Някои данни за земетресението

Тъй като знаете, че обичам данни и карти. Ето няколко графики за земетресението:


Тази карта ще ви покаже по-подробно земетресенията от последните 24 часа с дълбочина, сила и местоположение. Вижда се, че около 10 часа преди това в София, до Ферера Италия е имало земетресение с магнитут около 4.7. Вторичните трусове и там продължават до този момент.


Това е данните от сеизмограф в училище в Италия за последните 10 часа. Вижда се ясно пика минути след полунощ GMT или 3 часа в София. Виждат се и допълнителни трусове, някои от които може да са от България, а някои – местни. Припомням, че скалата на земетресенията е логаритмична и степен 5.8 е много пъти по-силно от 2 и 3. Затова по-слабите трусове вероятно се губят в общия шум на земетресенията по света.


На горната графика се виждат земетресенията в последните 2 седмици в Европа. Лилавите точки за от последните 5 години. Като отворите тази карта се вижда за цял свят. Там може да кликнете на регион и ще ви излезе само той.

На сайта на EMSC ще намерите най-точни данни за земетресенията. И те имат интерактивна карта. Вижда се, че тези в Италия са доста по-многобройни, макар и слаби.

8 коментара

  1. Pingback: MihailD
  2. нормално ли е всичко това ?!не зачестиха ли много бедствията(заметръси,цунамита,метеорологични условия)..взаимосвързани ли са и дължи ли се всичко на глобалното затопляне?

  3. @ruja – спокойно, няма да дойде края на света. Това са си нормални събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.