Някои данни за земетресението

Тъй като знаете, че обичам данни и карти. Ето няколко графики за земетресението:


Тази карта ще ви покаже по-подробно земетресенията от последните 24 часа с дълбочина, сила и местоположение. Вижда се, че около 10 часа преди това в София, до Ферера Италия е имало земетресение с магнитут около 4.7. Вторичните трусове и там продължават до този момент.


Това е данните от сеизмограф в училище в Италия за последните 10 часа. Вижда се ясно пика минути след полунощ GMT или 3 часа в София. Виждат се и допълнителни трусове, някои от които може да са от България, а някои – местни. Припомням, че скалата на земетресенията е логаритмична и степен 5.8 е много пъти по-силно от 2 и 3. Затова по-слабите трусове вероятно се губят в общия шум на земетресенията по света.


На горната графика се виждат земетресенията в последните 2 седмици в Европа. Лилавите точки за от последните 5 години. Като отворите тази карта се вижда за цял свят. Там може да кликнете на регион и ще ви излезе само той.

На сайта на EMSC ще намерите най-точни данни за земетресенията. И те имат интерактивна карта. Вижда се, че тези в Италия са доста по-многобройни, макар и слаби.

8 коментара

  1. Pingback: MihailD
  2. нормално ли е всичко това ?!не зачестиха ли много бедствията(заметръси,цунамита,метеорологични условия)..взаимосвързани ли са и дължи ли се всичко на глобалното затопляне?

  3. @ruja – спокойно, няма да дойде края на света. Това са си нормални събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.