Престъпността в Германия

От няколко дни се каня да пусна статия за нещо положително, което видях у полицията в Германия. Готова е и ще я пусна днес следобед. Докато я подготвях, реших да изровя данни за кражбите в Германия – ей така, ‘щото няма да съм аз, ако няма графики. След статистиката ми за българите в Германия, британците в България и останалите отворени данни ми се струва, че това тук ще ви е интересно.

Не успях да открия колко кражби има във федералната република – само колко случаи са разкрити. Открих обаче доста други цифри – колко престъпления има, колко са осъдени, какви хора да осъдени и прочие. Данните станаха твърде много и реших да ги отделя в собствена статия. Може да ги свалите в Open Office и PDF формат тук.

А сега към графиките и какво означават:

Престъпления и наказания

Първата графика показва разкриваемостта. В зелено виждате абсолютния брой престъпления през годините – от дребни кражби до убийства и изнасилвания (лявата вертикална скала). Забелязва силна тенденция надолу дори за слабото иначе намаляване на населението. Особено след 2004-та. Това обаче явно не се дължи на по-голяма разкриваемост или по-безкомпромисна съдебна система. Би било интересно да се види какви други мерки са взели властите. В синьо виждате процента разкрити престъпления (дясната вертикална скала). Въпреки, че за показаните 17 години скача с 10 пункта, той пак е под 57%. В червено пък се виждат колко престъпления завършват с осъдителни присъди. През последните 10 години се движи около 35%, тоест половината успешни разследвания не издържат в съда. Грубо казано, това значи, че ако ви ограбят или пребият в Германия, шансът да има последствия е едно към три. И това е дори оптимистична прогноза, защото дребните кражби рядко се съобщават или разследват.

Осъдени немци и чужденци

Тук се концентрирам върху осъдените и съм наложил четири метрики. В синьо виждате абсолютния брой осъдени от 1993-та до 2010-та (лявата вертикална скала). Забелязват се доста скокове, но имайте предвид, че не можем да ги съпоставим 1:1 със самите престъпления, защото и разкриваемостта варира. Втората метрика отчасти оборва тезата, че чужденците повишават престъпността в Германия. В зелено виждате процентът чужденци, които са осъдени (дясната вертикална скала). Следват червено и жълто, които показват процента осъдени жени съответно с и без немски паспорт. Забелязва се, че чужденките биват осъждани с около 10% по-малко.

У нас…

Интересуваха ме конкретно колко кражби с взлом има в Германия по провинции. Следобед ще видите защо. Все пак и тези данни са показателни, че дори полицията в държава като Германия не успява да се справи с престъпността на ниво, каквото навярно много от нас очакват от родната полиция. Не казвам, че нашите са цвете за мирисане, но от това, което съм видял, имат сравнително добра разкриваемост. Жалкото обаче е, че не мога да го покажа нагледно заради изкривеното разбиране, че този тип данни трябва да се пазят в тайна. Този маниер на работа въобще не е техен патент, но сега си говорим за МВР. Единствено – и то с данни събрани случай по случай от мен и посетителите на Lipsva.com – мога да кажа, че имат добра разкриваемост при изчезванията. При това доста завършват с щастлив край, но заради липсата на достъпна официална информация трудно се убеждават хората. Медиите пък въобще не помагат като само търсят сензация и скандал. Може сами да проверите като свалите данните и ги анализирате.

В тази връзка направих и проекта Crime.bg – за да можем да събираме сигнали за всякаки престъпления. Там може да съобщавате за кражби, катастрофи, побоища, джепчии и прочие. За жалост, откакто официално пуснах сайта през август сигналите са твърде малко. Отдавам го на това, че хората не са готови да подават такава информация, а и че проекта е още непознат.

Важно уточнение за данните:

Всички данни са взети от немския статистически институт. Те се базират на публична информация за регистрираните престъпления, разкритите извършители и осъдените такива в Германия. Тук не се разглежда ефективността на системата спрямо вложените ресурси или броя на полицаите, а само абсолютната бройка престъпления. Възможно е отклонение в сравнението между осъдените и престъпленията, защото някои от тях може да са извършили и/или осъдени за повече от едно. За съжаление, нямам достатъчно данни за това и приемам, че бройката им е незначителна.

10 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.