Този път прекали

… а дали? Не знам дали този път е прекалил много или просто границата ни на търпение се е променила. Като се замислите, и преди е правил същото, говорил е същото, подстрекавал е по същия начин. Всъщност и други са го правили и го правят, но той е най-шумен. А сега да го забраним ли? Явно критериите ни за приемливото са се стеснили щом вече говорим за забрана. Или е заради това, че отвън има натиск и гледаме да не се посрамим. Може би и това би било някакво развитие – пука ни какво мислят тия отвън. Преди явно не ни е пукало. Мисля си обаче, че по-скоро вече не търпим такива глупости. Или по-точно вече се чува, че не ги търпим. Другия път може да не се чуе и някои ще кажат, че настроенията сега са били само моментна реакция. А може би реагираме не срещу омразата, а срещу изказа й – срещу агресията, насилието и публичността й. Определено има хора, които мислят като онези, но сега са срещу тях, заради насилието. Това им изигра лоша шега и вече има шанс да ги забранят. А какво ще стане тогава с мнозинството? Ще могат ли да се оправят сами или ще влезем в политическа криза и блокиран парламент? Не е ли малко иронична ситуацията, в която най-очевидния изход споменатата криза, е да се пренебрегне такъв конфликт и насилие? Не, че няма да го забравим след седмица. Всъщност няма да го забравим, а ще ни се притъпи в съзнанието. Ще го картотекираме под „политическа сатира“. По-малко ще ги подкрепят и това е. Ще има ли преки последствия? Надали. Може и да има, но повечето от нас пак няма да вярваме. Май това е по-лошо – до там нямаме доверие на системата и полицията, че очакваме да изберат най-очевидния изход, вместо правилния. И най-вероятно ще го направят. И какво после? Просто още един компромис. Не беше ли това политиката – низ от компромиси. Всъщност по тази логика и те си имат право в рамките на някаква глобална картина. След достатъчно компромиси обаче и тази картинка няма значение, защото обикновения човек вече не вярва, а когато това стане, всички лозунги на света нямат смисъл. Поне до следващото обещание. И без да се впускам в демагогия, ще има ли компромис и този път?

Чини ми, че да.

Малко допълнение:
Ето това ми дава надежда. Прочетете го:
Извиних се вместо вас. Не ми благодарете.
И то по-точно не надежда, че ще се оправим, а че грешим какви сме самите ние в самоубийстваната депресия, която ни е налегната като народ.

14 коментара

  1. „Атака“ дори не са расисти, те са просто простаци които търсят къде да си излеят агресията. Всеки може да стане тяхна мишена.

    Бабаити от „Атака“ вилнеят в Студентски град?

    Ако се правят компромиси с тези неща, нищо добро не ни чака.

    А МВР и правосъдието са просто пародия:
    7 дни борба с престъпността в България

    Дори вече не знам как могат да се оправят.

  2. Той няма, но ако се очаква от него да направи, значи проблем няма. Неговата работа е да се държи като неандерталец – ситуацията е такава, че това се изисква от него. Мисля си, че управляващите можеха да го избеднат, но като се замислим – доста неща можеха да избегнат, за да станат нещата по-добри.

    Днес ми е ден на полу-разбираема демагогия. Сори.

  3. Не ги защитавам, ама пак се вдига шум избирателно, пак едни са по-равни от други и пак все тая.
    За случая със ВМРО и „Свидетели на Йехова“ се говореше само в интернет.
    И в двата случая полицията е неадекватна, слабохарактерна, невидима и олигофренясала. Няма да се извинявам заради всеки гамен (атеист или вярващ) дето е решил да се прави на прост. Да се извинява МВР, че е лайно!

  4. @mc_martin – по принцип си прав, но в случая има сериозна разлика – тия сме ги избрали да управляват. И то с много. Ние сме гласували за тях. Дори ти да не си гласувал, няма значение. ВМРО сега са горе-долу никой в момента. Има разлика. А че полицият ане си върши работата в такива случаи – ясно е.

  5. „Не беше ли това политиката – низ от компромиси“

    Точно по това се вижда кой какви ценности има – с цената на какво е готов да жертва какво друго.
    А Бойко Борисов (в криминалните среди известен като Рапона) не направи компромис, когато СК го натискаха да реформира тоталитарното и прогнило МВР. За него тяхната подкрепа не беше достатъчно важна (разбира се, нали тя е принципна и при несподелени принципи пак щеше да я загуби лесно). Само дето сега се оказва, че подкрепата на Атака е по-важна от мирното съжителство. Бойко Борисов се оказа поредния политик, който предпочете властта пред независимостта от обръчите на ДПС-Атака.
    Може да кажете, че това е едностранен прочит, но дали именно това не е авторския прочит на Рапона?

  6. Към всички:
    Много се чудих дали да коментирам, но ми дойде малко в повече цялото оплюване на едни и други хора, партии и религии. Не защитавам действията на Атака по никакъв начин, но не съм и съгласна едностранчивото представяне на нещата в родното ни медийно пространство. Това, че има региони в страна, в които се говори предимно турски някак си се пренебрегва. Това че ако си българин и християнин си е направо дефект, ако трябва да си търсиш работа в турските региони.

    Преди няколко месеца ми се наложи да остана по работа в Кърджали, за период от две седмици, и искам да ви кажа, че ако искате да видите расизъм към българите трябва да идете там. Не само, че повярвах на неща, които бях отричала, но и станах свидетел на случаи на омраза насочени към Българите:
    Бях свидетел как български турчин, мохамеданин или както е политически коректно да се наричат, нападна едно момче, защото видиш ли му се виждал кръста и той нямал право да го носи.
    Друг пример: Ако си продавач-консултант в магазин и не говориш турски, дори не те поглеждат, подминават те все едно не съществуваш. Това какво е? Равноправие, свобода на вярата…не мисля.

    Да трябва да има свобода на изповядване на религията, но докъде стига тази едностранчива свобода? Означава ли това, че след като си мохамеданин и си български турчин си освободен от спазването на българските закони, от задължението да говориш на български. Да не говоря, че масово не знаят езика на държавата чиито граждани се водят. Означава ли това да приемаме отцепването на цели региони от България?

    По-добре да погледнем истината в очите, вместо лицемерно да плюем по този и по онзи. Трябва да бъдем хора, и да проявяваме разбиране, но хора, не овце, които започват да блеят след коча, който е казал БЕЕЕЕ.

  7. @Мартин – не знам да ти кажа. Толкова много информация и дезинформация се изсипва, че човек не знае на кое да вярва. Нямам съмнения, че му е чиста работата, но от друга страна като погледнете – кой с бизнес в България му е?

    @Ласка Ненова – Факт е, че има проблем и той не е толкова прост. Определено трябва да се спазват законите, но не е това начина да се налагат. Всъщност Атака с действията си само пречи на този процес. Факт е, че самите ние сме си спънали интеграцията на етническите турци с Възродителния процес. Сега просто трябва да я започнем отначало. Първо обаче трябва да изкореним илюзията, че елементи като Атака правят нещо по въпроса, както и начина на мислене, който ги съпътства. Иначе никога няма да спечелим етническите турци на наша страна.

  8. Съгласна съм Боян! Но дори и тази кривина може да се използва, за да се започне диалог, а сега се съмнявам, че такъв ще се получи.Ще забранят Атака, която ще се изроди в нещо още по-лошо от сегашния си вид. Всеки ще гледа да дръпне каквато полза има от шумотевицата. Разните глобални сили пак ще ни натрият носовете щото видиш ли сме расисти и и тези, които се наричаме и вярваме че сме българите пак ще си траем.

  9. @Ласка Ненова – не съм сигурен, че това е начина. Вярно е, че за да се разбие някакво статукво трябва първо да има хаос, но си мисля, че проблемът е другаде. На нас просто не ни пука за онези села. Искаме да говорят български и да не псуват България, но на практика сме ги оставили на произвола на съдбата. Затова и ДПС така успява там – само те им говорят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.