Парламентарни избори 2013 – чужбина

Днес ЦИК излезе с решение как ще се проведат изборите в чужбина. Според новия изборен кодекс вече ще може да се регистрираме за гласуване на специален сайт. Вече не може да сканираме подписани заявления и да ги пращаме по мейл. Такива може да се подават само по пощата или лично. Тези, които искат да се регистрират online, ще могат да го направят доста по-лесно на въпросния сайт. Той за жалост още не е пуснат и указанията как да се работи с него – също. Очакваме това в идните няколко дни. Знае се само, че заявленията ще бъдат някак публични като се заличават личните данни.

Все пак, не забравяйте, че трябва да се регистрирате до 11-ти април, за да бъде отворена секция близо до вас. За да има такава в дипломатическо представителство, трябват 20 заявления. За секция извън тях – 100 заявления при които на всички е вписано въпросното място. Когато стане ясна процедурата за регистрация, ще разпратя мейл на всички абонирали се за Glasuvam.org. Мейлите на тези, които са заявили, че искат да организират допълнителни секции, ще бъдат препратени на останалите близо до тях. Така ще могат да обединят сили в набирането на 100 желаещи.

Още нещо важно за допълнителните секции е, че въпросната държава трябва да даде разрешение. Според решението на ЦИК, дипломатите ни трябва незабавно да изпратят официално запитване дали може в консулствата и/или извън тях. От сега ви казвам, че в Германия ще може само в консулствата и в почетните консули. Ще пусна пълни указания когато излезе сайта за регистрация. Както и на референдума, на Glasuvam.org ще има карта на всички секции. Имаме предварителна уговорка с Външно, че ще я използват и този път на официалната им страница.


Изпратих запитване към ЦИК относно дата на пускане и функционалността на сайта за електронните заявления. Тук ще намерите всички документи

  • Въпросите ми към ЦИК
  • Съобщението за изборите
  • Отговор към запитването ми
  • Предложения изпратени на ЦИК от името на временните съвети и няколко инциативи за подпомагане на гласуването в чужбина
  • Напомням, че може да следите решенията на ЦИК чрез този RSS или да се абонирате по мейл. Създадох тази услуга за изборите през 2011-та и все още работи.

    14 коментара

    1. Питах пак ЦИК за сайтта за регистрация, защото писмото им горе не отговаря на нищо. Отново не се ангажираха с датана пускане. По това можем само да съдим, че нямат представа и нещата с Информационно обслужване не вървят.

      @Саша – благодаря 🙂

    2. Мислиш ли , че е по-сигурно да си попълним декларациите както по старому?

    3. Също пуснах на ЦИК този имейл и да се надяваме и групата от повече от 800 дущи също ще им пусне имейл (ще видим):

      Здравейте,

      Пиша ви от Великобритания.

      По последни данни от 19-ти Март българите в чужбина могат да се регистрират, за да гласуват.
      Това, което ни интересува обаче е защо все още не можем да се регистрираме онлайн на тази страница?
      http://www.grao.bg

      Какъв точно е проблемът?
      Какво точно възпрепятства тази страница да функционира?

      Моля ви, отговорете ни възможно най-бързо, защото искаме да се регистрираме, за да гласуваме.

      Благодаря ви за времето!

      С уважение, Саша Стефанова

    4. Отговор:
      Уважаема госпожо Стефанова,

      Уведомяваме Ви, че електронните заявления за гласуване извън страната се подават не чрез сайта на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГД „ГРАО“) при МРРБ, а чрез интернет страницата на Централната избирателна комисия (www.cik.bg).

      Редът за подаване на електронни заявления за гласуване извън страната е уреден в Решение № 2183-НС/21.03.2013 на ЦИК, което можете да намерите на интернет страницата на Комисията.

      Решението е основание за изработване на електронно заявление за гласуване извън страната. Електронната форма на заявлението не е активирана и е в процес на създаване. Централната избирателна комисия ще съобщи за активирането на услугата.

    5. И след това моят:
      Здравейте,

      Благодаря ви за отговора.

      Аз съм част от група наречена ‘Български Професионалисти във Великобритания’ и на брой сме около 820 души и искаме да можем да се регистрираме електронно.

      Това ,което не можем да разберем е какво бави активирането на електронните заявления при положение, че процедурата по регистриране е отворена от 19-ти Март 2013.

      Какво липсва/не работи/трябва, за да стане електронното регистриране възможно?
      В групата си имаме доста IT специалисти и ако трябва можем да ви дадем мнение/подкрепа за пускането на системата. Просто ни кажете какво ви възпира?

      На кого още трябва да пишем или да се свържем, за да бъде пусната електронната регистрация? Няма логика да не може да бъде пусната подобна система – все пак е обикновено регистриране.

      Тук най-малко 820 души се надяват на вашия професионализъм и бързо действие.

      Ако искате можем да пуснем и официално писмо?

      Очакваме отговора ви с нетърпение.

      До скоро.

    6. По данни от glasuvam.org на парламентарните избори 2009 във Великобритания са гласували 1122 души (Лондон 849), а по данни на британската статистика в страната към края на 2008 са пребивавали 21000 български граждани. Да приемем, че 70% са над 18 години и 30% живеят в Лондон. Излиза 19% избирателна активност – и това е абсолютният максимум. Тази година, при 47000 българи в UK, колко според теб ще са гласоподавателите в Лондон?

    7. Днес пратих тези два въпроса до ЦИК:

      1. Могат ли граждани, декларирали желанието си да гласуват в определен град в чужбина, в последствие да гласуват в друга избирателна секция?
      2. Какво се случва с декларациите, съдържащи желание за гласуване в определен град в чужбина, ако в този град не бъде открита избирателна секция?

      Разумно решение по втория въпрос би било да се комплектоват декларациите по географски принцип по такъв начин, че да се отворят възможно най-много секции. След това посолствата да направят опит да организират отварянето на съответните секции. Със сигурност ще има откази. Затова трябва да има и второ окомплектоване на декларациите в последствие.

    8. Юруков, здравейте! Първо – поздравение и благодарности за ангажимента и сайта! Второ – вече е отворен сайта за записване. Публикуват се имената на хората, които са подали заявление. Не ми е ясно защо.

      Както и да е, моля актуализирайте първият пост, за да знаят повече хора да се запишат!

    9. @kyky – данните в glasuvam.org за гласовете по секции са ориентировъчни. Събирал съм ги на ръка, защото тия от ЦИК не са си свършили работата както винаги.

      @иван иванов – да, видях го преди няколко дни и го пуснах из социалните мрежи. Писах едва вчера по темата, защото две седмици бях на път без интернет.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.