ACTA – още нищо не е свършило

(c) Юлия Лазарова @ Dnevnik с малко промени от мен

И аз, както доста други, се зарадвах след днешната пресконференция на министър Трайков. България замразява участието си в ACTA. Дори написах във Facebook, че „сме спечелили, но остава битката за европарламента„. В коментарите след това Йордан и други описаха по-добре новата ситуация, в която се намираме.

Истината е, че нищо още не е свършило. Присъединихме се към Полша, Чехия и Словакия, които също спряха ратификацията на споразумението. Това обаче не означава, че сме оттегили подписа си. И ние, както и Германия, която дори още не е подписала, ще изчакаме решението на европейско ниво. Това може да означава две неща – ратификация в европарламента или разговори между представители на страните членки. И в двата случая гражданите не са включени в дискусията, независимо колко еврокомисията ни убеждава, че всичко е прозрачно. Във всеки даден момент кабинетът Борисов може да реши да активизира процеса на ратификация и да прокара споразумението в рамките на дни. Индикации за същото виждаме и в скорошните разговори за вдигане на забраната върху шистовия газ – сега, когато фокусът на обществото и медиите е насочен другаде.

Несъмнено днешното изявление е победа в борбата ни срещу ACTA, защото управляващите отстъпват. Това обаче е нож с две остриета, който ще успокои страстите на много – ще решат, че всичко е решено. Затова трябва да запомним следните пет неща и да ги предадем на познатите си:

  • България ще е част от ACTA докато подписът ни в Токио не бъде оттеглен
  • Ратификацията на ACTA става за едно четене и времето за реагиране при размразяване на участието ни е много малко
  • Ако европарламента ратифицира ACTA, тя пак ще влезе в сила за България
  • Все още няма отговор какви дебати са се водили спрямо ACTA в кабинета, кога и с кой
  • Нищо не е свършило докато обществото не загуби интерес. Тогава отпишете всяка надежда
  • 24 коментара

    1. Pingback: Boyan Pishtikov
    2. Pingback: Stanislav Petkov
    3. Pingback: Hesed
    4. Pingback: Yordan Radunchev
    5. Pingback: AWEN art studio
    6. Pingback: Eduard Herrmann
    7. Pingback: I. Temelkov 
    8. По всичко личи, че основната битка ще е в Европейският парламент.

      И едно предупреждение:

      Има вероятност да отложат гласуването на ACTA в ЕП за пролетта на 2013 г. за да може протестиращите да се уморят и забравят.
      ‘The Economist’ And ‘Financial Times’ Already Writing Off ACTA As Dead

    9. @Кирил Кирилов – За сега го дават през юни. Социалистите твърдо са се обявили срещу ACTA. Има доста силни настроение в европарламента срещу някои своеволия на Комисията и това може да играе в полза на ACTA. Особено след като Комисията ги лъга и игнорира до сега.

    10. Ние можем да правим разлика между „спиране на процедура по ратификация“ и „ОТТЕГЛЯНЕ на България като страна“ (също като можем да правим разлика между „Мораториум“ и „Пълна и окончателна ЗАБРАНА“)!!!
      Трайчо бил казал нещо по БНР в полунощ!…
      Яне бил казал нещо по ТВ7!…
      Докато Б(р)ойко не го каже по БНТ и по БТВ в 20 часа нещо ЕДНОЗНАЧНО и КАТЕГОРИЧНО,
      никой няма да им повярва.
      Не на лицемерието и на лавирането между корпоративните интереси и Волята на Народа!
      Такива опити за замазване на положението само изострят вниманието ни върху подобни “ВРАТИЧКИ”, които си оставят управленците.
      п.с.
      “Ами нали имаше някакво условие, че ако до 6 месеца след подписването не се откажем, то ще сме обвързани с АСТА? Т.е. ако сега го замразят и минат 6 месеца – автоматично ставаме АСТА-джии.”

      Мирише ми на нови протести!! (25. o2.- Fr. ,Ger. ,Sw. Pl.).. защо не И ние??

    11. Ето тук има доста добре сумирано какво и на кой етап може да се направи на практика. И изобщо целият ACTA BLOG е интересен (Бояне, сори, ако си пускал линк към него, може да съм го пропуснал).

    12. Pingback: Jasmina
    13. Pingback: Ново 20
    14. По повод на обсерваторията – явно има мислещи хора из тия комисии, дето са го гледали.

      1) Фразата „фалшифициране и пиратство“ срамежливо (но все пак) на повечето места се заменя с „нарушаване на правата върху интелектуалната собственост“. Думата „пиратство“ се е настанила в сума ти официални документи – и трябва да изчезне оттам, защото не е неутрален юридически термин, а оценъчна категория.

      2) „Съветът също така отчете важността на създаването на нови конкурентоспособни бизнес модели, които да разширят законното предлагане на културно и творческо съдържание (…)“
      Е-е-е, на някого му е светнало под шапката, че сегашните „бизнес модели“ на големите праводържатели са от времето на нямото кино и плочите на 78 оборота 🙂

      3) „(10а) (…) Европейският парламент настоятелно призова Комисията да вземе предвид специфичните проблеми, срещани от малките и средните предприятия във връзка с утвърждаването на техните права върху интелектуалната собственост, както и да насърчава най-добрите практики и ефективните методи за спазването на тези права.“
      Отново срамежливо казано, но все пак има антимонополен нюанс.

      4) „(18) По отношение на представителите на частния сектор в състава на Обсерваторията (…) следва да включи подбрани представители на икономическите сектори, включително творческите индустрии, които са засегнати в най-голяма степен от нарушения на права върху интелектуалната собственост или са с най-голям опит в борбата срещу тези нарушения, и по-специално представители на носителите на права, включително авторите и други творци, както и на интернет посредниците.“
      В предишната версия творческите индустрии и авторите въобще ги е нямало в картинката. Т.е. са се усетили, че прекалено открито и нахално е да се защитават праводържателите, без да отрониш и дума за хората, които всъщност я създават цялата тая интелектуална собственост.

      5) „(…) установява прозрачна методика за събирането, анализа и отчитането на независими, обективни, съпоставими и надеждни данни във връзка с нарушения на правата върху интелектуалната собственост“
      „Прозрачна“ преди го е нямало.

      6) Ей това е съществено: предишното
      „(2) Правата върху интелектуалната собственост представляват особено важни стопански активи, които спомагат да се гарантира на новаторите и творците справедливо възнаграждение за техния труд и защита на техните инвестиции в научни изследвания и нови идеи.“
      става
      „(2) Правата върху интелектуалната собственост представляват особено важни стопански активи, които предоставят съществена правна основа, гарантираща, че новаторите и творците получават справедливо възнаграждение за техния труд и защита на техните инвестиции в научни изследвания и нови идеи. Едно балансирано равнище на защита ще насърчи иновациите, растежа и достъпа до култура и творчески произведения.“

      7) Също и това (новопредложен текст):
      „(3a) В контекста на надлежно прилагане на настоящата правна рамка и като се вземат предвид бъдещите промени и изменения в нея, следва да бъде надлежно зачетено правото на обществеността на достъп до култура и до новите средства за творчество и личностно развитие, предоставени от новите информационни и комуникационни технологии.“

      За жалост, нямам време да го изчета цялото. Но формулировките са видимо по-малко агресивни; дребните и средни заинтересовани субекти са изрично споменати многократно, както и гражданското общество; а дейността явно отива от изпълнителни функции тип интернет-ФБР по-скоро към наблюдение, консултиране и обществено осведомяване – което е добре.

      Но всичките тези изменения показват само, че първоначалният вид на това нещо е донякъде „очовечен“. Дали самото то е полезна или вредна идея, може да се прецени само от целия документ.

      Разбира се, не отпада въпросът защо първоначалният вариант е бил значително по-агресивен. На принципа „ако мине“? И кой го е съставил и внесъл, този начален вариант?

    15. Мисля, че лека полека нещата се изясняват. Но все още не са казани ясно и докрай.

      Действително в ACTA и дума не може да става за защита както на правата на авторите, така и на правата на потребителите. Защитават се интересите на посредниците, които грабят и едните и другите и биха искали да ги грабят на „законно“ основание. А интернет е голяма заплаха за посредниците, понеже ги прави излишни.

      В една от националните ни телевизии един защитник на ACTA даде белестящ пример, според него защитаващ неговата теза: „Представете си, че на женския пазар хората си „изтеглят безплатно“ домати, чушки и т.н.“

      Действително, логиката е същата, но с едно уточнение: на женския пазар излизат не производителите, а посредниците, чрез техните технически лица – продавачите. А прекупвачите изкупуват буквално за жълти стотинки произведеното от производителите и го продават на десетократно по-големи цени на нас – потребителите. Ясно е кой е ощетеният и кой – облагодетелстваният, каквито и оправдания да се измислят и в каквато и да е „законова“ форма да се обличат.

      Преди няколко години бях свидетел на срамна сцена: Бабичка от село продаваше една кошница собствено производство домати на половин цена спрямо действащата на пазара. Дойдоха двама с дебели вратове и след като я заплашиха и наругаха, буквално я изхвърлиха от пазара с блъскане и викове, че подбива цената… А полицията им съдействаше, защото бабичката не си беше платила пазарната такса…

      Нарочно избирам примери, достъпни за всеки. В интернет ситуацията е същата. Разликата е само в мащабите…

      И всеки наистина трябва да реши на страната на кого е!

      А дебелите вратове сега май се заселиха трайно във власта… независимо от „цветовете“…

    16. Pingback: ACTA – хайде всичко отначало | К+

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.