Инициатива за отваряне на резултатите от изборите

Няколко НПО-та и блогъри започнахме инициатива за отваряне на данните от предишните избори. Целта е да се установи традиция за предоставянето на тази информация в достъпен формат. В отговор, проф. Константинов отговори, че данните са собственост на ЦИК и затова ще трябва разрешение от тях. Принципно обаче нямало пречки и ще направим среща да обсъдим подробностите. Това обяснение и прехвърляне на топката е доста странно, тъй като никой не може да притежава данните за резултатите от изборите. Ще пишем подборности като има развитие по темата. Ето писмото ни до “Информационно обслужване” АД:


До
проф. Михаил Константинов
Председател на Съвета на директорите
“Информационно обслужване” АД

Уважаеми проф. Константинов,

Във връзка с директива 98 от 2003 г. на Европейския парламент и Съвета за повторна употреба на информация в обществения сектор и предложение за изменение на същата и участието на България в международната инициатива „Партньорство за открито управление“, организации и застъпници за отворените данни стартираме инициативата „Отворени данни – избори в България“.

Водени от убеждението, че данните от обществения сектор с отворен достъп укрепват позициите на гражданите, като улесняват демокрацията на участието и спомагат за по-прозрачно, отговорно и ефективно управление, ние желаем чрез взаимодействие с публичните институции да подобрим условията за повторна употреба на информация в обществения сектор.

Апелираме към “Информационно обслужване” АД да отвори данните, свързани с изборите в България, предоставяйки ги чрез сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) за повторна употреба, във машинно-читаем формат според стандартите за отворени данни. Желанието ни е “Информационно обслужване” да стане партньор в инициативата „Отворени данни – избори в България“.

Бихме желали на съвместна среща с представители на “Информационно обслужване” АД да обсъдим в какви отворени формати (CSV, XML, SQL, RDF) могат да се предоставят данните за изборните резултати, списъци в същия отворен формат на секции, включващ изборните комисии и точният им адрес и брой на гласоподавателите, регистрирани във всяка секция и др. Необходимо е също така данните да са публикува под отворен лиценз (ODBL).

Бихме искали да започнем работа по инициативата – да тестваме и демонстрираме нейните възможности, с обработката и анализа на резултатите от Референдума, който ще се проведе на 27 януари 2013 г.

Надяваме се, че след като обсъдим заедно преодоляването на пречките за предоставянето на информация за изборите в отворен формат, към инициативата да се присъединят Сметната палата, контролираща финансирането на изборния процес и поддържаща публичен регистър за финансирането на кампаниите, Главна дирекция ”Гражданска регистрация и административно обслужване” към МРРБ – изготвяща избирателните списъци и разбира се ЦИК, която администрира и ръководи изборния процес.

Всички бази данни на тези институции, свързани с изборите, се изграждат и поддържат от „Информационно обслужване“ АД. Намирането на подход за отварянето данните ще способства за създаването на благоприятна среда за множество дейности с добавена стойност, произтичащи от повторната употреба на информационни ресурси на обществения сектор.

Убедени сме, че възможността данните от изборите да бъдат обработвани за целите на различни изследвания, тяхната визуализация на интерактивни карти и по други способи и комбинирането им с други данни – за демографията на избирателния район, социално – икономическото развитие и др., ще предостави нови възможности за анализ на поведението на избирателите и партиите, както и за отчитане на „девиации“ в отделни секции и избирателни райони и ще повиши доверието в изборния процес.

Искрено разчитаме на Вашата готовност за взаимодействие и разбиране за необходимостта от нови подходи при представянето и обработката на данни, свързани с изборния процес в България.

С уважение,

  • Антоанета Цонева – Председател на УС на Институт за развитие на публичната среда
  • Асен Генов и Константин Павлов – Фондация “Четиринадесети януари”
  • Милена Недева – NGO Links
  • Боян Юруков – блогър, специалист информационна и системна интеграция, активист за отворени данни, гостуващ автор в официалния блог на Open Government Partnership
  • Пейо Попов – блогър, юрист,координатор на Open Knowledge Foundation за България
  • Емил Георгиев – блогър, юрист, специализиран в сферата на информационните технологии, защитата на личната неприкосновеност и интелектуалната собственост; активист за отворен интернет, отворени данни и административна прозрачност.

9 коментара

  1. Pingback: Stefan Krastanov
  2. Данни поне от последните няколко редовни избори има на официалния им сайт – в CSV (примерно на – виж връзките към ZIP-файлове горе вдясно). Ползвам ги за актуализиране на данните за кметовете на селища в Уикипедия.

    Структурата не е идеална (нито документирана), а и изчистване на правната страна би била полезна, но основните данни са достъпни.

  3. @Спас Колев – Знам ги тези ZIP-ове и съм ги използвал. Проблемът е, че не са в отворен формат, имат проблеми с кодировката, не са документирани и прочие. С две думи не са говори за повторна употреба. В писмото искаме освен това да се определи лиценза им на използване, както и допълнителни данни – всичко, което има в протоколите. Това е важно, защото реално информация има в много регистри, но не е удобна за употреба или е практически неизползваема.

  4. Pingback: zzdravkov
  5. Добре де… Все умни хора, гледам, сте го мислили този текст…
    Като искате да се свърши работата, кой ви дърпа за езика да пишете за „девиациите“?
    Да се отворят веднъж данните (ама в пълен обем), пък те, девиациите, не са заек – да избягат! 🙂
    Нали точно „девиациите“ са едно от нещата, които не трябва да „лъснат“ така лесно?! 😉
    …Ха, дано стане, де!

  6. @Huku – Идеята е да са пускат данните веднага след вота – след първия и евентуално след втория. Целта е да имаме максимална прозрачност и да знаем всичко, което и те знаят когато го знаят.

  7. Pingback: Open Data

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.