Майн прелива при Франкфурт

Не осъзнавах размерите на проблема, докато не го видях с очите си. Реката беше заляла пътеките, пейките и заведенията на ниското ниво и се покачваше към защитните стени. Там, където нивото на улиците беше по-ниско, изглежда са създадени вече диги, за да не допуснат реката в старинните сгради. Ако се покачи още метър обаче, надали ще могат да я удържат и ще тръгне по улиците. Най-лошо ще стане, ако влезе в метрото, защото тогава не могат да я спрат. Слава богу снега вече се стопи, а именно той беше причината за всичко. Има дъждове нагоре по течението, но никой не знае накъде ще тръгнат нещата. Това са си то – природни стихии. Изглежда само лебедите се радваха на всичко това.

Не успях да отделя време да снимам реката, затова Николай Ангелов и Гергана Тодорова ми дадоха да използвам техните. Тук пускам тези, които най-много ми харесаха. Като ги гледам, се замислих колко всичко това стресира хората тук. В същото време обаче, ако съпоставим проблема с онова, което се случи в Пакистан и случващото се в Австралия и Бразилия, някак тревогите на немците изглеждат незначителни. Явно не можеш да оцениш мъките и нуждите на другите, докато не ти се случи същото. Сигурно затова западния свят не е много солидарен с останалите страни или обществото като цяло с изоставените деца и малцинствата. Помощите и sms-ите не решават проблема – те са просто данък-съвест.























9 коментара

  1. Pingback: Peter
  2. Аз съм там другата седмица, и хотелът ми е близо до реката. 🙂

  3. @Илия – споко – или няма да можеш да стигнеш до него, или няма да има проблем. Второто е най-вероятно, защото снегът се свърши, а дъждовете не са толкова големи. Така или иначе няма да позволят да залее целия град… надявам се.

  4. Илия, не се притеснявай. Истината е, че в момента прелялата река е повече атракция от колкото повод за притеснение. Можеш да видиш от снимките, че хората се трупат около дигите, и дори минават зад загражденията с децата си за да я снимат. Някои дори влезнаха в нея на разходка 😉

  5. Интересни снимки. Наводнения се случват в басейна на Рейн-Майн. Апропо, не намираш, ли че Майн е от мъжки род, демек „преливащият Майн“?

  6. Снимките са стряскащо показателни за бедствието.

  7. @Emil A. Georgiev – да, потвърдиха, че Майн е в мъжки род – както и Рейн.

    @ДЖАДЖИТЕ или всичко чудато, което ни заобикаля – абе не е толкова бедствие, но може да стане. Както вика Николай – за сега е просто интересно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.