Още отговори за референдума в чужбина

Важно за референдума в чужбина

За да гласувате в чужбина, няма нужда да те подали предварително заявление. Може да се явите направо на място с лична карта и паспорт и са длъжни да ви допишат в списъка. Трябва само на място да попълните декларация. Списък с всички секции зад граница ще намерите на тази карта.

Преди няколко седмици пуснах запитваниия по законът за достъп до информация до ЦИК и Външно. Отнасяха до референдума на 27 януари и провеждането му в чужбина. В последните няколко дни получих отговор и от двете институции. По-долу ще намерите документите с въпроси и отговори. В общи линии се припокриват с напътствията, които описах преди повече от две седмици. Погледнете и проекта Glasuvam.org и картата на секциите в чужбина.

Интересен е отговорът на ЦИК защо са въведени технически ограничения за електрония формат на заявленията – приемат се само сканирани в PDF или TIFF. Според тях са се съобразили с техническите възможности на посолствата. Това се потвърждава от отговорите на Външно, които допълват, че са искали и „други достъпни и надеждни формати, които да бъдат предложени от ЦИK. Тъй като най-често срещаният формат при сканиране е JPG снимка, може да използвате този сигурен конвертор, за да си направите PDF файл. Впрочем Външно казват, че са внесли законопроект за допълване на Изборния кодекс, за да може да изпращат заявления по факс. Вероятно ще стане факт за следващите избори

По въпроси 7 и 8, от Външно казват, че правят всичко възможно да пуснат консулството във Франкфурт колкото се може по-скоро. По моя информация първоначално датата за откриване е била през март. Така със сигурност българите от западна Германия ще могат да гласуват на парламентарните избори. В близките дни обаче най-вероятно ще ги очаква приятна изненада. Очаквам само решение на Министерски съвет, за да е сигурно всичко.

Ето документите:


Допълнение за Франкфурт

На заседанието на 12 декември Министерски съвет прие окончателно решение за отваряне на консулство във Франкфурт. То ще се намира в сегашното търговско представителство на Eckenheimer Landstrasse 101, 60318 Frankfurt/Main, тел. +49 69 295284. Първоначалният план е бил да се отвори до март 2013, но процедурите явно са били ускорени, за да можем да гласуваме на референдума. Добавих вече адреса в картата на консулствата и посолствата.

Тъй като имаме само две седмици да предадем заявленията, умолявам всички, които са в Hessen или в съседни провинции, да подадат заявление за гласуване. Крайният срок е 1. януари 2013.

Ето стъпките как да направите това:

  • Сваляте заявление за гласуване и го отпечатайте
  • Попълвате на ръка данните си, адреса в Германия и адреса по лична карта в България
  • Като място на гласуване въведете „Консулство във Франкфурт на Майн„. Не забравяйте да попълните и горе вдясно. Попълнете дата и се подпишете
  • Сканирайте заявлението в PDF или TIFF формат (ако ще пращате по мейл). Ако можете да го сканирате само в JPG или PNG формат, може да използвате тази услуга, за да създадете PDF документ от тях
  • Изпратете сканираният документ по мейл на Consulate.Frankfurt@mfa.bg или по пощата на адресa на посолството в Берлин. В едно писмо и от един мейл адрес може да се изпраща само едно заявление. Ако сте семейство, изпратете заявленията от различни мейл адреси или в отделни пликове
  • Ще се радвам, ако коментирате под статията, че сте изпратили заявление, за да знаем ориентировъчно колко сме събрали до сега. Малко вероятно е, но ако съберем над 1000, ще открият две секции и гласуването ще е по-лесно. Това ще се опитаме да направим за парламентарните избори, например. В предишната ми статия съм описал по-подробно новите процедури около изборите в чужбина.

    17 коментара

    1. По отношение на графичния формат: типично за българската администрация: да й е удобно на НЕЯ, а не на хората, които трябва да ползват услугите, за които са я назаначили там.

      Освен това, отговора е и и технически безумен: НЯМА персонален/бизнес компютър в СВЕТА в последните 20 ГОДИНИ, който да не може да отваря JPEG или GIF графични формати автоматично, без нужда от инсталиране на какъвто и да е било допълнителен софтуер. Ако някой ми посочи един поне …

    2. 32 точка от заседанието на МС:

      Ще отварят секцията във Франкфурт по-рано от предвиденото. Изчаквам официално съобщение от Външно и почвам да събирам декларации.

    3. Pingback: Bai Ganyo e.V.
    4. Pingback: Bai Ganyo e.V.
    5. Доста полезна информация. И аз имам доста въпроси и сега започвам все по-усилено да ровя из нета за информация, но не за чужбина, а за гласуването не по постоянен, а по настоящ адрес в България. Все пак поне открих малко насоки като адреси тук, за което искрено благодаря.

    6. Привет Бояне,
      супер работа си свършил! „Респект.

      Въпрос:
      Кога е крайният срок за подаване на декларациите?

      Благодаря ти.

    7. Pingback: Как да гласувам на референдума за АЕЦ в друг град « Tikvenik's blog
    8. Във връзка с референдума, може да погледнете тези данни за възобновяемата енергия у нас, които отворих тази седмица:
      http://opendata.yurukov.net/vei/
      Може да се види колко се произвежда, къде, от кого, от какво и на кой се продава.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.