Как да сe предпазим от взлом

Миналата седмица вървях към обществената среща с вицепрезидентката Попова във Франкфурт и по пътя ме спряха полицаи. Униформени бяха се пръснали на един площад, държаха брошури и реших, че издирват някой по снимка. Оказа се нещо доста различно и ми направи много добро впечатление.

Изглежда във Франкфурт доста са скочили кражбите с взлом през последните години. Затова полицията е наела по някакви програми няколко фирми, които се специализират в системите за сигурност. Идеята е, че може да се обадите на кратък номер и да си насрочите безплатна консултация. Идва специалист у вас заедно с полицай (за да сте сигурни, че всичко е легитимно), преглежда вратите и прозорците ви и ви дава съвети какво може да се подобри. След като ми обясни това, полицаят ми изрецитира, че безплатната услуга не е обвързана с купуване на ключалки и прочие, че целта не е да насочват поръчки към дадените фирми, а просто да образоват хората за проблема.

Сканирах двете брошури и може да ги свалите тук и тук. Текстовете са на немски, турски и арабски, което им прави чест. Накратко съветите са следните:

  • Затваряйте напълно прозорците като отсъствате от вкъщи. Открехнатите прозорци са отворени такива.
  • Заключвайте всички врати и спускайте само вечерно време щорите.
  • Вземете си устройство, което да включва лампите вечер, докато ви няма.
  • Запознайте се с всички съседи и бъдете бдителни. Така ще забележите чужди лица наоколо.
  • Има и съвети как да се подсигурят вратите и специални за хората живеещи в къщи. Мисля си, че една такава акция би била полезна и у нас. Мислим си, че знаем как стоят нещата, но може би се залъгваме. От друга страна пък, надали някой ще се довери дори на полицията да им влезе в къщата и да тършува за проблеми със сигурността.

    Вие бихте ли се възползвали от подобна безплатна услуга – била тя от полицията или от частна фирма?

    Опитах се да намеря информация колко всъщност са кражбите с взлом във Франкфурт и Германия, но не успях. От познати тук знам, че въобще не е рядко явление, но без точна бройка всичко е субективно. Намерих обаче други интересни данни, които може да прочетете в предишната ми статия:

    Престъпността в Германия

    Полезни съвети от МВР Бургас как да се предпазим от скимиращи устройства им тук:

    Скимиращите устройства и как да ги забелязваме

    13 коментара

    1. Pingback: GeorgiaMocca
    2. Pingback: Yordan Ivanov
    3. Pingback: Емил
    4. Един доста основен проблем е, че българската полиция отдавна е изгубила доверието. Аз не бих се съгласила и полицай да влиза в дома ми.
      Преди няколко месеца заварих апартамента си обран и полицаите, които дойдоха на мястото се държаха скандално. Нещо повече, трябваше да се обадят за мак адреса на лаптопа, който беше задигнат, но не го направиха (в шока и аз не взех координатите им). Не намериха нито един отпечатък из жилището (дори мой).
      След 3 месеца получих съобщение, че разследването е прекратено поради липса на доказателства.
      Всичко това се случи на 100тина метра от 1во Районно и някак, няма как да не си мисля, че всички тези взломове в София през последните няколко месеца, не са подкрепени от вътрешни хора… Не знам.

    5. Нещо, което пропуснах да напиша в статията, но е интересно за Германия – според законите, ако задържиш някой крадец в дома си, например, той може да поиска да го пуснеш. В този случай трябва да ти даде личните си данни – име, адрес, телефон и ти си длъжен да го пуснеш. Ако не го направиш, като дойде полицията и го арестува, той няма да бъде съден, защото си го задържал неправомерно. Даже може и ти ще си изпатиш. За това правило научих преди доста години на обучение в една от първите ми работи. Глупаво е, но е факт.

    6. @Al Nik – Доста такива случаи има. Липсва професионализъм, последователност и най-важното – отчетност. По никакъв начин не можеш да проследиш какво правят по твоя случай и като не работят – да направиш нещо по въпроса.

      Това е ясно на всички, но по никакъв начин не може да се използва в тази си форма като аргумент срещу МВР. Те изкарват някакви случайни цифри насреща и казват „Ето, не сте прави“. Нито едната стана не може да обори другата с конкретни данни, защото такива няма. Това е тезата ми от предишната статия.

    7. Не съм напълно съгласен с тия съвети!

      „Затваряйте напълно прозорците като отсъствате от вкъщи. Открехнатите прозорци са отворени такива.“

      … и после спорете пред съда с хазяина чия е вината за мухъл в квартирата (голяма част от немците живеят под наем).

      „Заключвайте всички врати и спускайте само вечерно време щорите.“

      … щото нали моята врата вечер я оставям sperrangelweit offen. И като съм нощна смяна и искам да поспя денем, се завивам през глава.

      „Вземете си устройство, което да включва лампите вечер, докато ви няма.“

      … нелоша идея, но все пак да не се превърне в „Сам вкъщи 2″… 😉

      „Запознайте се с всички съседи и бъдете бдителни. Така ще забележите чужди лица наоколо.“

      … в Германия хората ощо взето нямат много вземане-даване със съседите. Поне в Бавария. Няма ги „Како Гинче, дай ми чаша брашно!“ или „Петкоооо, слез да пийнем по нещо!“ Това е. Аз лично никога не бих дал ключ на съседа, ако идват от Топлофикация и др. Нито застраховката ще поеме евентуални щети, ако не дай си боже стане нещо (авария, кражба, повреди). Не случайно мерят водомерите безжично, от стълбището.

      Що спре евротрошка с примерно полска, румънска или българска регистрация пред къщата, съм бдителен. Поради факта, че евротрошка с полска, румънска или българска регистрация пред къщата ми нéма кво да дири там. 🙂

      Огледите не са зле като идея, но човек трябва да ползва здрав разум. И пак не е застрахован от обири.

    8. @Емил – Съгласен съм с всички бележки – наистина повечето не са приложими за доста хора, но не означава, че не стават за всички. А и пропуснах някои, които са приложими предимно в Германия. Примерно да не се оставя стълба по двора или подпряна на къщата. Отвори брошурите и виж.

    9. Приятел вика сотаджии на оглед, но в крайна сметка се отказа да инсталира и след два-три дни го обраха. Та не, не бих имал доверие на бг мутри/минцифаи да ми влизат в къщата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.