Кампания „Дарете кръв. Спрете ACTA!“

Една прекрасна идея за протест срещу ACTA ми даде Йордан (info, twitter, facebook). Нека всеки, който иска да покаже, че ACTA ще попречи на свободният дух на споделяне и творчество в мрежата, да дари кръв. Ето аргументите на Йордан:

… това е ултимативния жест и страхотен символ за протеста срещу АСТА. Какъв по-силен, по-реален и по-активен пример за акт на споделяне между хората? Ултимативния peer to peer, който буквално прелива живот от мен към другите, които дори не познавам и вероятно никога няма да срещна лично? Освен това от самия акт на протест ще има реална полза за цялото общество – дори за тези които не подкрепят протеста и са за АСТА. Което също е голям жест в духа на безкористното споделяне и безвъзмездния принос към цялото общество.

Кръвта е живителна сила и споделянето й е най-сърдечния начин да се помогне на околните. В този протест тя ще е символ на идеите, които даваме на останалите в мрежата, с които ги в вдъхновяваме и с които им даваме възможност да направят нещо по-добро. Дарявайки кръв, вие ще помогнете както на напълно непознат – също както споделяме идеи или съдържание. Макар да ни убеждават, че ACTA цели блокирането само на големите „пиратски“ сайтове, властта, която дава на тесен кръг от хора и липсата на регулация как тя ще бъде използвана, застрашава точно тази култура на споделяне и устоите на мрежата, каквато я познаваме днес.

За даряване на кръв няма срок. Няма ден, в който трябва да го направим. Няма място или организация. Всеки може да избере момент, в който му е удобно, като намери близък до него дарителки център. Това е прекрасна възможност да изразите мнението си, ако нямате възможност или желание да отидете на протеста на 11-ти февруари. Може да го направите също, ако сте в чужбина като мен.

За да се включите в протеста „Дарете кръв. Спрете ACTA!“, ще е добре да се снимате или да помолите познат да ви снима докато тече процедурата. После качете снимката във Facebook с описание. Може дори да държите на снимката написано на лист A4 послание срещу ACTA или да разпечатате този тук. Пускате снимките на тази страница във Facebook или да я отбелязвате на тях. Така ще направим албум с всички поддръжници.

Идеята е прекрасна по няколко причини. От една страна, символиката на кръвта и споделянето са силни. От друга, повечето от нас имат нужда от конкретен повод, за да даряват кръв и често така и не се случва. Аз, например, се каня от близо две години. Също така, това е нещо, което по никакъв начин не може да бъде очернено от лобистите за ACTA като „злонамерен акт на хакери и пирати от мрежата“.

В тези линкове ще намерите близки до вас центрове за дарителство:

Ако не сте в България, потърсете информация в местния Червен Кръст или при лекаря ви. Информирайте се за изискванията и отделете малко време. Не забравяйте да се снимате и да качите снимката във Facebook или да ми я изпратите.

Кажете ми какво мислите за тази идея. Може да пуснете още информация в коментарите къде други могат да даряват или да споделите опита си, ако вече сте дарили. Ето и статията на Йордан за идеята.

55 коментара

  1. Pingback: Anton Georgiev
  2. Pingback: Yordan Radunchev
  3. Pingback: BGVPN
  4. Аз не разбирам: как точно поставянето на снимка с описание във фейсбук ще промени позиията на напите власти или в по-голям мащаб нещата? Просто си питам…

  5. Ще покаже нагледно, че споделянето не е престъпление, а спасява животи. Плюс – от протеста ще има и съвсем реална полза за всички. Кое не се разбира?

  6. Pingback: muiiio
  7. Pingback: Джефри Лебовски
  8. Pingback: Pencho Bogdanov
  9. Pingback: vorodecky
  10. Pingback: Nikolai Minev
  11. Здравейте,
    Понеже определено не съм запознат в детайли с темата, някои може ли да коментира или даде link с коментари точка по точка на реакцията на ЕK относно АКТА ?

  12. Pingback: vorodecky
  13. Pingback: Stanislav Bozhkov
  14. Това е чудесна идея.
    За съжаление не мога да се включа защото съм била под изискваните килограми???
    Надявам се идеята да се разпространи.

  15. @Eneya – аз ще проверя днес къде мога да даря и ще гледам да го направя през седмицата. Ако не може – в неделя, че в събота съм на протест 🙂 Купих си маска и всичко. Дано да не е много студено, че ще съм и с костюм. Ще имаме БГ присъствие на протеста във Франкфурт!

  16. Направих група във Facebook за събиране на снимки при дарение. Дано някой да се включи. Дори няколко дарения на кръв ще са полезни ако не за ACTA, поне за болниците.
    https://www.facebook.com/pages/Дарете-кръв-Спрете-ACTA/357978524212830
    Аз ще гледам да даря тази седмица, но не знам до колко са отворени центровете тук.

  17. Където съм аз има като цяло отворени врати за дарение, има почти през месец, което е супер.
    За съжаление има много пречки.
    Едно, като дариш е добре да се прибереш от работа, което означава, че шефчетата трябва да те пуснат, което веднага орязва колко души от един и същи проект/офис могат да идат.
    Две, желателно е да не си на работа и на другия ден, което намалява още повече работодателите, които са склонни да позволят на подчинените да се запилеят и да даряват кръв.
    Три, не на последно място, точно това, което описах, не винаги покриваш изискванията, например не тежиш минималните изисквания…

    Какво друго може да се направи?
    Да се подаряват книги? Да се оставят вещи на някакви места?
    Някакви публични такива елементи биха повлияли. Аз съм ЗА за книгите и подаряването им по улиците. Например на протеста.

    Всеки да носи десетина книги и да ги подари на хора, като им обясни с думи прости за какво иде реч. 🙂

  18. Много ми допада посланието! Браво за идеята! От няколко години искам да даря кръв и все има противопоказания. Сега ще се пробвам пак-ако стане-за две добри каузи! : ) Поздрави!

  19. Pingback: Yordan Radunchev
  20. В четвъртък сутринта ще отида да даря. Днес спирам колдрекса, дето пия. Дано ми мине настинката до тогава. Ако някой иска да си правим компания – да свирка 🙂

  21. остава за другата седмица – не трябва човек да е пил лекарства поне 48 часа преди даряването и да е здрав – иначе дарява и вируси.

  22. @Петър – позицията на властите би трябвало да отразява позицията на хората или поне на по-голямата част от тях. И не е невъзможно тази позиция да се промени, справка Полша.
    Кампанията е чудесна. Жалко, че не мога да участвам заради късогледството, но не мисля, че изразяването на позиция може да се ограничи само до даряването на кръв. Г-н Юруков възможно ли е чрез Вашия блог да организираме дискусия за подобни креативни и полезни начини за протест? Хареса ми и идеята на Eneya за книгите, аз бих предложил да се направят дарения на детски домове – дрехи, продукти, консумативи, книги, отново придружени със снимки.

  23. Pingback: ACTA – протестиране в домашни условия | Кутията за всичко
  24. @Eneya – Драматизираш 🙂
    Сутринта дарих кръв, дойдох си на работа и през обедната почивка ходих да тичам, щото се готвя за маратон.
    Не е пък чак такава драма едно кръводаряване…

  25. Хм, не забелязвам да съм казвала, че влияе, а че ако някой дарява кръв, на теория работодателите му трябва да процедират така.
    Или поне нашите така процедират.

  26. @Eneya – Това че ти не си казала нещо не означава, че нещото не е вярно по дефиниция или пък че не се подразбира 😀
    Защо според теб след кръводаряване според нашите разпоредби на човек се полагат 2 почивни дни? А и защо има изискване за минимално тегло при кръводаряването според теб?

  27. Сега остава да решиш дали драматизирам като споделям как седят нещата за ходещите на работа и не. 🙂

  28. За всички, които се притесняват да дарят кръв. И на мен ми беше за пръв път – мина без проблем. Върнах се веднага след това и продължих работа. Няма нищо страшно – напротив чувството, че помагаш е страхотно.
    Предполагам за всеки организъм е различно, но като цяло е едно нормално преживяване.

  29. Pingback: Кампания „Дарете кръв, спрете ACTA“
  30. @Боян Юруков – За съжаление Мария, която трябваше да ме снима, беше дарявала кръв преди 1 месец и не я допуснаха 🙁

  31. Pingback: NOVINIS.INFO » Хиляди на протеста срещу ACTA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.