Свободни данни: потреблението на енергия в ЕС

енергийна зависимост, отворени данни, open data, ec, европа, графика, визуализация, фондация, българия, ток, внос, русияС линка под статията се отваря
интерактивната версия.

Знаете, че си падам по отворените данни (open data). Случайно в Twitter попаднах на зов за помощ с превод в един проект. Целта му е да визуализира данни публикувани от Евростат за потреблението, производството и типа електрическа енергия в рамките на Европа. Всъщност от там попаднах на Open Knowledge Foundation, с които имам намерение да се занимавам в близко време.

Данните лесно могат да се намерят в сайта на Евростат, но всеки ще признае, че са трудни за разбиране и осмисляне. Интерактивната графика, която OKFn са създали помага много в тази сфера. На хоризонтална ос са разпределени държавите като балони, а големината на балона отразява размера на населението или производството. Така стандартната графика с две оси се превръща в нещо – поне според мен – много по-разбираемо. На снимката долу може да видите енергийната зависимост по държави. Забелязва се, че ние сме малко над 50%:

С линка под статията се отваря
интерактивната версия.

Графиките имат обаче и трета ос – време. В горния ъгъл се вижда годината като наличните данни са между 1997 и 2008-ма година. Когато излязат тези от ’09 и ’10, могат да бъдат добавени много лесно. Когато сменяте годината или скролвате с бутона на мишката, графиката се променя. Минавайки с мишката върху балон виждате движението във времето на въпросния индекс. Може да отваряте и данните за отделни държави като натиснете върху балона им. Ето как изглежда България през 2008-ма:

енергийна зависимост, отворени данни, open data, ec, европа, графика, визуализация, фондация, българия, ток, внос, русияС линка под статията се отваря
интерактивната версия.

Забелязва се спада на производството на атомна енергия през 2007-ма, когато спряхме реакторите. В същото време, има покачване на внесената енергия и тази произведена от въглища, но вариацията не е по-голяма от други години. Забелязва се също така, че след възход на възобновяемите източници на енергия, след 2006-та има рязък спад в повечето сектори – биомаса, слънчева и водна. Само при ветрената има покачване, но общата мощност тогава е била пренебрежителна. Не знаех, че имаме и геотермални източници. Интересно е какви ще са данните за последните 2 години.

Инструментът е преведен на 16 езика и се очакват още. Моят принос беше с превода на заглавията, но забелязах, че са ги омешали нещо. Ще им пиша да ги оправят. Някой друг преведе страницата с описанието и линковете, което ще намерите тук. Призовавам ви да си поиграете си с тази визуализация – понякога се учудваме колко интереси изводи излизат при едно добро представяне на сухи данни.

Отворете графиката на български език.

8 коментара

  1. Да, това е наистина прекрасен инструмент. Писах за него преди време. Разработен е от сина на професора по статистика и в последствие е купен от Google. Сега може да се използва с данни от Google Docs таблици. Мисля, че Дневник го използваха напоследък за статистика за заетостта и заплатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.