Кариера в България 2012

На 13 септември в Интер Експо Център София ще се проведе поредното издание на форума Кариера в България. Всяка година го правят различно, а тази са променили и времето – до сега се правеше към края на декември. На сайта им ще намерите цялата програма и фирмите, които ще бъдат представени.

Има доста интересни лица сред лекторите. Забелязва се участието на еврокомисар Кристалина Георгиева, Павел Анастасов – анализатор в президентството, Дилян Димитров от start-up фонда Eleven и Мартин Линков от Favit. Тази година отново ще участвам в дискусиите, но по малко по-различен начин. От Кариера ме помолиха да се включа през Skype по темата „Long-distance relationship with Bulgaria или как да помагам на родината си от разстояние“. В нея ще участват и Александър от Обединени идеи за България и Тася от обществените съвети в чужбина.

Темата за връщането в България е сложна и е трудно да се изчерпа в една дискусия или форум. Аз надали съм най-добрият пример, предвид че още се намирам в Германия, но от форума настояха да участвам. Трудно е да определим кой поток е по-голям – тези напускащи България за образование и работа или тези връщащи се. Данните са недостатъчни, а и предпочитанията на студентите за университети и държави се менят от година на година. Във всеки случай българите в чужбина са сериозен фактор в икономиката на страната. Само парите върнати от работещите зад граница са два пъти повече от преките инвестиции в последните 6 месеца.

Тези пари не идват само от сезонни работници, а и от много специалисти работещи в международни компании. Аз, например, работя във финансовия сектор във Франкфурт и навсякъде из банки и консултантски фирми има българи. Това не важи само за Германия. В работата си участвам в проекти с почти всички големи банки и компании в света. Рядко се случва да няма българи в отсрещната страна – било то директно в проекта или в друг отдел, който има отношение. Това е голям ресурс от хора с добри знания и опит. Три от основните пречки да започнат бизнес в България са тромавата администрация, липсата на професионализъм в бизнеса и недоверието в пазара като цяло. Капитал може да се намери, но от разговорите ми с хора тук и на предишните форуми съдя, че именно недоверието към администрацията и пазара е проблем.

Това, което форумът Кариера в България тази година ще се опита, е да ни убеди, че тези аспекти се променят и има място за нов бизнес в България. Тук може да прочетете повече за предишните издания.

6 коментара

  1. Pingback: Блез

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.