Подкрепи Lipsva.com в БГСайт 2012

Ако харесваш проекта за регистър и карта на безследно изчезналите в България Lipsva.com, може да го подкрепиш в конкурса БГ Сайт в категория „Кауза, събитие, общност“. По-долу ще намериш някои от причините защо.


Започнах Lipsva.com през март 2010. През юни открих официално сайта. От самото си създаване, проекта и страницата бяха подкрепяни от много доброволци, които изпращаха информация, контакти и новини от медиите. Резултатът сега е, че регистъра на безследно изчезналите съдържа информация за 297 решени случая и 367 все още издирващи се. Във Facebook има 3302 последователи, а новините достигат до пъти повече, в Twitter – 317, a 50 са се абонирали за нови изчезнали.

Миналата година спечелих категорията „Кауза, събитие, общност“ с проекта Crime.bg. За жалост тогава беше още млад и не се разви какво ми се искаше. Тогава всъщност ме попитаха защо не съм участвал с Lipsva и обещах тази година да го сторя. Проекта пасва добре в категорията по всички критерии. Каузата е благородна и важна. За жалост, няма официален регистър или списък на безследно изчезналите и с този проект се опитваме да попълним тази празнота. Макар да не разгласява едно единствено събитие, всяка седмица призовава хиляди да се включат в издирването, разлепването на плакати и разпространението на снимка на изчезнал в социалните мрежи. Не на последно място, това е общност от хора, които искат да помогнат. В никакъв случай не е единствената, но по се опитва по свой начин да обедини усилията.

БГ Сайт като конкурс не оценява само техническата страна на една интернет страница. Съдържанието и начина, по който ангажира посетителите е от съществено значение. Проекта претърпя много промени за тези две и половина години. Опитах различни идеи как темата да се разисква повече, как фирми и обикновени хора да помагат и как да си сътрудничим с МВР. Всъщност неофициално сътрудничество има и от известно време изчаквам подписването на официално такова.

Сайтът на Lipsva като дизайн наистина не е нещо бляскаво. Разчитам на простата визия, която да предостави възможно най-много информация. На началната страница ще видите картата с всички изчезнали и сортиране по месеци и години. В блога има новини и списък на изчезнали може да се търси по-подробно. Както всички други мои проекти, и този предоставя свободно цялата си информация. Така всеки може да вземе данните и да започне свой сайт или да ги анализира. Разбира се, всичко за решените случаи се изтрива, като се оставя само кратка статистика.

И тази година както предишната ще съм в журито. Технологията на гласуване обаче не ми позволява да гласувам за сайтове, с които съм обвързан. Самото жури се състои от 63-ма изявени специалисти, което гарантира обективно и качествено оценяване.

След като разгледаш останалите кандидати в категорията, ще се радвам да подкрепиш проекта Lipsva. Това може да го направиш като го избереш на тази страница, въведеш избора си за останалите категории и потвърдиш с мейл адреса си. Разгледай и страницата във Facebook за нови случаи на изчезвания.

17 коментара

  1. Pingback: Zlatan Zlatanov
  2. Pingback: Crime.bg
  3. Pingback: brainstormmonk
  4. По-рано днес го направих и подкрепих два сайта, които смятам че трябва да бъдат наградени едновременно и наравно – Липсва и сайтът на ARS. Няма да е прецедент, а и двата сайта имат специално отношение към живота и запазването му – независимо дали на хора или животни. При наличието на тези два сайта, сайтовете за събития ги пренебрегнах и гласувах и за двата. От една страна – защото може, а от друга – защото ми беше трудно да си избера фаворит – не защото са съвършени, а защото са правено с умисъл и много желание.

  5. Гласувах! Успех!
    Награждаването ще се излъчва ли някъде и къде?

  6. @Силва Форест
    @Боян Юруков

    Церемонията се излъчва на живо през Кабината.

  7. Аз миналата година присъствах наживо. 🙂
    – това е постижението ми. 🙂

  8. Pingback: Проектът Lipsva е сред номинираните в категория “Кауза, събитие, общност” в БГ Сайт 2012 | Безследно изчезнали - Lipsva
  9. Lipsva.com е сред номинираните за БГ Сайт 2012:

    Благодаря на всички гласували от журито. Сайтовете на Free Sofia Tour и DiVino.Taste са прекрасни като дизайн и са доста сериозна конкуренция. Надявам се повече хора да ни подкрепят за наградата на публиката, за да имаме шанс за награда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.