Консултации по трудови и социални въпроси в Германия

Преди година и половина писах за данъчното и пенсионно осигуряване в Германия. Тогава бях на консултации по темата с представител на социалното министерство. Заедно с немската страна и редица сдружения те организират такива срещи, на който всеки може да се информира какви са правата му в Европейският съюз и Германия що се отнася до трудовото законодателство, социалното и пенсионното осигуряване. Срещите са както за българи, така и за немци работещи в България или с българи. Подобни срещи има както Германия, така и в други страни. Има такива и в България за тези, които имат трудов стаж в чужбина.

На 8-ми декември (събота) ще има пореден приемен ден във Frankfurt. Той ще се е на Eckenheimer Landstraße 101, 60318 Франкфурт на Майн, където е Търговското ни представителство (и аз не знаех, че има такова). Консултациите са безплатни, но за да не чакате и да има време да зададете въпросите си, най-добре е да си запазите час на телефон 030 206 74 939, факс 030 206 74 947 или на LSOCIAL@botschaft-bulgarien.de.

Тези консултации са полезни на първо място, защото много хора не знаят правата си и какви възможности имат в ЕС. На второ място, немските чиновници, също както родните ни, не познават много законите и говорят често наизус. Така може да загубите много пари и време. Трето, от декември 2013 се вдигат ограниченията за работа на българи във всички страни от ЕС и това поражда допълнителни въпроси около здравните и пенсионните застраховки. Не на последно място, повечето указания в мрежата, включително моята статия за здравните, са остарели поради бързо променящите се закони и указания. Затова е добре да имате най-новата информация.

Това е поканата за приемния ден. Тук може да я погленете в по-голям размер и да я свалите.

9 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Bai Ganyo e.V.
  3. На 66 год съм ,получавам редовна пенсия в България, имам инвалидизация 65% Работя в Германия ,как следва да бъда пенсионно и здравно осигурена

  4. Здравейте ,със съпруга ми работим и двамата с Гевербета ,но имаме общ штоер номер.Интересува ме годишният доход на двамата колко трябва, да е за да не се ,плаща данък?Казаха ми ,че за двамата общо е 17 хил.което ми се вижда много малко.Благодаря!

  5. Здравейте работим с жена ми в Германия от 2012та година и искаме да се прибираме за постоянно в България въпросът ми е искаме да се откажем от немската пенсия и да си вземем парите от пенсионното осигуряване които са ни уддържали ,може ли съвет къде и какво да направим като документация
    Благодаря Предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.