Glasuvam.org в помощ на гласуващите в чужбина

Според официалните данни, в чужбина има над 2 милиона българи (1). Според други преброявания – много повече. На последните избори зад граница гласуваха почти 50000 души или около 2.5% активност (2). Причините за толкова ниска цифра са няколко – малкото секции, големите разстояния и опашки, липсата на информираност и мотивация. Процедурите са честно неясни, а и се променят всеки път. Подават се прекалено малко декларации за предварително записване, което не позволява създаването на допълнителни секции. Заради това хиляди се редят на опашки в изборния ден, след като са пропътували стотици километри.

Карта с регистрираните до сега в Европа

Има много начини да се подобри ситуацията. Сайтът Glasuvam.org е един от тях. Целта му не е да събира декларации, а да информира. Ако живеете в чужбина, може да попълните във формуляра града и e-mail адреса си. Те се записват през криптирана връзка в таблица и на картата се маркира, че има желаещ да гласува. Може също да отбележите дали искате да разпространявате информация или да помагате в организирането на секция. Към този момент имаме над 40 такива регистрации.

Когато наближат изборите, ще ви изпратим на мейла информация как се гласува, какви са правата ви, ще прикачим декларация за предварително регистриране и линк къде да я попълните online. По града, който сте дали ще ви изпратим най-близките до вас секции, както и контакти на хора, които са заявили, че искат да организират секции. Така ще може да им пишете, да съберете заедно 100 декларации и да направите секция във вашия град.

Разбира се, контактите ви няма да бъдат предоставяни нито на Външно, нито на ЦИК, нито на трети лица. Ако искаме да ви свържем с други ще ви пишем изрично дали сте съгласни. Няма да ви изпращаме спам или агитационни материали. Сайтът няма връзка с никоя политическа партия, НПО или държавна институция.

Какво се прави за изборите в чужбина?

Това е един от многото сайтове насочени към повишаване на активността в чужбина и подобряване изборният кодекс. Такива още са IskameDaGlasuvame.com, където са събрани докусии и новини от предишни избори, формуляр за online попълване на декларации и организиране на секции в рамките на предизборната кампания. Проектът Изборен Кодекс, Обществените съвети и Института за развитие на публичната среда обсъждат подобрения в кодекса. Платформата За честни избори събира сигнали за нарушения в изборния процес. В този блог пък през последните години пускам доста статии, клипове и документи по темата. Свързахме всички сайтове в мрежа от активисти, за да работим заедно, да споделяме идеи и да помогнем максимално за подобряване на изборите не само в България, но и зад граница.

Тази мрежа от активисти изпраща постоянно идеи, предложения и критики към законотворците във връзка с Изборния кодекс. Промени до следващите избори ще има и силно се надяваме да изчистят големите спънки, които имаше при предишните няколко вота. Външният министър Николай Младенов даде някои предложения за промени (3) и каза, че тази или следващата седмица ще изкара конкретни мерки за подобрение на изборите в чужбина.

Как работи Glasuvam.org?

Самият сайт е сравнително прост. Формулярът е направен на Google Forms, което осигурява криптирана връзка. Въведената информация се съхранява в таблица, която се чете от скрипт на сайта ми на всеки 30 мин. Този скрипт търси в Google географските координати на града и слага маркер на картата леко встрани от тях. Така се предотвратява трупането на много маркери в една точка. В списък на сървъра се пазят само координатите и дата на въвеждане – e-mail адресът се държи единствено е заключена Google таблица. Този модел е доста удобен за всякакви кампании – събиране на доброволни по места, организиране на групи и прочие. Затова отворих кода на сайта и може да го свалите от GitHub.

Сайта има и една скрита възможност, която скоро ще активирам – да показва слоеве с други данни. Свалих адресите на всички посолства и консулства на България в чужбина и щом събера координатите на всички, ще ги наложа върху картата. Когато се кликне на всяко посолство ще пише какъв е адреса, дали е имало секция преди и колко са гласували на предишните избори. Когато станат ясни секциите за следващите избори, ще направя карта и с тях и по нея ще изчисляваме къде е най-близката секция до всеки записан.

Ако имате идеи, критики или коментари – пишете в коментарите. Ще се радвам, ако споделите сайта с ваши познати в чужбина, за да съберем повече желаещи да гласуват.


Източници:
(1) Брой на българските граждани в чужбина – Обществени съвети
(2) Резултати от президентските избори 2009 – ЦИК
(3) Някои идеи за промени в изборното законодателство – Н. Младенов

14 коментара

  1. Обнових отворения код на сайта в Github поправяйки някои от скриптовете. Има нова версия на алгоритъма за изчисляване на местоположението. В действителност маркерите не се слагат точно в центъра на града – така ако в една населено място им 10 човека маркерите ще са един върху друг. Затова измествам малко всеки един. Този алгоритъм взима зададените рамки на града в Google и по случаен принцип поставя маркерите в него.

  2. На сайта вече могат да бъдат намерени всички посолства и почетни консулства. Добавих и информация за активността във всички секции през изборите от ’09 и ’11, включително 105-те секции извън официалните представителства. С бутоните вдясно на картата се показват/скриват секциите и посолствата.

  3. Промених логата и бутоните. Вече са доста по-видими и лесни за използване.

    50% от всички отворили формуляра на glasuvam.org са го попълнили. Това прави 1/6 от всички уникални посетители, които са около 450.

  4. чудесна идея
    аз само не разбрах тези цифрички дали са градовете където живеят регистриралите се, т.е. тези, които са попълнили формуляра на сайта ти, или броя на регистрирани.
    би било прекрасно ако се вижда на картата и бройката на хората

  5. @деница – на картата се показва по една отметка за всеки регистриран върху града, който е задал. Тъй като обаче при голямо увеличение се натрупват много маркери един върху друг, направил съм така, че да се групират. Като натиснеш на бройката или увеличиш картата, ще видиш разделени маркерите.

  6. тези две връзки съвпадат, сигурно е грешка
    2) Резултати от президентските избори 2009 – ЦИК
    (3) Някои идеи за промени в изборното законодателство – Н. Младенов

  7. Преди малко изпратих 120 мейла с информация до регистриралите се в сайта. Информацията съдържа указания за гласуване на референдума, прикачено заявление за гласуване и контактите на най-близките секции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.