Макет на толерантността

Как може да се измери толерантността в една държава като България? Как се прави в другите страни? По броят пребити малцинства, какво е етническото разпределение в затворите, колко лесно си намират работа, колко лесно се придвижват хората с увреждания или дали религията има значение в ежедневието? Всички тези неща имат значение и проблеми прозират във всяко общество. Нашето далеч не е изключение, но ще е грешка да не признаем, че в това отношение имаме сериозни предимства.

Посланикът на Италия Стефано Беназо е забелязал това и е открил друг признак на толерантност у нас – продължителното мирно съжителство на много религии. Свидетелство за това са църквите, синагогите и джамиите, които са пръснати из градовете ни. За да покаже това, той организира изложба на макети на исторически сгради, изготвянето на които е негово хоби. Изложбата се казва „Толерантност: Пътеводна светлина във вярата и живота“ и в нея ще участват също така Вихрен Михайлов, Пламен Игнатов и Тодор Нанчев. Тя ще се проведе между 11 и 30 януари в Националният Исторически Музей в София. След това мисля, че ще я покажат в Пловдив и в няколко града в чужбина. Повече ще намерите на страницата във Facebook, както и на събитието.

Когато бях малък започнах да правя модел на храм-паметника „Александър Невски“. Бяха ми подарили готови листове с елементите, които просто трябваше да отрежа и залепя. Не мога да си спомня какво стана с модела, но в последно време на няколко пъти търся подобни лесни за направа модели. Някой знае ли къде могат да бъдат намерени?

7 коментара

  1. В почти всяка по-голяма книжарница има такива модели. Мисля, че ги наричат, ако не макети, то 3D пъзели. Виж и по по-известните сайтове за поръчка на книги. Аз също се кефя на идеята, но съм крайно несръчен и ако си ги купя – трябва да хвана някой и да ми ги направи. Ръцете ми пречат 😀

  2. @Рошо – Явно не съм търсил такива. Аз по едно време правих и малки макети с остатъчен картон, но отдавна не съм се хващал. Трябва да разгледам пак.

  3. Това което е във България е неприложимо и непрехвърлимо като макет в Европата за съжаление.Понеже има разлика в компонентите.Етносите тук си живеят от 500 години заедно и ако не дойде някой от вън да им мъти главите, ще продължат поне още толкова.Не е такова положението в западна Европа където има масивна,неулегнала емигрантска вълна .

  4. Не всички макети са от картон, тъй като Пламен Игнатов ми е личен приятел и съм виждала всички негови творби, една от която е Рилски манастир, от кибритени клечки, тя е и най-известната му творба, както и други църкви и икони, направени от същия материал.Трябва да се видят от близо, наистина си заслужава, аз също ще съм на откриването на 10.01.12.Дано се видим там 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.