Възпоменание в Twitter на загиналите през Балканските войни

Снимка: LostBulgaria.com

През октомври миналата година пуснах свободно данните за загиналите в Балканските войни. Идеята ми беше да поставя на картата на полуострова родните и лобните места на 47657 български войни загубили живота си през 1912-1913 година. Така ще проследим пътя им до смъртта, движението на ротите, къде има най-големи загуби, от къде са войниците в определена рота, къде са родени жертвите от дадена битка. Бихме могли да проследим всичко с удобен интерактивен инструмент. Не ми остана време обаче да събера географските координати на всички 8000 места. Около 3000 от тях са вписани със старите си имена или не се намират.

Вчера обаче ме осени още една идея. Един познат отбеляза със статус във Facebook 100 години превземането на Одрин на 13 март 1913 (26 март по стар стил). На този ден са загинали 940 души. На предишния ден – 1028. Това е просто статистика, но някак ме накара да се замисля за измеренията на жертвата, която е дал народа ни преди толкова време.

Затова днес написах един кратък скрипт. Всеки ден в 15:00 ще пуска съобщение в Twitter с броя загинали на тази дата преди 100 години. Всички tweet-ове ще са с таг #БалканскитеВойни. В някои дни връзката в tweet-а ще сочи към страницата на Държавна агенция „Архиви“, от където взех данните, а в други – към отворените данни на моя сайт. Географските координати на тези tweet-ове ще водят към Националния военноисторически музей в София.

Натиснете снимките за по-голяма графика

Макар интерактивния инструмент споменат горе да не е готов, извадих две предварителни графики от данните. Натиснете снимките горе, за да ги видите в по-голям размер. Тази вляво ще ви покаже и колко ще са жертвите споменати в бъдещите tweet-ове. В този панел може да следите съобщенията:

12 коментара

  1. Ще се опитам да помогна с липсващите населени места (предполагам, че става дума за празните стойности в колоната „Ново име на населеното място“).

    За сметка на това се надявам някой ден да използваме кода за интерактивната карта за една подобна на участниците в Македоно-одринското опълчение. Преди доста време обещах да помогна за нещо такова, а още нищо не съм направил. 🙂

  2. @Спас Колев – Там където няма „ново име“ обикновено името е същото. На някои обаче просто селото не съществува, слято е с друго, станало е квартал или е в друга държава. Това, което ми хрумна преди е да направя инструмент като този за катастрофите в КАТ и там да се въвеждат данните. Тогава обаче не знаех, че експеримента с катастрофите ще е толкова успешен.

    Написах алгоритъм през октомври, който търси в няколко интернет услуги за местоположенията на места с подобни имена. На доста ги намери. За останалите ще направя нещо подобно на това:
    http://opendata.yurukov.net/kat/crowdsource.php

  3. Впрочем в статията забравих да пиша, че в броя загинали в дадения ден се включват и тези, за които е отбелязан само месеца или годината. Т.е. за 1913-та има около 600 починали без точна дата и още 400, за които е отбелязан само месеца. За да не ги пренебрегнем, съм ги разпределил по равно из дните в годината. Така средно излизат по 2-3ма повече на ден. Отклонението не е голямо предвид, че в повечето дни са умирали по стотици души, но смятам, че така е най-честно.

    Мислех да направя и специална страница, в която всеки ден да може да видите кой е починал. Няма да имам време обаче, а и искам да го направя в рамките на по-големия проект, за който говоря горе.

  4. @Боян Юруков – Моята мисъл е да направя още една колона с идентификаторите на селищата в wikidata.org. Естествено, попълването е доста ръчен труд, но след това би трябвало да е по-лесно.

    В Wikidata все още няма координати, но се очаква през април да въведат такъв тип данни, след което ботовете ще ги прехвърлят сравнително бързо от Уикипедия. След това ще може да се четат директно оттам.

  5. @Спас Колев – там може ли да се map–ват градовете? ГРАО впрочем има база данни с всички стари имена, но не съм се пробвал да я дърпам. Допълнително усложнение е това, че някои от имената вероятно са сгрешени, защото са преписвани на ръка. Иначе повечето нови имена на населени места мога да им взема координатите от google maps или openstreetmap.

  6. Много добра инициатива, евала за времето, което жерваш и желанието с което го правиш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.