Димящият сребърен куршум за икономиката

Снощи изказах мнение, че няма начин да намалят забраната за пушене. Особено след изказванията на здравния министър и на Борисов срещу идеята. Днес обаче икономическият министър заяви, че подкрепя инициативата, въпреки че на самият него му е „по-приятно да посещава заведения без тютюнев дим“. Като аргумент в полза на компромиса Добрев дава уверенията на туристическия бранш, че резултатите им за тази година са трагични.

Първо – кога не са казали, че са трагични? Всяка година се жалват колко по-зле е от преди, но най-малкото все отчитат ръст на посещаемостта. Второ, били доказали. Как? С финансовите им резултати? Нека да ги видим тогава! Говорим много за финансова прозрачност – нека изкара туристическия бранш приходите и разходите на хотелите и заведенията за миналата и за тази година. Не е нужно дори навсякъде – само в големите курорти. Нека сравним оборотите и съм сигурен, че ще видим увеличение дори без да нормализираме на данните към намалената покупателна способност на хората.

Може би тогава ще кажат, че всъщност реалните, а не официалните печалби са намалели. Ами нормално – след вързването на касовите апарати с НАП всички хотели и заведения трябва да регистрират целия си оборот и да плащат надлежно данъците. Естествено, че чистата печалба ще падне като излязат от сивия сектор! Ако обаче още твърдят, че забраната за пушене е основният проблем – да изкарат реалните си обороти от последните няколко години пред НАП и ще позволим да се пуши. Приходите от укритите данъци ще са достатъчен компромис от тяхна страна, за да сме готови ние на такъв.

Точно това е ключовата дума в момента – компромис. Сега е забранено да се пуши на публични места. Не се спазва много, но това е друга тема. На тази карта може да намерите сигнали за нарушения, а тук събираме доблестни заведения. Кой обаче ще направи компромиса, за който Добрев и цигареното лоби говорят? Няма да са заведенията или цигарената индустрия. Няма да е и държавата, която иначе би могла да даде преференции за заведенията без дим. Компромисът ще направим ние – щем или не щем. И то защото туристическият сектор и тази година твърди, че е зле.

Знаете ли кой сектор също е зле – здравния. Ако тютюнопушенето е сребърен куршум за проблемите на туризма, защо не позволим пушенето в болниците? Какво толкова? Явно сме готови на компромис. Нещо повече – докторите от болници с големи дългове може да бъдат задължавани да рекламират марки цигари. Така ще се привлекат спонсори и ще се реши финансовата криза в здравеопазването. Защо да спираме там обаче – детските градини са прекрасно място за пушене. Родителите ще идват специално, за да дръпнат по една. Ще прекарват повече време с децата си, а тютюневите производители ще дават мило и драго да слагат реклами върху катерушките, за да индоктриниране отрано подрастващите с тяхната марка. Това е следващата логична стъпка след забраната на злите родителски кооперативи.

Струва ви се прекалено? Защо? Нали сме били готови на компромиси? Въпросът е само къде ще падне летвата, а явно това въобще не зависи от желанията на обществото. Говори се, че трябва да има дебат и това е така. Проблемът обаче е, че термини като „лично право“, „икономически ползи“ и „здравни аспекти“ се използват толкова фриволно, че нито юристите, нито икономистите, нито докторите могат да ги разпознаят.

В същото време, силно намалява убеждението ми, че фиаското около отмяната на забраната за пушене е просто политически трик – вижте, има лобистки интереси, но по точно тази тема ние браним волята на народа… затова не гледайте останалите скандали.

15 коментара

  1. Pingback: Silvia Selman
  2. Pingback: Dimitar Petrov
  3. Pingback: Marin Lessenski
  4. Pingback: Yanko Tsvetkov
  5. Харесвам защитата на “лично право”! Защо тогава всички (или по-голяма част от хората) са за забрана на наркотиците? Наркоманите нямат ли “лично право”? А за “личното право” право на децата на пушещите – това просто е без значение. „Правото“ на мама и/или тате да „пепелира“ върху невръстната главица на прохождащото чедо е свещено. А малчуганът има свещено право да диша с пълни гърди произведеното от „кумините“ на любящите родители.
    А колкото до загубите на бизнеса – НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА МАЛОУМНИ – НЯМА КЛИЕНТИ, ЗАЩОТО ХОРАТА В МИЛАТА РОДИНА СЕ ОПИТВАТ ДА ОЦЕЛЯВАТ. МИЛИ БИЗНЕСМЕНИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИЯ И РЕСТОРАНТЬОРКИ БИЗНЕС – ГУБИТЕ КЛИЕНТИ, ЗАЩОТО НЯМА ИКОНОМИКА.

  6. @KapinaK – не си прав за това за клиентите – заведенията са си пълни и хората си харчат. Като търсехме хотели за нова година с познатите ми, цените бяха солени и бързо свършваха местата. И това още преди месеци. Хората както нямат пари, така на нова година всичко ще е пълно догоре, а легловата база е експлодира буквално в последните години.

  7. @Боян Юруков – Един ден (по-точно един празник) … а после? Аз се разхождам из София и виждам какво става – масови фалити. Няколко модерни заведения се пълнят и няколко си имат добра постоянна клиентела. Другите – затварят. Същото е и с магазините. и те ли затварят заради пушачите? Същото е и с малкото производства – просто изчезнаха. Нали не е заради пушачите? Цялата икономика (доколкото я имаше) изчезна. Останаха поддържани от правителството монополи и банки.

  8. @KapinaK – Въпросът ми е в обратната посока – защо щом хората нямат пари, се харчат толкова много за такива неща? Веднага след началото на кризата забелязах, че се взимат масово заеми за бяла техника и телевизори. Викам си – вълната още не е сигнала Европа. Същото обаче видях и през 2009-та и 2010-та. Има много фалити и тази година беше една от най-тежките за бизнеса, но до голяма степен точно заради тези и други глупави решения през трите години преди това.

  9. Pingback: VeselinM
  10. Какъв е смисъла от това да забраним пушенето в ресторантите, щом не се интересуваме от пушенето до външните врати на училищата?

  11. Ти си непушач и от твоята гледна точка нещата, стоят така. Но да те питам колко процента от хората пушат в нашата страна и ще разбереш какъв е смисълът от падането на забраната? А като прибавиш и хората които нямат проблем да се пуши около тях забраната изглежда глупава. И хората от индустрията са били накарани да платят много пари за вентилационни системи и след като вкарат забраната, тези пари за вентилацията са хвърлени на вятъра.
    Аз имам доста приятели пушачи и те спряха да ходят по заведения, откакто влезе забраната. А когато я нямаше ходехме редовно. Поговори с хора които пушат колко често са ходили на кафета и заведения преди забраната и след това и ги питай защо? И ще ти се изясни дали е от кризата или от забраната. Преди да влезе забраната нищо не им пречеше да има заведения в които не се пуши, но защо ли не се намери нито един собственик който да каже, че му излиза по-изгодно в заведението му да няма дим?
    Аз съм бил в Германия и Австрия и на двете места няма забрана за пушене. Германските политици не са като нашите – каквото кажат от ЕС, без значение каква глупост е и нашите се съгласяват. Аз спрях цигарите преди 6 месеца и според мен забраната е глупава защото ни е наложена от ЕС, без да се интересуват от мнението на хората. Утре ще ни въведът още забрани, без изобщо да ни питат или да се интересуват от нашето мнение. Например утре на някой чиновник от ЕС може да му хрумне да се забранят блоговете, тогава какво ще правиш?

  12. @Кирил – колко процента от българските граждани имат странични разходи, които не обявяват пред НАП? Аз бих казал, че повечето. Значи ли, че трябва да легализираме неплащането на данъци?

    Аз познавам много хора, които започнаха да излизат доста повече точно, защото вече не се пуши. Отвратително е да излезеш на кафе и да се върнеш окаден отвсякъде. До преди няколко години всеки път като се прибера вкъщи се налагаше да си оставям дрехите на балкона, за да се отвонят. Наскоро се усетих, че вече няма нужда.

    За Германия и Австрия си измисляш сериозно. Забрана има повсеместна и след първонаталния отпор всички свикнаха да пушат навън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.