Къде да караме Нова Година без да ни одимят?

Тази сутрин се учудих на предложението да ограничат забраната за пушене на закрито, като позволят да се пуши след 22 часа в нощни барове. Официалният аргумент – не било проблем да се пуши тогава. Неофициалният според мен е, че някой здраво е лобирал, а така или иначе повечето заведения нарушават забраната. До тук видях единствено в. Стандарт да пише за тази идея, т.е. нищо не е потвърдено. Или е само слух, или се опитват да създадат такъв, за да видят дали ще има силна реакция на обществото.

За жалост обаче е факт, че на доста заведения не им пука. Проверките са малко, глобите са ниски и никой не го е страх. Затова ми хрумна интересна идея. В Twitter Апостол Дянков сподели, че си търси заведение за Нова Година, където забраната се спазва. Причината е проста – не искаме да се окадим. Сигурен съм, че много семейства ще търсят такива места най-малкото заради децата си. Затова ще е интересно да съберем списък със заведения, за които се знае или които сами гарантират, че ще съблюдават закона. Звучи идиотски като изречение, но все пак говорим за нашата си държава.

Едно съображение би било, че ще се появи обратна инициатива – къде пушачите ще могат да си пушат на воля в студените зимни месеци. В това няма нищо лошо – тъкмо ще съберем сигурни сигнали, които да пратим на здравната инспекция.

И така, нека помогнем на Апостол.

Има ли заведения във вашия град, за които знаете със сигурност, че не се пуши?

19 коментара

  1. Pingback: Bobi Rakova
  2. Pingback: Apostol Dyankov
  3. Все още очакваме отговор на зададен от twitter въпрос от Sofia Live дали ще налагат стриктно забраната. Сори че поставяме добри заведения като тях в тази позиция (ако отговорят официално може да разстроят други хора или пък да си навлекат проблем с инспекторите) обаче в настоящата ситуация където забраната се спазва вяло и по желание, а пък на Нова година нито ще могат да се подават и приемат сигнали, нито ще е ок да се правиш на интересен и да правиш скандали, на нас непушачите наистина ни е нужно да знаем преди да „изкашляме“ 50-100 лева – дали по тяхно желание или по принуда ще разрешат да ни тровят.

  4. Много ще се радвам всички заведения да спазват забраната, но уви, не би!
    Не разбирам и оплакванията на бизнеса, от кога хората са спрели да ходят по заведения, в средата на седмицата не можеш да си намериш място в софийските квартални заведения, а да не говорим за центъра.
    Другото им оплакване било, че кувертите за нова година и студентския празник били намалели, защото всички бягали в нашите добре познати съседни страни, където пушенето било позволено.
    Това е едната гледна точка, другата е, че когато се заех със задачата да намеря подходящо заведение за тези празници, НЕ УСПЯХ да намеря заведение, в което забраната ще бъде спазена. Всички салонни управители, сервитьори или дори управители ми казваха, че пушенето тогава ще бъде разрешено, за сметка на пушача, все пак старата максима е в сила: „Ден, година храни!“.

  5. @Гергана – Интересното е, че някои заведения говорят, че ще затварят и винят забраната за пушене. Не намалелите доходи, не промяна в поведението на хората – пушенето. Друг е въпроса, че няколко такива интервюта със собственици в медиите, които чух, всъщност споменаха, че имат по 10-тина глоби за неспазване на забраната и парите им били непосилни. Значи хем не спазват закона, хем се оплакват, че им намалели посетителите, защото не се пушело. Някак няма логика.

  6. От Sofia Live Club ми потвърдиха във фейсбук че няма да се пуши „засега“ 🙂 Все пак евала! Значи там планирам да бъда „засега“ и препоръчвам и на други защото те принципно са съвестни.

    Пишете ако получите потвърждение или отговор по въпроса от други места.

  7. Като отменят сега закона ударно до седмица, за празниците няма да има извинения за слаб оборот,а непушачите да се оправят кой както може.
    Добре дошли в Абсурдистан!

  8. Днес обявиха бойкот на забраната:
    http://dnes.dir.bg/news/zavedenia-zabrana-merki-srestu-pusheneto-12599598?nt=4

    Знаят, че няма кой да проверява и затова. Иначе добри пари от глоби би сабрала здравната инспекция. Иначе аз друга идея имам – пускаме димки на тези заведения, които демонстративно нарушават забраната.

  9. Вторият линк реално е победа срещу забраната затова и не е чудно че пушачите го подкрепят.

    Ако се стигне дотам ще се виждаме често, защото не ми се вярва да са много заведенията които ще се опълчат на лобито.

    Много е трудно да се бориш „за“ забрана някой да прави нещо, обаче всеки път когато приятно момиче с кутия луксозни запалки ме пита в магазина дали пуша и всеки път когато ми се вменява на огромен билборд поредния сериаладжия с намекващ жест, се сещам от коя страна на бариерата в този спор всъщност стои „несвободата“.

  10. Принципно това което урежда пушачите е отделни заведения. То щеше да урежда и нас непушачите в случай че заведенията бяха примерно 50% на 50%. Само че няма да е така, ние ще имаме едва около 10% според мен. Все пак подкрепям идеята в случай че наредбата падне.

  11. @Apostol – това е изпробвано вече – заеденията сами да си избират дали да се пуши или не. Когато има забрани наистина винаги ще има заобикаляне. Затова подхождаме на пазарен принцип – хората сами да искат да не се пуши.

  12. Пушачите не са прави да си налагат антиздравната си атмосфера, под фалшивия претекст че едва ли не забраната ще убие половината ресторанти и кафенета. Мисля че като свикнат с ограниченията те ще могат да намерят нови и по-истински аргументи мотивиращи ги да посещават заведения. На Нова Година всеки иска да празнува, защо непушачите да не могат да празнуват дишайки по-чист от катрани въздух?
    Като че ли девиза на пушачите е:
    „Искаме да си умираме и то по-бързо, моля Ви не ни пречете че се ядосваме. Ние тези цигари и за нерви ги пушим“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.