Торентът умря, да живеe хешът

Спомняте ли си навремето как използваме DC++ и подобни P2P мрежи, за да сваляме файлове? Във вътрешната мрежа на университета всички споделяхме с него и свалях филми за по-малко от минута – по-бързо, отколкото можех да ги копирам на USB. След това тези мрежи залязоха и изгря звездата на торентите. Тези дни Митко Ганчев писа, че и те ще умрат съвсем скоро, за да дадат път на магнитните линкове.

Причината за всяка смяна на P2P технологията е винаги една и съща – съдебно преследване и затваряне на сървърите. И при DC++ системите, и при торентите се налагаше да има сървър, който да поддържа списък с файлове и потребители, които ги споделят. Това ги ги поставя е сивата зона – не споделят пиратско съдържание, но ти казват от къде да си го вземеш. Също така обаче позволява и да се следи и наказва споделящите (каквато е практиката в Германия).

При магнитните линкове нещата са различни. Няма нужда от сървър, който да разпространява списъци с потребители – трябва ви само един хеш код. Това е код, който уникално идентифицира всеки файл – филм, музика, книга и софтуер. Той изглежда така:
magnet:?xt=urn:btih:8a5de10e52f22d83d74c530ff633147f33c079be
Примерът е даден от Митко и с него ще свалите последната версия на Ubuntu. След като го добавите в някой от по-новите програми за торенти, тя се свързва с всичките ви съседи ги пита дали имат този файл. Ако го нямат, те питат техните познати и т.н. Всичко е децентрализирано и доста по-сигурно.

Едно от предимствата да използваме магнитни линкове е, че може да се разпространяват по всякакъв начин – мейл, чат, социални мрежи, sms и прочие. Един начин за споделяне на хеш кодовете, а така и на самия файл, е QR кодове. Писал съм за тях в блога ми BrainstormMonk тук, тук и тук. Могат да се отпечатват и залепват на всичко, а се четат лесно с повечето телефони. Този вдясно сочи към магнитния линк от примера горе.

Напомням, че PirateBay обяви, че изцяло минава на магнитни линкове. Това ще намали много натоварването им и би трябвало да е по-трудно да ги атакуват в съда. Арена и Замунда отдавна поддържат магнитни линкове и работят безотказно. Вероятно и те ще се прехвърлят скоро.

Докато сме на темата за P2P мрежи и сигурност, нека споменем и TOR. Това е мрежа, която ви прави анонимни и прескача интернет блокажи. Ако правителството ви е забранило да гледате определен сайт или тип новини, може просто да минете през мрежата и да погледнете сайта през очите на някой в друга държава. Тази илюстрация описва прекрасно до каква степен се пази личността на интернет потребителите. Може да свалите TOR приложение както за компютъра си, така и за Android телефона си.

Заглавната снимка е от LifeHacker.

36 коментара

  1. Pingback: I. Temelkov 
  2. Pingback: Труден
  3. Pingback: Leri Lerkova
  4. Pingback: Yordan Radunchev
  5. Pingback: Boris Loukanov
  6. Pingback: Oleg Petrov
  7. Една забележка – Тор не би следвало да се използва за сваляне на пиратско съдържание, тъй като това много натоварва системата и забавя скоростта. Тор е разработен за да помогне за анонимна обмяна на информация, не за забавление.

  8. @Камен Козарев – важна бележка. Мисля, че така или иначе повечето потребители позволяват HTTP трафик – не сваляне на торенти. Мрежата трябва да се използва само за критични неща – скриване на самоличността и достъп до блокирани сайтове.

  9. Pingback: Ivan Bedrov
  10. Pingback: Maria Spirova
  11. Тор предлага анонимност, а не сигурност:

    YT88 Member 09-30-2011, 09:30 PM #4

    Добре е обяснена разликата.

  12. Не знам как работи тази технология и ми е интересно да разбера как са подобрили сигурността. В Германия 2 пъти са ме глобявали за сваляне на торенти и ме засичаха през IP адреса, чрез който по законен път изискват името, телефона и адреса ми от доставчика. Предполагам с тези магнитни линкова ще е същата работа.

  13. Pingback: Rosen
  14. Pingback: Bulgarian_MU
  15. „Всичко е децентрализирано и доста по-сигурно.“ – Само наполовина вярно. Изпозва се DHT мрежата, която е още по-опасна и от листата с пиъри, която се сваля от тракер.
    Представи си следното – сваляш торент от локален за държавата А тракер и изключена DHT подръжка. Всички от листата на тракера ще бъдат свързани само към този тракер. Над 98 процента от хората, към които ще осъществиш връзка ще са най-вероятно от държавата А.
    Като свалиш същия торент от същото място и DHT е активирано, хората към които ще осъществиш връзка няма да са свързани само към един тракер и няма да са от една държава, ами от целия свят.

    При 10 тракера и 10 еднакви торента от тях, ще имаме 10 различни листи от хора. Трябва да бъдат следени и 10те тракера за да се вземат 10те листи. Нека активираме DHT и воала 10те листи са на едно място.

    Изводът е, че от DHT се събират много повече адреси от компаниите занимаващи се със следене.

  16. @Angel – а как точно те хващат дали сваляш нещо нелегално или легално? И каква е горе – долу глобата при подобно нарушение? От чисто любопитство питам.

  17. @ivo_isa – За определени неща ssl връзката е достатъчно сигурно. За останалото при изпращане на съобщения си трябва pgp криптиране направо. Обяснението наистина е добро.

    @Angel, @Hristo – при свалянето на торенти винаги могат да ти хванат IP-то. Няма начин просто – такъв е дизайна на системата и не може да се прави връзка за сваляне без IP адрес. Има обаче други мерки, които може да се зададат – черен списък на IP-тата на въпросните компании за следене, изискване на криптирана връзка и прочие. Магнитните връзки просто децентрализират системата и дават алтернативни начини за споделяне на това, което до сега взимахме с торенти.

    @Anton – в Германия е доста. Хванат ли те, че качваш торенти и могат да те глобят доста хиляди евро. И мен са ме качвали, но беше през университетската мрежа и университета не ми даде името. Само ме викнаха да ме предупредят. От тогава насам свалям само от БГ тракери.

  18. Имайте предвид, че предназначението на Тор е да ви прави анонимни. Много от съвременните технологии не са съвместими с анонимността. Така че ако изберете Тор, се лишавате от неща като cookies (Facebook, Google) и Flash (Youtube, Soundcloud). Хората, които ползват Тор са такива, за които анонимността е по-важна от такива удобства. Като цяло с Тор предизвикателството е като потребител да не създадеш пробив в анонимността, която платформата ти създава.

  19. От казаното по-горе излиза, че ако има закони, които се прилагат и служби, които следят трафика няма начин да не спрат в даден момент трафика на файлове, без значение с торенти или хешове – дните им са преброени. В България може да оцелеят малко по-дълго, но в крайна сметка и там ше си пуснат пипалата. Ако не се намери начин да се свалят файлове и да оставаш анонимен разбира се.
    Макар че с ТОР става бавно може ли през него да се свалят торенти. И какво ако в крайна сметка твоя доставчик следи какво получаваш и изпращаш, какво от това, като не знаят на кого и от кого…?
    Могат ли да следят типа на получените и изпратени файлове и да разберат, че сваляш торенти?
    Ако в германия следят така стриктно, дали е същото и във Великобритания?

  20. @Боян Юруков – И аз съм в Германия и свалям само от БГ тракери. Винаги съм мислел, че няма проблем. Вчера чух, че са глобили някакво момче, който е свалял от p2pbg.com. Става въпрос за свален филм. А аз си мислех, че е опасно, когато тракерите са немски…

  21. Принципно няма проблем, но малките торенти ги хващат често. Арената май още е безопасна. Използвай само магнитни линкове.

  22. добре, до тук по повод на самата технология на споделяне на информация, аз имам един въпрос в аспекта на глобяването в Германия точно, четох че има доста измами с това да се пращат писма изискващи да се преведат пари като глоба заради нещо свалено. Само че на мен ми е чудно наистина ли следят всеки потребител какъв трафик упражнява и от къде и кой прави това и това не е ли някакво нарушаване на защита на лични данни и въобще има ли някой опит с подобни казуси. Има твърде много спекулации и твърде много страх – ако някой може да сподели чисто юридически как стоят нещата ще съм изключително благодарна

  23. @Anita – Чисто юридически стои така! Аз съм в германия и преди 2 седмици получих писмо с 800 евро глоба за теглене на филм. Брат ми получи същото преди 3 години за музика! Днес прат ми получи същото, но 2 по голяма сума вече минало през прокурор! На печелившите честито, а за останалите да продължават да опитват! 🙂

  24. И аз съм в Германия и получих писмо за 800 евро, за свален филм от арена.бг, чрез магнитен линк. За да те хванат, няма значение, дали сваляш чрез торент файл, или магнитен линк. Просто измежду споделящите има шпиони от разни адвокатски компании, защитаващи правата и като видят немско ip лесно разбират доставчика ти а той им дава имената и адреса ти, както и данни с трафика ти, което доказва, какво си свалял, в колко часа, с какъв торент клиент и обема на изходен и входящ трафик от твоето ip.
    В Германия най-често писмата се изпращат от адвокатска кантора в Хамбург. Ако ги чаткаш нещата, можеш да се защитиш, защото доставчика ти не вижда след твоето ip и следователно не може да се докаже, кой е извършил действия от твоето ip. Може да ти е хакнат рутера и трето лице да е теглило филм през твоето Ip без изобщо да подозираш. Има и ред други нередности в тези глоби, но темата е много разтеглива.

  25. @Тед – Здравей Тед, и аз имам 800 евро глоба за сийдване от Замунда, писмото е от адвокатска кантора, може ли малко повече информация как да се спася от тази глоба !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.