Национална стратегия за интегриране на мангалите

Не, не съм измислил аз заглавието. Това може да видите като име на файла с националната стратегия за интегриране на ромите на сайта на президентството –
13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf. Според данните на документа, той е създаден на 16 май 2012 в 19:16:25. Няма информация кой го е изготвил и качил. Не видях и линк от самия сайт към документа. Ясно се вижда обаче, че това е името и че файлът е качен на техния сървър.

Поличитеската коректност често се критикува като прекомерна в медиите и политиката ни. Тя пречи да говорим по същество и да не избягваме трудните теми. Думата циганин е обидна само, ако внасяме такава нотка е нея. В случаят обаче става дума не само за крайно обидното нарицателно „мангал“, но и една официална представителна инситуция като Президентсвото си позволява да използва нещо различно от общо-европейско приетото название „ром“. Независимо дали сте съгласни с този термин, независимо какво е отношението ви към циганите, тук говорим за официална институция – няма отенъци на сивото когато става дума за протокол.

Документът може да свалите тук, тъй като малко след 11:20 той беше свален от сървъра на Президентството. Оригиналният линк е:
ident.bg/pdf/13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf
и може все още да бъде намерен в Google. PIA също писа за случая преди минути. Преди малко пак във фейса научих, че файлът е преименуван на 13.NationalStrategyIntegrateRoms.pdf. И този файл беше изтрит в последните дни.

19 коментара

  1. Pingback: Ivelina Nikolova
  2. Pingback: Stan
  3. За Гугъл кеш правите следното:
    Търсите „NationalStrategyIntegrateMangali“ и кликате на линка „Бърз преглед“ от сайта на президента.

  4. Офтопик: За съжаление Гугъл не дава коректни линкове към кеша си. При мен твоят линк не работи, предполагам, че моят няма да работи при теб.

  5. А някой направи ли си труда да прочете какво има в този документ, защото той ни касае всички. Или темата се изчерпва с расисткото заглавие.

  6. Умни хора изглеждате, пък от мухата правите слон. Да не си мислите че в Европа знаят какво означава мангал и изобщо дали ги интересува? След 10 години и думата „ром“ ще стане обидна и ще трябва да измисляме друга само за да не обидим галениците на ЕС. Когато човек или фирма се ползва с лоша репутация е нормално да поиска да си смени името. Занимавате се с глупости.

  7. @Марин Ив. – не съм и ще го прочета в почивните дни, защото тогава ще имам време. Прегледах го обаче набързо и ми изглежда като повече от същото.

    @petko – проблемът тук е отношението. Думата мангал е нарицателно заредено с ненавист и отрицание. Кръщавайки така документ говори за настроението на тези, които са изготвили и боравили с документа. При това тези хора работят за президентството. Това създава сериозни съмнения за сериозността на намеренията им и желанието да решават реални проблеми – най-големият от които е точно негативното отношение към ромите.

  8. Проблемът с циганите не се решава с позитивно или негативно отношение. Нужен е засилен контрол над тези райони и изключване на всякакви привилегии или толерантност, с коите другите етнически общности в страната ни не се ползват. В противен случай ще назрее етнически конфликт. Използваната дума mangal и то само в името на файла е най-малката възможна обида, в сравнение с това което може да стане при един етнически конфликт. Спомнете си за циганина, който заяви в национален ефир че иска всички българи да умрат. Ако има „ненавист или отрицание“ то те са провокирани от нещо или някой. Не са случайни.

  9. Покрай този мангалгейт наизлязоха сумати скрити расисти като тоя петко, които дигат рамене, казват „Те мангалите си го заслужават“ и не виждат проблем в това служители от президентството да използват крайно политически некоректни изрази. Специално тоя петко сравнява дори президентската институция с някакъв неграмотен циганин, който е жертва именно на подобна дискриминация и липсата на интеграция (facepalm) Ко ви става бе хора, слънцето ли ви напече, че приказвате такива глупотевини?!

  10. Pingback: Ivo
  11. Мисля, че Петко е прав, но това е света, в който живеем.
    Добра статия, добро писане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.