За Уволнението

Също както сайта БойКостов, страницата за уволнението на Борисов набира голяма популярност само за ден. При това изцяло благодарение на три елемента – анонимност, анти кампания и обещание нещо да се случи след 4 дни. Какво – никой не знае, но и няма значение. Вероятно ще е пак някой колаж или предизборна кампания. До сега всички партии се отрекоха от кампанията, но знаем, че не може да е друг. Направена е с доста пари, за което съдим по билбордовете изникнали вчера. Заради цветовата гама много залагат, че поръчителя е РЗС, което значи, че пак левите са платили.

Нека направим кратка дисекция на сайта, както и с предишната „анти“ кампания. Не защото е против нещо, а защото ни е интересно кой се крие в храстите. Като изключим неприятния и непрофесионален факт, че пуска музика при зареждане, сайта сам по себе си не е нищо особено. Този път са се поучили от грешките на дружките на Станишев и са прикрили следите си. Домейнът е регистриран на 10-ти на едно от онези места, което пази самоличността на собственика добре. В случая това е DomainsByProxy.com, макар и оригиналната регистрация да е през GoDaddy.com. Всичко това заедно с хостинга струва около 100 лева на година и не изисква специални знания.

По кода на сайта не може да се разбере нищо особено за създателя. Единствената оставена следа е контакт за авторство към единия скрипт. Това обаче не означава, че е той е автор на целия сайт. От една страна, скрипта е публичен и всеки може да го използва. От друга страна, въпросният човек работи във фирма за web дизайн и реклама. Питах го за всичко това и отговори, че няма нищо общо. Ето подробното му обяснение. Иначе използват jQuery за брояча. Личи си от част от кода, че е използван специален редактор, а не са го написали просто на ръка. Използват Google Analytics с нова регистрация (кода завършва на -1), така че няма нужда да търсим други сайтове на същия потребител. Гласуването става с извикването на PHP скрипт с POST, който просто прибавя 1 към брояча. Няма защита срещу спамване и претоварване, което най-вероятно значи, че повечето от 170000-те гласове до сега са автоматично генерирани. Заради теста пуснах скрипт да им изчислява времето за отговори и само аз пуснах 2000 „гласа“ за 10-тина минути (забравих да спра скрипта по някое време). Сайта пази cookie-та за PHP сесия, но не изглежда да носят някаква полезна информация.

Оценката ми е, че за това е наета фирма занимаваща се с реклами кампании. Възможно да е PR агенция в комбинация с web design фирма. В Twitter линка е пуснат първо от @tupankata преди 12 часа, но това може да не значи нищо. Във Facebook не мога да кажа. Впрочем вече има толкова много сайтове, които са пуснали линк, че сайта падна по някое време днес. Или това, или са го обновявали с брояча.

Не знам какво ще се случи в неделя, но не мисля, че има значение. Обсъждам сайта само, защото като цел и средства е същия като БойКостов. Не ме интересува дали е срещу ГЕРБ, БСП, СДС или ДПС. Анонимността в мрежата е нещо важно в определени случаи. По мое мнение, в този случай се злоупотребява с нея.

Впрочем, тръгнаха и коментари, че това е нещо оригинално и уникално за интернет обществото. Забравяме виртуалния протест провел се паралелно с мелето протеста пред парламента (още тук и тук). Той получи около четвърт милион посещения само за два дни.

89 коментара

  1. Pingback: Hristo Laskov
  2. Pingback: Yolanda Emiryan
  3. „… което значи, че пак левите са платили.“
    От къде правите този извод? Според мен „десните“ са платили този път, за да си го върнат на „левите“ заради предния. Че тогава беше срамота – разни червени бабички да използват така успешно и запомнящо се YouTube 😉

  4. @Преслав Недев – Аз все още твърдя, че РЗС са инструмент на левите, но това е дълга дискусия. Във всеки случай съм вече 99% сигурен, че авторът е РЗС.

  5. Аха, за РЗС съм съгласен 🙂 Между другото… няма да се изненадам и „Лидер“ да се опитват да направят нещо…. но по-скоро РЗС.
    В момента изливат купища пари да отварят „Пресцентрове“ от лъскави по-лъскави. Особено този, дето е на „Дондуков“, останаха ми очичките.
    пък и в Търново са се разшавали 😉

    Иначе на кого са инструмент – дали само на левите или само на десните, или на всеки, който плаща, можем да си поговорим :-)))

  6. Уф, сега всички ще се концентрират върху предположението ми за левите. Нищо. Сега ще има голям цирк. Ще се изсипват все повече и повече парти за PR агенции и интернет кампании.

  7. Аха :-)))))) Просто беше излишна вметка в случая 🙂
    А иначе няма лошо да се изсипват парички за банери и клипчета. Оня с брадвата добра доходност имаше 😉 Чак се чудя защо толкова хора не го допускаха по сайтовете си.
    Предполагам си съгласен, че трябва да се мисли прагматично и пазарно ориентирано 😉

  8. @Преслав Недев – по принцип да, но в случая – по-скоро не. Така няма да сме различни от медиите, които раздухват някоя тъпа клюка, само защото е скандална и доходна от гледна точка на рейтинги.

  9. Разбирам те, напълно си прав. Аз самият ограничавам рекламите за „отслабване“ и т.н. глупости, които случайно ми ги докарват от време на време 🙂

  10. Pingback: Уволнение | Блогът на Манол
  11. Ах… яката работа 🙂 А от 0ч до 13ч на 17-ти – сатурнова дупка 🙂

  12. @Михаил Петров – може би не – Утре ще разберат още повече хора и ще им е интересно. В петък ще намалее и към неделя ще се спадне всичко като спукан балон. До тогава обаче, че ще съберат нейде 1 милион „гласа“ и после РЗС или който там е платил ще овикват света, че са събрали 1 милион недоволни българи в свободната мрежа. Утре ще е такава говорилня във фейса, че направо нямам намерение да влизам.

  13. позволи ми да те поправя – домейна не е регистиран на „едно от онези места, което пази самоличността на собственика добре“, а си е регистриран в GoDaddy, но има пуснат ID Protect – функция предлагана от всеки регистрар, която позволява да защитиш личните си данни от WHOIS заявки. това, обаче е за широката маса – ако властите, в лицето на засегнатият „уволнен“, решат – винаги могат да стигнат до човека регистрирал домейна и да разплетат казуса. става много просто, с една заявка към ICANN, особено ако си правителствена организация.. друг вече е въпроса дали искат 🙂

  14. @Brand – не ми се обясняваше толкова надълго. Не съм използвал idprotect и си мислех, че DomainsByProxy.com се използва като допълнение за допълнителна подмяна на данните. Тъй като е в щатите не могат толкова лесно да изискат информация, а и ще отнеме много време.

  15. на практика, понеже ми се е налагало, на простосмъртните им отнема между 24 и 48 часа да получат информация от главната организация, отговаряща за регулацията на домейните – ICANN, особено ако са снабдени със съдебно решение/заповед. не искам да си представям Б.Б. и Ц.Ц. колкото големи ги вадят да нямат поне един човек, който може да я свърши тази работа за по-малко време, но нейсе 🙂

  16. Просто копирайте това в адреса на браузъра, докато сайтът uvolnenie.org е отворен и ще генерирате 1000 гласа.

    javascript:for(i=0;i<1000;i++)$.post("addDetails.php",function(){});

    Трябва малко търпение, защото работи бавно. С Google Chrome отне 168 секунди. Ако сте особено търпеливи, може да уволните Бойко с повече гласове, отколкото са жителите на планетата 😀

  17. Стига да съхраняват данните в достатъчно голям datatype. Ще е интересно да се провери какъв int ползват по емпиричен път 🙂

  18. Бояне, що не вземеш да генерираш 10 милиона гласувания на
    саита, че ако решат да обявяват нещо да е ясно че
    гласовете са изфабрикувани.

  19. Pingback: Radomir Rusev
  20. На мен от самото начало това ми напомня на социалистическия стил на работа (точно по аналогия с предишната им предизборна кампания), а и като цяло подкрепям тезата ти за връзката на РЗС с тях, така че за мен няма съмнение кой го прави и кой го плаща. Но искам да кажа, че мен лично тези неща изключително много ме дразнят – не може да очакват да спечелят избиратели с това, че плюят по опонента си, обясняват колко е зле и инсценират хорска омраза към него. Иска ми се политиците ни да престанат да ни подценяват така жестоко и да започнат да се опитват да ни печелят с идеи, програми и собствените си качества. Това, че някой си бил зле по никакъв начин не ме убеждава, че противникът му е по-добре. Двете неща нямат нищо общо. А ми е особено криво от това, че смятат, че сме абсолютно малоумни. За мен този тип кампании е обиден, защото показва мнението на авторите им за масите като „овце“, които дружно ще заблеят при зададен от някого тон. Това време много отдавна е минало. И освен, ако не го правят заради някаква по-дълбока конспирация (примерно да са реално в комбина с ГЕРБ), е повече от глупаво и се надявам наистина някой да направи нещо, така че резултатите от това нещо да бъдат омаловажени, а не да им се отдаде свръх-голямо внимание и после някой да каже, ето половината българи искат да го уволнят. Защото това едва ли е вярно и е адски некоректно!

  21. @Brand – сигурен ли си за това? Може ли без съдебна заповед?

    @dzver – Ето един shell скрипт от мен. Генрира по 50 заявки в секунда. Би трябвало да направи 4 милиона за 24 часа. Мен обаче ми блокираха. Сега търся още няколко. Освен това съм пуснал скрипт да събира информация за това как се движат цифрите. Така ще покажем скоковете при автоматичното генериране.

    while true; do wget http://uvolnenie.org/addDetails.php –post-data=aide_oshte -q &
    sleep .02; ps | grep wget -c; done

    Това ще прави по 50 заявки на секунда и ще изписва номера на процеса и бройката процеси до сега. Когато минат 10000 съветвам да го спрете и след няколко минути да го пуснете пак.

    @Emo – Има такава идея, но ми трябват много компютри. Опитваме се обаче 🙂

    @Дедка – резултатът ще е шум в медиите, каквато е и целта. Това е. Някой ще си потърка политическата фуражка

  22. Още не са защитили гласуването, току що вкарах тестово 1000 гласа (без да искам 2000). Ще взема да напиша един пост как се прави.

  23. Svejo: Супер и сега ще има позитиви за Борисов давайте с хейта не помага

  24. Тия пуснаха съобщение, че Борисов поръчал да ги хакнат. В същото време, преди няколко часа извадиха 10000 гласа от бройката гласували. От тогава насам бройката се качва с точно един човек на 2 секунди. Като по часовник. Обещаха, че ще пуснат статистика за посещаемостта на сайта. Аз пък ще пусна статистика как е било всъщност „гласувано“.

  25. може и да сме българи ала никой не обича да го правят на по глупав от колкото е.
    бтв:
    Домейна ще е скъп след като свърши шитнята. 🙂

  26. @Evgeni – няма. За да се качи Google PR-а или подобните му, трябва продължителен интерес през голям период от време. В случая ще има пик от посещения и търсения в рамките на една седмица и това е.

  27. До изборите има 2 месеца най-добре да се пише на Гогльовците да ги филтрират и да се оправи работата

  28. @Evgeni – не, не трябва – всеки има право да си прави каквито си иска сайтове. Ние пък имаме право да ги разпъваме на кръст за простотиите им или да ги пренебрегваме.

  29. Svejo: Поздравления за ˝дисекцията˝! Споделих я и с приятелите си от фейса! 😀 (thumb up) (beer)

  30. Боян, пост как се защитава гласуване смятам да пусна. Сори че не съм се изразил правилно.

  31. @dzver – Да, това определено си трябва. После може да използваме статията ти като изисквания за по-нататъшни такива инициативи. С code review и прочие да се проверява дали всичко е достоверно.

  32. БГНЕС ги наричат чак пирати:

    Вярно, че са откраднали снимка, но от тях доста хора взимат без разрешение. Не, че е хубаво де – поне трябваше „източник: …“ да сложат“

  33. Тези от БГНЕС покрай рева си са пуснали четири връзки в статията си, чак си помислих, че са дружки. 😀 Иначе, адмирации за това, което правите! Както обичам да казвам – дълг на всеки истински кибик е да посочи ръкава, в който се крият асата.

  34. Svejo: @marystaneva – благодаря 🙂 Дано и други видят, че това е лек фарс. В събота ще пусна инфо точно как е вървяло гласуването и ще покажа, че са шмекерували яко.

  35. Ето нова версия на скрипта. Тази се спира при претоварване на сървъра, изчиства блокираните процеси и започва пак като се освободи:


    while true; do
    while [ `ps | grep wget -c` -le 30 ];
    do wget http://uvolnenie.org/addDetails.php –post-data=aide_oshte2 -q & sleep .2;
    ps | grep wget -c; done;
    ps | grep wget | sed „s/pts.*wget//“ | xargs kill -9;
    wget http://uvolnenie.org/addDetails.php –post-data=aide_oshte2 -T 10;
    rm add* wget-log*; done;

  36. Svejo: Те пък ще пускат подробна статистика за уникалните посещения … 😀 (thumb up)

  37. Svejo: Нищо съществено няма да се случи нито в петък,нито в неделя.Няма нужда човек да е екстрасенс,за да разбере колко прави две плюс две и кой кой е.Но ще бъде интересно,предполагам.

  38. Няма значение дали са левите или не. Всъщност няма лошо да са леви, не знам какво толкова се надига шум дали са те. Така или иначе в България няма автентична левица – затова все едно.

    Бойко заслужава ваканция, заради многото строежи и е време да му я дадем 🙂

  39. @Liusy – имам. Това ми е хоби. Ти защо го правиш? Съгласна ли си с определението ми за анонимността в случая?

  40. Люси, вероятно имаш намерение да наемеш младежа на работа, щом се интересуваш от работния му график?!

  41. @Фасулко Коматков – тя е от uvolnenie.org. Поне съдейки по мейла. Може би ми е сърдита, че споделям такива скриптове. Работата е там, че вече имам доказателство, че брояча си върви просто така – не непременно от гласове, а от се допълва равномерно и периодично. Също, че си променят бройката на ръка.

    @Liusy – не съм против подобни граждански инициативи, а срещу негативните съобщения и подобно използване на анонимността. „Анонимният анонс е позволен, когато има посочени дата и час за легитимация на автора или създателя на посланието.“ – не, това не е вярно. Освен това ми е странно, че обвинявате Борисов за предполагаемо „хакване“ на сайта. Думата се използва доста свободно, а и показах, че с малко знания може се да върти брояча от сам човек.

  42. Боян Юруков ти сега ли разбираш че 90% от българските сайтове анкетите,броячите и прочие са бъгави?!То това го има от сума ти време и като им кажеш да си го оправят съвестно някой да не злоупотреби те казват ОК и не го оправят.Просто всичко в Българския Ефир било то телевизионен или Интернет е чиста глупост…..

    P.S:Не ми се занимавам да им бъгвам брояча понеже няма смисъл,но щом си се заел с тази работа го направи 7 000 000 000 вота та така поне да се покаже че цялото земно кълбо не желае ББ за Премиер 😀

    P.S:Като гледам колко са некадърни в правенето на сайтове се чудя колко ли са некадърни и като политици….Така и не се научиха че такъв вид гласувания не се правят с „бисквитки“ или поне не само.

  43. @Емил – нормално е доста да са бъгави. До сега не съм си играл да гласувам автоматично на такива, но сега ми е забавно. Не знам дали ще мога да ги докарам до няколко милиона. Проблемът е, че сървъра е в щатите и ping времето от няколко милисекунди разваля бързото гласуване. Пробвах и други начини, но не ми се пускат процеси от няколко сървъра.

    А за направата на сайта – не е зле направен. Писах вече, че са си заличили добре следите и определено сайта е правен с разбиране. Поддържам идеята да се накара обществото да мисли, но в случая това само отклонява вниманието към една негативна кампания, която най-вероятно е и за нечия политическа полза. Това е.

  44. За сайта не знам, ама някой много бързо „хакна“ билбордите. Май хакнаха и банера от Дарик . Реакцията на властта е показателна. Не ми се мисли какво ще стане , ако има протест като януарския срещу триглавата.

    Ако 5-6 000 човека се съберат пред НС , дали настоящите няма да бият ?

    Добра или лоша тази акция е знак на протест. Подкрепата ми към такъв протест не зависи от това кой е организатора . То няма и как подрепата/неподрепата към дадено нещо да зависи от това кой го е изрекъл/организирал/дефинирал. Или човек е съгласен с тезата или не.

  45. @ss7 – не знам за билбордовете. Има за какво да се протестира и би ми било интересно да видя как ще реагират. Ако съберем 5-6 хиляди пред Министерски Съвет (защо НС?!) ще е добре, но такива протести отдавна няма. Спомням си, че през 2002-ра шепа ученици събрахме толкова хора в Пловдив в протест срещу матурите. Сега хората нямат вяра в собствените си възможности. Не, че тогава имахме толкова много, но няколко подигравки с очакванията на хората имаха този ефект. По всичко личи, че и кампанията, за която говорим тук, ще постигне само това – ще събере маса, на която ще се качат няколко оратора и ще си дерат гърлото за лична изгода. Дано да ме опровергаят.

  46. @ss7 протестите последните години са с една шепа хора. Чак вече не ми се губи време да ходя. Кой ще се занимава да разтурва такова събитие с полиция?

  47. Ще ми е интересно ако има 20 милиона гласували с скриптове. Дали ще посмеят да изкарат статистиката

  48. @Ивайло Иванов – писаха, че ще я изкарат. Аз обаче ще изкарам преди това моята, която показва как реално е гласувано.

  49. 327 319 гласа и 149 харесвания през FB.
    Не че FB е фактор, ама някак си разликата е прекалено голяма.
    Браво за иниацетивата.
    Не мисля медиите в неделя да го отразят, а ако го направят, ще бъде голям смях.

  50. @Иван – определено ще е смях. Ще пусна статистика в събота как е вървяло гласуването от вчера насам. съжалявам само, че го следя още от вторник.

  51. Svejo: Юруков,
    Аз благодаря!!!
    Хубаво е че в България има интелигентни и образовани, знаещи и можещи, млади и обективни хора, които държат на истината. Докато има хора като Вас, има шанс за България! 🙂 (thumb up)

  52. Не е важно колко са реалните гласове срещу Борисофф-РАПОНА.

    Важно е че така или иначе, при предстощия вот на недоверие, всички политически партии в парламента освен Герб ще са против Герб !
    Все пак да изброим по численост:
    БСП, ДПС, СДС, ДСБ, РЗС – доста широк спектър….

  53. Смениха гласуването на сайта с да/не. Това означава, че утре ще пусна статистика как всъщност са били направени предишните 300000 гласа.

  54. Svejo: @marystaneva – благодаря 🙂 погледни последната ми статия – пуснах статистика за това как е гласувано на сайта.

  55. Боян Юруков сега като въведоха явно гласуване със сесии и бисквитки да се надяваме се чудя дали са си задали въпроса колко Proxy сървъри безплатни има в Интернет и до колко човек или по скоро бот може да се добере и пак да станат +- няколко десетки хиляди???!!

    P.S:От друга страна се чудя ако те постъпват неморално спрямо това че не си показват истинските лица дали тези дето „бъгват“ анкетата един вид не правят същото….Понеже съгласи се че човек даже и да може да „бъгне“ по някакъв начин такъв въпросник също не е морално ^^

    P.S:До Боян Юруков ако ти е интересно да ти дам линк към поне 10 български ушим авторитетни сайтове на които анкетите също са такава трагедия и даже съм им писал да си ги оправят,но вятър в пустинята :}

    Тамън да има материал за следващия пост 🙂

  56. Дали са левите или са десните?Та те са едни и същи!Криеха се зад различни имена – БСП,СДС,ДСБ,ОДС….,за да присъстват постоянно във властта.Цели 20 години.Така,задоволявайки ненаситните си икономически интереси,крадяха нашите пари.Тази мафия сега най-безсрамно се конфронтира с ГЕРБ,и без задръжки вече показва истинското си лице

  57. Pingback: Ново 20
  58. @Емил – в началото нямаше никакви сесии и cookie-та. Сега може да има – не съм проверявал. Във всеки случай нямаме непременно нужда от proxy. Има си и други начини това да стане. Анкетата обаче определено е отдавна опорочена. Не е това въпроса обаче – злоупотребяват с анонимността и създават тревожен прецедент.

    @Таня – като говорим за мафия, имай предид, че интересите им са навсякъде. И ГЕРБ са върте до шия. Въпроса е дали имат смелостта с ежедневните си усилия и решения да й се противопоставят. С акции на показност не става – въпроса е дали днес ще уволниш този парашутист, утре дали ще откажеш подкуп, другата седмица дали ще наложиш глоба или запор на нарушители. Това е. Ежедневни решения. Забелязвам, че в началото на всяко управление този избор им е лесен, но после идват бавно компромисите.

  59. Svejo: все още незнам какво стои зад този сайт :
    1- Черен PR на Б.Борисов
    2- ˝Маркетингово проучване˝ на електората
    3- истински протест
    4- друго нещо
    😀 (thumb up) (thumb up) (thumb up) (beer)

  60. Svejo: а за гласуването доколкото разгледах кода на сайта няма проверка по IP адрес и може да гласуваш колкото искаш от един комп (beer) (beer) (beer)

  61. Svejo: @assen_l_s при второто добавиха, но това не попречи на никого. Пак имаше ˝добавяния˝ на по 50-100 гласа наведнъж през 15 мин. Освен това, като гласуваш за ˝остава˝ кода им явно добавя още 3-4 гласа за ˝уволнение˝. Тествах го късно вечерта като нямаше други хора.

  62. Не вярвах, че са от РЗС, но ти найстина позна! 🙂

  63. @Киро – Цветовата гама на сайта беше малка насока, но явно е полезна. А и не мога да очаквам друго от този тип хора. Хубавото е, че не постигна такъв ефект, какъвто сигурно са очаквали. Вдигна се шум, но нищо в сравнение с Доби и фактите за Сиромахов. Лошото е, че сега и други ще се пробват да правят viral кампании.

  64. @Дедка – Дедка то за ситуация като тази отдавна си има един лаф – хем ни лъжат, хем пък искат и да ги обичаме.

    Е, не сме чак толкова тъпи. Малко понамаляха, червените бабички, на някой пък даже има увря главата, та те (левите) са на свършване при сегашните действителности. Много ми е интересно каква ли мутация ще измислят, че пак да излъжат някой.

  65. @Бат Илия – Аз се надявам най-накрая да излезе младата левица, за която толкова слушаме. Познавам хора с добри идеи сред тях, но май са заслепени от противоборството и личните амбиции на ръководството и старата гвардия.

  66. @Боян Юруков – При цялото ми уважение Бояне, няма млада няма стара левица. Всички са на ясла бившите настоящи ДС-КГБ щабен състав. Който както знаем си има помпозното име; кръга Монтерей. Това статукво е забетонирано за десетки години и както се оказа, дори и Европата си плю на суратя и клекна заради газа и с нищо не ни помогна за разпукване на бетона. Страха да не остане на студено скова и най-борбените срещу комунизма. Отиде на кино всичко за което ВВС и Свободна Европа се напъваха много десетки години.

    Всъщност да – това би бил пореден вариант за мутация – „младата левица“, когато усетят, че са се изчерпали, т.е. когато всички стари се изредят да крадат пладнешки и това го забележат и кьоравите и спрат да им гласуват.. А, аз мисля, че ще усетят още на тези избори, да не говорим за следващите.

  67. Pingback: АФЕРА.БГ | Анонимният сайт за уволнение на Бойко Борисов с нагласен брояч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.