Институционална акупунктура

Публична и достъпна информация и процедури.
Екология и устойчиво развитие. Граждански права.

В самолета към Германия гледах лекции на TED и макар да не бях съвсем съгласен с идеите в няколко от тях, забелязах някои интересни концепции.

Открих доста подходящо определение за нещо, което отдавна се опитвам да опиша с прости думи. Убеден съм, че всяко решение в каквато и да е институция се взима от един или двама души. Това не трябва да е задължително ръководен кадър, защото анализът и конкретните решения може да са взети на ниско ниво и просто копирани надоре по веригата. Макар да разглеждаме резолюциите, законопроектите, стратегиите и отсъжданията като действия от името на една цяла институция, почти винаги нещата опират до преценката на точно определен човек.

От тази отправна точка активизмът придобива различни измерения. Традиционно се влага огромна енергия в информационни кампании, подписки, протести и прочие, за да се постигне критична маса на недоволство и да се упражни масиран граждански натиск. Този подход не губи важността си, защото без обществото да разбира същността на определен проблеми, решаването му се остава на произвола на частни интереси и бюрократичната неефективност.

В същото време обаче, може да идентифицираме въпросните ключови кадри, които взимат дадено решение. Може да работим концентрирано върху това да им посочим важни аспекти от даден проблем, които вероятно са пропуснали или пренебрегнали. Така би могло да се постигне същия успех, както при една „преса“ върху цялата институция, без обаче да рискуваме голяма част от вложената енергията да бъде не само загубена, но дори контрапродуктивна.

Точно тази идея се описва с термина институционална акупунктура. Чрез древния медицински метод се упражнява натиск на точно определени точки по тялото, за да се регулира или пренасочва енергията му. Целта е да се лекуват болести, балансира метаболизма, намалява стреса и прочие. Паралелите с работата с държавните институции са видни. „Ръчкайки“ на правилното място по правилния начин и с правилните аргументи, можем да постигнем много. Аналогът на масовите протести биха били широкоспектърните лекарства давани често от лекарите при неясна причина за болестта. Тук обаче идват разликите – при акупунктурата точките за натиск са ясни от векове. При институциите трябва да ги търсим всеки път и от там идва същинската трудност.

Терминът „Институционална акупунктура“ проследих до Амори Льовинс и лекцията му в TED за зеленото бъдеще на американската енергийна система. Макар интересна, не съм съгласен с всички аспекти от тезата му. Това обаче не пречи да взема нещо полезно за себе си и това именно е силата на споделянето на идеи. Повече за термина може да прочетете от него тук. Препоръчвам ви да погледнете и сравнението между храната и информацията на Рангашвами, който пита какво бихме променили в ежедневието си, ако се отнасяхме към новините и данните, както подбираме храната си. Интересна е и презентацията на Гари Ковач, който визуализира с добавка за Firefox кои сайтове ни следят без наше разрешение. Свалих я снощи и бях изумен колко „преследвачи“ събрах за половин час.

13 коментара

  1. Все се каня да изхейтя и днес вече се наканих – аз герб съм ги отписал тотално като опция за положително развитие. Все пак, браво още един път за парламента. Ти успя.

  2. @mdam – не мисля, че има особено значение кой е отгоре. Може да помага или да пречи с оформянето на политиките. В крайна сметка обаче основата на администрацията е предимно същата. Всяко управление променя нещо и колко повече намества нещата в правилната посока, толкова на следващите ще им е по-трудно да мърдат от релсите. Такова наместване в старите ЕС членки е отнелно 60-70 години. Мисля си, че нашето ще мине най-вече чрез крайна прозрачност и гражданска активност.

  3. Доста забавно ми стана сравнението с акупунктурата, предвид на факта колко ефективна се оказа в сериозните клинични тестове. Чудя се дали и институционалната такава ще се окаже със същата ефективност.

    Това просто ми хрумна, не намеквам нищо.

  4. @PeterStJ – спорни са резултатите от акупунктурата като медицински метод, така е. Аз обаче не правя паралел с ефективността му, а използвам термина като метафора за това, което се опитвам да опиша. Свързваме акупунктурата с минимална намеса в тялото с упражняване на стратегически натиск в точно определени точки. Точно този принцип се опитвам да опиша.

  5. Сложих си аз тази добавка преди няколко дни, но не бях гледал презентацията в ТЕД.
    Скоро не бях пипал настройките на Файърфокс и изтръпнах като видях колко неща са „отворени“ по подразбиране.
    С малко пипване тук и там – резултата се подобри. Ето линк към моите настройки – http://www.esperex.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

  6. Акупунктурата се е развивала стотици и хиляди години, а резултатите още са спорни.

    Колко ли време ще е необходимо за Институционалната акупунктура?

    Според мен начина, по който действат институциите, може да изглежда на някого сравнително разбираем, но според мен той се доближава по сложност до човешкото тяло и дори е по-труден, ако трябва да се отчитат всички фактори. Все пак при акупунктурата точките са проблизително на едни и същи места, докато при институциите те могат и менят често местата си.

    Според мен по-ефективно ще бъде да принудим организма (Институциите) да води по-здравословен начин на „живот“ с открит и мотивиран обществен натиск, отколкото да го „боцкаме“ тук таме и да си мислим, че ще го излекуваме с това от сериозните му ХРОНИЧНИ болести!

  7. @Dr.Serbezov – Това със кукитата не става в моя случай, защото повечето блогове ползват примерно discus а той изисква кукита от трети страни, има и други подобни ‘препятствия’.

    Вместо това взех списъка със сивите сайтове и го импортирах в adblock. Перфектно се получи, имам около 180 попадения в няколко от тях – на ден! Явно много браузя:)

  8. Мисля, че добавката използва по-скоро кода на самите сайтове и заявките им – не само cookie-тата.

    @Стефан Манчев – здравословният/устойчив начин на работа идва след като видят смисъл и начин как да го направят. Използвам метафората за акупунктурата и вече казах, че не искам да навлизаме в конкретните й приложения и ефективност. Спорно е също така дали това, което предлагам би сработило в общия случай. При мен обаче определено действа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.