, някой мой човек ще ме снима и ще го пуснем в тубата и разпратим all over the world 🙂 после може да има spazieren gehen по витошка в тоя вид и т.н.

    2. Pingback: Том4о
    3. Идея от Joko@Twitter: Аз имам идея – на етикети от бира или цигарени кутии (а не мляко). Т.е. масово употребявани неща. Хем ще свършат и полезна работа.

    4. Аз продължавам и тук 🙂

      Организира се среща за медии на която всеки присъстващ репортер ще спечели нещо (да кажем iphone) Това определено привлича внимание и гарантира, че съобщението ще бъде прието и публикувано. На срещата на медиите се разкрива проблема от емоционалната му страна (за да е интересен и за медиите) и по този начин се гарантира и качествен материал. Така … в рамките на едно PR събитие ще има публикувана целенасочена информация за липсващия човек т.е. голяма гласност.

    5. Нахвърлях няколко идеи. Но всички те са за хората, които НЕ влизат тук и НЕ познават сайта. Таргета попадат на изчезналите хора случайно, били те ментално заболели и скитащи някъде, сексуални робини в нечий дом, „осиновени“ дечица или бели робини в чужбина.

      Кой ги вижда:
      продавачи по сергии, хора, които работят с хора, хора, които са на улицата или обръщат внимание на „странностите“.

      Къде да ги търсим:
      преди всичко в реалния живот – не тук. Пазари, паркове, поликлиники, автогари, гари, летища, метро, пред телевизора по време на шоуто на Слави и подобни или сапунки.

      Медията офлайн:
      – плакати с разбъркани лица от профилите в сайта на автогарите в окръжните градове, по-малко в София – най-добре да се подредят и по региони на изчезване.
      – плакати на входовете на кината;
      – плакати с момичета на летищата / брошури в самолетите.
      – Fame Cards / брошури в седмични списания като Жената днес / Стори .. трябва да проверя за повече заглавия – четивото на домакините и скучаещите.
      – брошури в поликлините, плакати на входовете на болниците – там хората са бавни и имат време да позагледат и са отзивчиви, що се отнася да помогнат на пострадал.
      – клипчета в метрото. Там хората само това правят – зяпат и чакат.
      – брошури в ежедневниците на месец-два веднъж
      – някакво медийно партньорсво с предавания като Часът на мама / каквото-там-беше с Ники Кънчев – за 10 секунди различни лица, сменя се на една седмица. „Виждал ли си този човек“ + ТЕЛЕФОН и сайт!

      Медията онлай:
      – бгмама – 5тата власт! – тези жени са навсякъде, вкл. чужбина, постоянно разхождат хлапета, оглеждат другите жени и подобни рутинни шпионажи.
      – издания като Програмата пускат реклама на бартер. Говорете с тях.

      Предполагам, че нямам какво повече да кажа, за което да не сте помислили за онлайн медии.

      ++ много важно: сезонът лятото, ако може с по-големи ликове, ако не пак микс портрети – всяка гара / автогара / летище + спорките около гарите.. заведенията около плажовете – морето да е покрито!
      ++ Споделено с Камелия / Море от любов – сега се сетих – не знам кой го гледа, но трябва много да скучае – такива хора си убиват времето да си врат носа и да се интересуват от всичко наоколо.

    6. Пиша с леко закъснение; ако е късно за наградата, дано идеята помогне по някакъв начин…

      Моята идея може да е сложна за реализиране, но пък ми се струва, че ще има гарантиран резултат
      Идеята е да се убедят мобилните оператори да се включат в дейността на Lipsva.net. Виждали сме как разпращат СМС към всичките си потребители в даден район, Предполагам, че е възможно да го направят и само в рамките на една клетка. Та – установява се кои са най-близките клетки до последното местонахождение на изчезналия (потвърдено от очевидци, или пък засечен чрез мобилния му телефон) и операторите пращат СМС към всички, които са в същия район в момента. С кратък текст те ще бъдат призовани да влязат в сайта (може и линк да има, към секцията за отпечатване на плакат) и да се включат в акцията. Ще трябва да се въведе ограничение колко назад във времето е бил забелязан – например до 5 дни. А също – съобщенията може да се разпращат вечер около 20ч., за да е сигурно, че ще пристигнат при постоянно живеещите в района, които вероятно имат по-трайно впечатления за непознатите наоколо. А и в този час вероятно имат и достъп до интернет и могат да посветят време да помогнат, ако бъдат мотивирани правилно.
      Ако пък бъде получен сигнал, че изчезналият е забелязан в друг район, акцията се повтаря там и т.н.

    7. Значи, ето оценките ми:

      @Момчил – Идеята за среща с медиите е добра и това определено ще стане. Имах миналото лято 2-3 покани от София-Прес и ония другите места дето се правят прес конференции. Предложиха безплатно да изляза и да съобщя какво е Lipsva. Тогава отказах, защото реално нямаше нищо извън нета (и сега няма много) и исках първо да има някакво партньорство с медии, предавания или компании и тогава. Това с телефоните е лоша идея и то просто защото това ще струва страшно много пари, а и заради мотивацията. Когато хората правят нещо, защото очакват пряко възнаграждение, те започват да измерват усилията си спрямо възнаграждението, а не спрямо добрата кауза.

      @Mia from Mars – Идеите страшно много ми харесаха. Това с медийните партньорства и телевизионните предавания не ми беше хрумвало. За БГМама ми беше хрумнало преди, но явно съм забравил. Това с метрото е добра идея и ако изберат Прошков за кмет може и да стане – доколкото разбирам е фен на идеята за Lipsva. Иначе това със сергиите ще е най-ефективно, но не знам как ще стане. В крайна сметка трябват местни организации и хора, които да обикалят, а това в крайна сметка е работа на полицията. За да има НПО, което да се занимава с това, трябва да има директна връзка и подкрепа от полицията и евро финансиране или по някаква програма от полицията (защото ще има много разходи). За жертвите на трафик – може да говорим с агенцията за борба с трафика на хора. Може те да помогнат с плакатите по летищата и гарите. А плакатите с лицата от региона са лесни – даже мислих да правя такива – слагаш пинче в кой град ще го слагаш и то ти генерира автоматично с инфото на най-близките изчезнали. Затова искаш да са геотагнати.

      @Георги Бъчваров – Имаше една много хубава идея за MMS-и със снимки към таксиджиите. Не се получи заради липса на политическа воля и финанси. Проблемът с масовите SMS-и е, че ще са страшно скъпи и ще дразнят хората. И сега знаете как всички постоянно се жалват от тези на Ники Кънчев. Същото отношение ще има и към масовките за изчезнали хора, докато след време спрат да им обръщат внимание. Иначе би било добре да пробвам да им пиша все пак – не за всички, но поне за децата. Не мисля, че имат възможност да пускат съобщения само в един регион (иска се триангулационен и т.н.), но ако издирването е на национално ниво – ще има смисъл.

    8. И така. На този етап обявявам Mia from Mars за победителка. Причината е, че даде най-много идеи, бяха най-осъществими и имат най-добра възможност да се целят в тесния кръг от хора, които може да са видели изчезналия.

      За останалите – споко – имам намерение да печеля и други пропуски за в бъдеще и ще има още игри – поне докато не се върна в България и започна да се възползвам от тях 🙂

    9. @Георги Бъчваров – Това е много добра идея при акции на магазини, не бях чувала за такава възможност – разпращане на съобщения по клетки. Мтел имат ли си „рекламен канал“? Т.е. номер, от който изпращат подобни съобщения.. могат да намалят сметките на хора, които си пуснат подобен канал. Дали е прилагано?

    10. Аз точно това се чудех – дали имат възможност за локално разпращане. Дори да имат обаче, това ще е много скъпо и не знам дали ще се съгласят да го правят за социално значими цели. Телевизиите, на които им струва много по-малко да излъчват снимките с описанието, искат хиляди на роднините (това сами го казвали роднините – явно това е цената за платено новина + печалбата), пък какво остава за мобилните.

    11. Mia честито! наистина предлагаш ценни идеи. Плакати във входовете на болници и клипове в метрото ми харесаха най-много.

      Колкото до SMS-ите, разпращани само в определен район – със сигурност могат. В последните 3-4 години Община Велико Търново някак се договаря с операторите (или поне с Мтел и Глобул) да пратят от нейно име честитка към жителите на града за 22 март – празника. И понеже съм виждал, че и хора от други градове (регистрирани там, там са подписали договора си, там лащат сметки и т.н., т.е. без никаква връзка с града) също получават честитката в този ден, ако се намират във ВТ, затова помислих, че е някак свързано с клетките.

      Самите оператори би следвало да имат интерес към подобно нещо, защото им струва някакви десети от стотинката за един SMS, а така ще си реализират корпоративната социална отговорност. Трудно ще е да бъде убеден един от тях, след това останалите само ще поискат. А и винаги могат да напишат в съобщението „Мтел доброволно подкрепя инициативата“. Мисля, че това е повече разговор с ПР агенциите им, отколкото със самите технически служби.

      С телевизиите е трудно. Те трябва в ограниченото си ефирно време да се съобразят с интересите на зрители и рекламодатели. Ако пуснат подобен клип – ще е за сметка или на едните, или на другите.
      Със сигурност се целиш в телевизиите с национално покритие, защото са най-гледани. И така попадаш в ситуацията – ако се съгласят да покажат безплатно един изчезнал, влизат в порочния кръг да показват всяка вечер нови и нови издирвани лица… Това е единият мотив да въведат заплащане – за да отсеят до минимум желаещите да се покаже техният клип.
      От друга страна – при телевизиите я няма възможността за гео-таргетиране и т.н. значи съобщението го получава цялата публика, не само заинтересованите лица. И ще бъде показано веднъж, което не значи, че този, който има информация за изчезналия, е видял клипа.
      С телевизиите по-скоро може да се заботи за популяризиране на самия сайт.

    12. Pingback: Награден от играта за идеи за безследно изчезналите | Безследно изчезнали - Lipsva
    13. @Георги Бъчваров – За клиповете на метрото в София може да се говори с Центъра за Градска Мобилност и с кмета. То сега има избори значи ще трябва с бъдещия. Прошков ми се стори, че му хареса проекта Lipsva като цяло и може би ще се навие. Не знам до колко сегашното кметство биха откликнали преди избори. Ще пиша на Центъра днес или утре.

      За болниците – за жалост трябва да се говори с всяка една. При тях най-добрия начин би бил да се включат всички в mailinglist–ове по региони и да се разпращат така мейлите за изчезнали заедно с прикачен PDF за печатане. Всъщност мислих това да направя и с компании, офиси и магазини като Billa, Метро и т.н., но никой не ми отговори. Една такава мрежа ще е безценна. Сега събирам информация за болници и РПУ-та, за да ги слагам на картата като слой. Ще трябва доста работа по нея за целта и трябва да я простя доста, че сега има много код, който не се използва.

      За мобилните оператори – може да пробвам. SMS с име, години, място и време на изчезване и shorturl на адреса. Не знам какви API-та имат за целта обаче. Мтел ще са малко трудни, защото писах преди време статия за една тяхна станция, която е опасна за здравето на хората. Ще им пиша все пак, както и на другите.

      Телевизиите наистина са сложни. Може обаче да се направи сегмент от 2-3 мин. в предавания като Код:Криминално или предавания за жени. В последните може да се пускат съобщения за деца и изчезнали жени и да се разказват истории на трафик на хора и избягали деца. Така ще се комбинира темата за изчезналите с тази как да предпазим децата си. За това обаче ще трябва контакт с дирекцията за борба с трафика на хора.

      На лице са много организации, които работят в някаква сфера и могат да помогнат. Лисва координация. Свързвал съм се с много и казват, че идеята е добра, но нещата си остават така. Липсва държавен орган или поне подкрепа за едно НПО, което да координира и прави проекти по темата. Не знам да има дори НПО, което да се занимава с изчезналите. Ако бях в БГ сигурно щях да направя такова и да събирам хора, но за жалост мога да помагам само с информация, код, в нета и с контакти.

      Ще пусна няколко мейла тази седмица и ще видя какво ще стане.

    14. SMS-а е добре да е от по-общ вид – примерно „Уважаеми потребители, нуждаем се от вашата помощ. Изчезнал е човек. За повече информация: url“ – хем да се побере в ограничението за брой знаци, хем да е учтиво, подканящо към действие, ласкаещо получателя и каращо го да се чувства слециален като част от „спасителната“ акция.

      С болниците, а и с другите подобни публични институции, е трудно, най-вече, защото нямат отговорник за подобни кампании – ПР или някакъв подобен. Т.е. трябва да се обърнеш или директно към директорите, или някак през собствениците (общини, държава,т.н.)

      Моето лично мнение обаче е, че това е работа, която на местно ниво трябва да свършат по-скоро близките на изчезналия. Те ще бъдат и по-ефективни в убеждаването.

      А защо не направиш една секция към сайта със съвети към роднините какво биха могли да направят, за да популяризирато търсенето на своите близки – нещо като ноу-хау как да направят своя комуникационна кампания. Съвети от рода – как да убедите медиите да обърнат внимание на случая; къде да разлепите плакати и прочие. Може дори секцията да е на принципа crowdsource – да започне с по-малко съвети, към които потребителите да добавят в последствие.

    15. Още нещо, което може да е от полза:

      „Мария Илиева и „Фейс ту Фейс” за пореден път се обединяват зад социална благотворителна кауза. Певицата, заедно с Криста, ще вземат участие в събитието на „Фейс ту Фейс” в подкрепа на борбата с трафика на бебета.“

      Кампаниите са много близки по съществото си и биха могли да си подадат ръце. За сега само оставям линк, в следствие може да предложа нещо конкретно.

    16. Впрочем виж последната ми статия от преди малко:

      Хората като стока

      Не знам до колко съдържанието е правило – по скоро са размисли, отколкото някакви изнесени факти. Щеше ми се обаче да повдигна въпроса и тук.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.