Какво може да научим от няколко милиона книги

Представете си, че може да прочете няколко милиона книги на няколко езика от последните няколко стотин години. Какво бихте научили от тях? Проблемът е, че това е невъзможно – нито ще ни стигне времето, нито ще можем да съберем и осмислим цялата тази информация. Преди години няколко асистента в Харвард заедно с Google са решили да направят нещо по този въпрос. Използвали са огромната база данни от милиони сканирани книги на Google и са пуснали данни за честотата на използвани фрази. Фразите могат да бъдат от една или повече думи и за всяка се пресмята през коя година колко пъти е била споменавана в изданията на различни езици. Така получаваме таблица с няколко милиарда реда. След това са направили инструмент, с който всеки може да анализира данните. Повече за N-gram проекта може да видите в тази и в тази TED лекции.

В инструмента можем да избираме езици, периоди, термини, както и да сравняваме няколко такива. Графиката ще покаже и процентното отношение на книгите, които споменават зададените фрази спрямо всички издадени през дадената година. Точните проценти обаче не са важни, а сравнението между годините. Реших да изкарам седем графики, за да илюстрирам интересни факти от историята ни. За жалост нямат данни на български, но за нас английската и руската литература би била също интересна.

Натисни за по-голям размер

Горната графика показва споменаването на „Болгария“ в руската литература. Ако погледнете данните на Google, ще видите, че преди 1810 практически не се говори, има засилване около 1925, малък скок около освобождението и доста големи около световните войни.

Натисни за по-голям размер

Следва споменаване на България и Македония (в червено) в английската литература. Вижда се как популяризирането на гръцката история в началото на 19-ти век води със себе си споменаване на регионът Македония. В този случай е трудно да се прецени контекста, в който се споменават имената. Вижда се обаче ясно пиковете на споменаване на България спрямо Македония. (оригинална графика)

Натисни за по-голям размер

Тук виждаме споменаването на България и Румъния на немски език. Румъния е в червен цвят, а Walachei, както са наричали държавата в началото – жълт. Въпреки, че съседката ни се е освободила доста по-рано от нас, изглежда ние сме имали по-голяма видимост предвид размера на страната до войните. След това в немската литература се говори доста повече за Румъния, отколкото за България. (оригинална графика)

Натисни за по-голям размер

Следва споменаването на Батак в английските издания. Вижда се ясно пикът около Баташкото клане и няколко скока около войните в началото на 20 век. Забелязва се силно покачване в началото на комунизма и стабилно намаляване от началото на 90-те. (оригинална графика)

Натисни за по-голям размер

Следва сравнение между Варна (синьо), Бургас (червено) и Пловдив (жълто). Като важен морски град за Варна се е говорило много повече от останалите. За сравнение Пловдив изглежда е бил почти непознат. Възможно е изкривяване на данните, ако има други градове с такова има или има известно женско име Варна. (оригинална графика)

Натисни за по-голям размер

Последните две графики са споменаването на Левски на английски (горе) и на руски език (долу). Вижда се, че на руски се споменава няколко пъти малко след смърта му, докато на английски има споменаване дори докато е жив. Докато на руски има няколко сериозни скока през ’50 и ’70, на английки се говори от по-рано за него (вероятно в обзори и анализи) и става по-известен през ’70 и ’80. (оригинални графики на английски и руски)


Интересно ще бъде да се сравнят тези термини на френски, който до средата на 20-ти век е основният международен език. Още по-интересно ще е да се сканират всички книги, вестници и списания в Националната библиотека и да се изкара подобна графика.

В лекциите на TED, които споменах в началото, се говори и за индекс на цензура. Той се изчислява като се съберат отклоненията на различни автори на даден език. Тезата е, че когато има силен спад в отпечатаните творби на един автор или споменаване на определена фраза в даден период на даден език, то най-вероятно е имало цензура. Ако има силен скок – то най-вероятно има пропаганда. Така може да се изчисли средно за езика дали е имало много пропаганда или цензура. Там сравняват немския и английския. Интересно ще е да видим това за българския и руския.

6 коментара

  1. Статистиката е хубаво нещо, но само когато извадката е правилно подбрана. В случая с думата „България“ търсенето трябва да е само по периодичен печат и то най-добре ежедневници. Само така можем да оценим скоростта на предаване на новините и отзвука за събитията. Разгледайте графиките на немски, френски, английски (британски и американски ) в областта 1870- 1878 и ще видите едно голямо нищо. Но то не отразява историческата истина. Инструментите трябва да се ползват по предназначение 😉

  2. @ivo_isa – Доколкото знам са сканирали и много периодични издания. Търсейки отделни фрази открих доста вестници, някои от които български издания в Германия и щатите на английски и немски.

  3. Първият пик на „Болгария“ през 20 век не съвпада с Първата световна, а по-скоро със събитията през 1923-25 – вероятно обилно отразени от съветската пропаганда.

    Варна надали е сериозно повлияна от някакъв омоним – пиковете през 19 век ясно следват руско-турските войни (обсадата 1829, преминаване на западни войски през Кримската война и т.н.).

    Ранните споменавания на Левски са очевидни false positives – отнасят се за 50-те години, когато още не се е казвал така. 🙂 (Всъщност са две пренесени с тире имена от рода на Ковалевски и някакъв руснак с тази фамилия.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.