Ех, бедни ми Atol

Регистрирах се в Atol.bg в края на 2004-та година – доста преди бума на социалните мрежи. От тогава насам многократно съм споделял колко ненормално се управлява сайта. Мислел съм си доста пъти от старта на този блог да пиша защо, но следният мейл от днес ме подтикна да го направя:

Екипът на Atol.bg Ви уведомява, че вече може да четете свободно личните си съобщения в сайта.
Всеки може да открие и да се свърже със своите бивши съученици в над 2000 училища и университети.

Още преди Facebook да излезе от университетските мрежи в щатите, този сайт имаше десетки хиляди потребители, които споделяха информацията си. Ще пропуснем факта, че за последните 7 години нямаше особено нови функции и външен вид. Нека да минем на същественото. Дълги години наред, Atol практически блокираше изпращането на лични съобщения. Намираш познат от училище и трябва да си платиш да се свържеш с него. Осъзнавате ли колко е глупаво това? Все едно да организираш среща на класа и бармана вместо да печели като продава бира, за иска пари за всеки проведен разговор между хората. По тази аналогия, естествено, че след като са се срещнали, всички ще се изнесат в друг бар. Така и стана – когато повече хора влязоха във Facebook, просто ги потърсих там. Сега имам добавен почти целия ми клас от началното и гимназията.

Интересното обаче е, че все още се регистрират хора – предимно над 40-те и просто заради идеята. Аз пък се оказа, че не съм влизал от 2008-ма, въпреки, че многократно ми предлагаха „безплатни съобщения за седмица“. Не мисля обаче, че с „освобождаването“ на комуникацията ще се раздвижат нещата. Просто всички вече са в други социални мрежи и никой не възприема Atol като място за контакт. Изпуснаха си шанса.

Винаги ме е било яд за Atol и често съм го давал за анти-пример в мрежата. Не, че ми пука за сайта, а за това, че имаше всички предпоставки да стане българския Facebook. Причината да се провалят създателите му е, че мислеха на дребно и взеха ужасни бизнес решения от самото начало. Това е грешка, която никой нов бизнес в мрежата не трябва да повтаря.

Допълнение

Напомниха ми в Twitter, че същия екип е направил Elmaz. Да, това наистина беше прекрасно свършена работа и мрежата успя да излезе извън границите на България. Това не може да не им се признае. Мен обаче ме е яд за Atol, защото много преди останалите сайтове вече имаше набрана критична маса от потребители. Липсваше само свобода за общуване и някои функции.

10 коментара

  1. Pingback: Airnews Bulgaria
  2. Аз за тва веднъж си изтрих профила в линкдин – не можеш да контактнеш друг човек без да платиш

  3. Абсолютно съм съгласен. Аз дори се чудих и не вярвах, че искат пари … още тогава (когато се регистрирах) не го разбирах.

    А имаха шанс ….

  4. Елмаз успя да излезе от границите на България разработвайки една стара идея, желанието за комуникация, но в годините на фейсбук конкуренцията е много трудна

  5. Pingback: Boris
  6. И аз днес се поразтърсих за умрелия Атол,ми то вече не функционира.А щом е правено от българи,само бегай далече :))) Само кинти и черен жиБ са в главата му,нали все пак са му идоли онези от началото на 90-те…..

  7. В тоя Атол колко мацки опрасках. И ни една от моето даскало. В тоя Атол много се чукаха женките. Вече не е така по сайтовете. Аа, сега от Тиндър доста парчета падат. Ама я няма тръпката по свалката.

  8. Аз не съм влизал от 15 години и днес се опитах , едвам го намерих , забравил съм как се регистрирах както и парола и няма опция да се възстановят, адиос атол !!! .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.