Консултации по трудови и социални въпроси в Германия

Преди година и половина писах за данъчното и пенсионно осигуряване в Германия. Тогава бях на консултации по темата с представител на социалното министерство. Заедно с немската страна и редица сдружения те организират такива срещи, на който всеки може да се информира какви са правата му в Европейският съюз и Германия що се отнася до трудовото законодателство, социалното и пенсионното осигуряване. Срещите са както за българи, така и за немци работещи в България или с българи. Подобни срещи има както Германия, така и в други страни. Има такива и в България за тези, които имат трудов стаж в чужбина.

На 8-ми декември (събота) ще има пореден приемен ден във Frankfurt. Той ще се е на Eckenheimer Landstraße 101, 60318 Франкфурт на Майн, където е Търговското ни представителство (и аз не знаех, че има такова). Консултациите са безплатни, но за да не чакате и да има време да зададете въпросите си, най-добре е да си запазите час на телефон 030 206 74 939, факс 030 206 74 947 или на LSOCIAL@botschaft-bulgarien.de.

Тези консултации са полезни на първо място, защото много хора не знаят правата си и какви възможности имат в ЕС. На второ място, немските чиновници, също както родните ни, не познават много законите и говорят често наизус. Така може да загубите много пари и време. Трето, от декември 2013 се вдигат ограниченията за работа на българи във всички страни от ЕС и това поражда допълнителни въпроси около здравните и пенсионните застраховки. Не на последно място, повечето указания в мрежата, включително моята статия за здравните, са остарели поради бързо променящите се закони и указания. Затова е добре да имате най-новата информация.

Това е поканата за приемния ден. Тук може да я погленете в по-голям размер и да я свалите.

9 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Bai Ganyo e.V.
  3. На 66 год съм ,получавам редовна пенсия в България, имам инвалидизация 65% Работя в Германия ,как следва да бъда пенсионно и здравно осигурена

  4. Здравейте ,със съпруга ми работим и двамата с Гевербета ,но имаме общ штоер номер.Интересува ме годишният доход на двамата колко трябва, да е за да не се ,плаща данък?Казаха ми ,че за двамата общо е 17 хил.което ми се вижда много малко.Благодаря!

  5. Здравейте работим с жена ми в Германия от 2012та година и искаме да се прибираме за постоянно в България въпросът ми е искаме да се откажем от немската пенсия и да си вземем парите от пенсионното осигуряване които са ни уддържали ,може ли съвет къде и какво да направим като документация
    Благодаря Предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.