Всички секции за изборите в чужбина

По запитване на българин в чужбина, който желае да остане неназован, Външно министерство е предоставило преди 4 дни списък с всички държави, към които е изпратено запитване за провеждане на президентски избори. Припомням ви, че според новия закон, за отварянето на секции в чужбина трябва да се иска изрично разрешение от съответната държава. В Twitter Младенов увери, че не при всички е наложително, предполагам защото техните закони изискват само уведомление. Списъкът с държавите (може да го свалите в края на статията) потвърждава обещанието му, че сроковете ще бъдат спазени – общо 79 държави са били уведомени. 22 от тях са отговорили, като предполагам, че останалите или ще отговорят навреме, или при тях отговор не е нужен.

Нещо непонятно обаче е защо са упоменали изрично градовете в писмата. Така, например, за Германия са споменали Берлин, Бон, Мюнхен, Хамбург, Дармщадт и Магдебург. За щатите – Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Това поражда естествения въпрос – ако са питали изрично за тези градове, значи ли, че отварянето на допълнителни секции се обезсмисля? Такава опция има в закона при подадени 100 молби за дадено място. Нещо, което няма в закона, е да се включват градовете в молбата за провеждане на избори. Може би в определени държави е нужно, но надали всички.


Секциите в САЩ и Германия и относителното разстояние, което повечето от нас може би ще изминат, за да гласуват

Попитах ги дали в този контекст има смисъл да събираме молби за допълнителни секции, но не съм получил още отговор. Съветвам обаче инициаторите на такива секции да продължат със събирането на молби и да се посъветват с местното посолство. На снимките горе ще видите какво означава това разпределение за съответните държави. В Германия е относително равномерно, но студентите ни в Нюрнберг, които въобще не са малко, ще трябва да минат 160 километра по права линия до Мюнхен, за да гласуват. В щатите е още по-лошо. Въпреки, че основната ни диаспора е в Чикаго, средните щати трябва да пътуват часове със самолет, за да стигнат до секциите. Интересно ще бъде дали ще може там да се отворят толкова много секции, както през 2009-та. Аз само знам за 15 отворени тогава, а ми казват, че са били повече.

Припомням ви отново, че имаме още 3 седмици да подадем молби за гласуване – до 26 септември. Вярно е, че за секции консулствата трябват едва 20 молби, но по информация на EuroChicago, там са получени едва две до сега. Подаването на молба за гласуване ще улесни много в изборния ден както вас, така и комисията, защото ще минете по-бързо.

Целия документ изпратен от Външно може да свалите тук.

13 коментара

  1. Във връзка с последното ти изречение, трябва ли задължително да се подаде заявление, за да се гласува в чужбина или може директно да се отиде в секцията в изборния ден?

  2. В предишната ми статия го описах подробно. С две думи – не е задължително и може в деня да се попълни декларация. Работата е, че тогава ще има доста хора и ще минат всички много по-бързо, ако предварително си попълнил молба и си я пратил по мейла. Иначе освен там, че трябва да попълваш, трябва да те добавят в списъка и т.н.

  3. аз се чудя дали действиетлно е необходимо да се събира тази лична информация и какво се прави ако съм на екскурзия в чужбина, т.е. нямам адресна регистрация.

  4. @gamar – тогава нямаш проблем. Не е нужно да имаш адресна регистрация. Ако пътуваш в чужбина и не знаеш къде точно ще си, няма нужда да подаваш молба. Може просто да се явиш в секцията и са длъжни да те впишат в списъка. Подаването на молба просто улеснява нещата. Един недостатък обаче е, че те махат предварително от списъците в България. Затова, ако не знаеш къде ще ти тогава – по-добре недей. Аз така изгорях на предишните избори, защото си пуснах молба и се оказа, че точно на изборите бях в Пловдив.

  5. Ето какво получих като отговор от Външно:

    Уважаеми г-н Юруков,

    искам да ви съобщя, градовете в списъка, който споменавате, са индикативни. Както е описано в Избирателния кодекс, решение за това къде се образуват секции, се взима от ЦИК. То е на базата на подадените заявления.

    Що се отнася до гласуването в Германия, вероятно, ще има разрешение от приемащата страна само за територията на консулства и посолства и може би за почетни консулства. Всичко това ще бъде обявено на уеб страниците на МНВнР и на съответните консулства и посолства.

    Лек ден,
    Даниел Стефанов

  6. Би трябвало да е в Darmstadt, но ЦИК още не я е обявила. Днес пратих жалба, за да уточнят ще има ли, както е имало в предишни години. Като имам информация ще пусна тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.