Всички секции за изборите в чужбина

По запитване на българин в чужбина, който желае да остане неназован, Външно министерство е предоставило преди 4 дни списък с всички държави, към които е изпратено запитване за провеждане на президентски избори. Припомням ви, че според новия закон, за отварянето на секции в чужбина трябва да се иска изрично разрешение от съответната държава. В Twitter Младенов увери, че не при всички е наложително, предполагам защото техните закони изискват само уведомление. Списъкът с държавите (може да го свалите в края на статията) потвърждава обещанието му, че сроковете ще бъдат спазени – общо 79 държави са били уведомени. 22 от тях са отговорили, като предполагам, че останалите или ще отговорят навреме, или при тях отговор не е нужен.

Нещо непонятно обаче е защо са упоменали изрично градовете в писмата. Така, например, за Германия са споменали Берлин, Бон, Мюнхен, Хамбург, Дармщадт и Магдебург. За щатите – Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Това поражда естествения въпрос – ако са питали изрично за тези градове, значи ли, че отварянето на допълнителни секции се обезсмисля? Такава опция има в закона при подадени 100 молби за дадено място. Нещо, което няма в закона, е да се включват градовете в молбата за провеждане на избори. Може би в определени държави е нужно, но надали всички.


Секциите в САЩ и Германия и относителното разстояние, което повечето от нас може би ще изминат, за да гласуват

Попитах ги дали в този контекст има смисъл да събираме молби за допълнителни секции, но не съм получил още отговор. Съветвам обаче инициаторите на такива секции да продължат със събирането на молби и да се посъветват с местното посолство. На снимките горе ще видите какво означава това разпределение за съответните държави. В Германия е относително равномерно, но студентите ни в Нюрнберг, които въобще не са малко, ще трябва да минат 160 километра по права линия до Мюнхен, за да гласуват. В щатите е още по-лошо. Въпреки, че основната ни диаспора е в Чикаго, средните щати трябва да пътуват часове със самолет, за да стигнат до секциите. Интересно ще бъде дали ще може там да се отворят толкова много секции, както през 2009-та. Аз само знам за 15 отворени тогава, а ми казват, че са били повече.

Припомням ви отново, че имаме още 3 седмици да подадем молби за гласуване – до 26 септември. Вярно е, че за секции консулствата трябват едва 20 молби, но по информация на EuroChicago, там са получени едва две до сега. Подаването на молба за гласуване ще улесни много в изборния ден както вас, така и комисията, защото ще минете по-бързо.

Целия документ изпратен от Външно може да свалите тук.

13 коментара

 1. Във връзка с последното ти изречение, трябва ли задължително да се подаде заявление, за да се гласува в чужбина или може директно да се отиде в секцията в изборния ден?

 2. В предишната ми статия го описах подробно. С две думи – не е задължително и може в деня да се попълни декларация. Работата е, че тогава ще има доста хора и ще минат всички много по-бързо, ако предварително си попълнил молба и си я пратил по мейла. Иначе освен там, че трябва да попълваш, трябва да те добавят в списъка и т.н.

 3. аз се чудя дали действиетлно е необходимо да се събира тази лична информация и какво се прави ако съм на екскурзия в чужбина, т.е. нямам адресна регистрация.

 4. @gamar – тогава нямаш проблем. Не е нужно да имаш адресна регистрация. Ако пътуваш в чужбина и не знаеш къде точно ще си, няма нужда да подаваш молба. Може просто да се явиш в секцията и са длъжни да те впишат в списъка. Подаването на молба просто улеснява нещата. Един недостатък обаче е, че те махат предварително от списъците в България. Затова, ако не знаеш къде ще ти тогава – по-добре недей. Аз така изгорях на предишните избори, защото си пуснах молба и се оказа, че точно на изборите бях в Пловдив.

 5. Ето какво получих като отговор от Външно:

  Уважаеми г-н Юруков,

  искам да ви съобщя, градовете в списъка, който споменавате, са индикативни. Както е описано в Избирателния кодекс, решение за това къде се образуват секции, се взима от ЦИК. То е на базата на подадените заявления.

  Що се отнася до гласуването в Германия, вероятно, ще има разрешение от приемащата страна само за територията на консулства и посолства и може би за почетни консулства. Всичко това ще бъде обявено на уеб страниците на МНВнР и на съответните консулства и посолства.

  Лек ден,
  Даниел Стефанов

 6. Би трябвало да е в Darmstadt, но ЦИК още не я е обявила. Днес пратих жалба, за да уточнят ще има ли, както е имало в предишни години. Като имам информация ще пусна тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.