Защо българите взимат немско гражданство?

След като някой е живял 7 или 8 години в Германия, той или тя има право на гражданство. Е, малко по-сложно е, но почти всички учили в страната отговарят на изискванията. Тъй като двойното гражданство е позволено, доста българи кандидатстват. Ако съдим по данните на немската статистическа служба (графиката по-долу), тази тенденция се засилва.

През юни и юли 2012-та направих изследване защо хората взимат немски паспорт. Стоя заровено в документите ми докато не реших, че е крайно време да го пусна. Анкетата попълниха 122-ма души като го разпространих само сред хора пребиваващи отдавна в Германия. Стотина души не е съвсем представителна извадка при 100000 българи в Германия, 8% от които – студенти. Ще се учудите обаче, че с подобна бройка социологическите агенции правят генерални изводи на национални мащаби. С това наум, ето някои цифри от данните:

102-ма от анкетираните са имали тогава право на немски паспорт. 51% казват, че вече са взели немски паспорт или са задействали процедурата. 34% все още са обмисляли, а 11% от имащите право са твърдо решени да не взимат. Интересни са причините за взимане на паспорт – 60% целят по-лесно получаване на визи от трети страни; 50% смятат, че Германия ще ги защити по-добре, ако им се случи нещо зад граница; 59% – защото самите немски власти ще се отнасят по-добре с тях. Едва 34% се притесняват, че ЕС ще се разпадне, а 18% – за да получат децата им немско гражданство. Само 2-ма души нарочно са се отказали от българския си паспорт. 68% не биха взели немски паспорт, ако трябваше някога да се откажат от българското си гражданство. 44% биха препоръчали на други да вземат немско гражданство. 11% го взимат единствено, защото имат такава възможност. Средната възраст на анкетираните беше 28 години прекарали средно 8.5 години в Германия. Мъжете и жените са приблизително поравно.

Нещо, което намирам за особено притеснително е, че 83% от анкетираните взимат немско гражданство заради провала на България да ги защити в чужбина. Чуждите власти наистина се държат по-зле, ако си с български паспорт и не е тайна, че Външно и дипломатите ни не правят почти нищо по въпроса. По-лошото обаче е, че това впечатление се затвърждава с всеки изминал ден, администрация и контакт с нея. (допълнение) Припомниха ми, че е и българските власти се държат отвратително, ако открият, че си с двойно гражданство.

Тук ще може да намерите таблица с въпросите и отговорите. Някои от анкетираните отбелязаха, че въпросът за отказване от българско гражданство е бил объркващ и вероятно това е изкривило данните. Анкетата е вече на повече от година и може би е добра идея да я разширя и пусна отново.

Впрочем, доста от анкетираните, както и много други българи в Германия, вече имат немски паспорти. Всички те имат право да гласуват на изборите за Бундестага на 22-ри септември. Получили са вече писма с указания как и къде да го направят. Ще е интересно да се види какви са нагласите им и дали ще гласуват.

Допълнителни графики и статии:

Броят българи взели гражданство според немските власти по години:

Предишни статии:

Колко българи има в Германия?

Колко български студенти има в Германия?

Престъпността в Германия

37 коментара

  1. Само 6 години са нужни, за да имаш право да подадеш 🙂 А ако си учил право даже няма нужда от тест за интеграция.

    Поканата за изборите дойде преди около 2 седмици, като ми дават избор да гласувам и по пощата 🙂

  2. @Пепо – чувал съм различни неща за времето. Знам, че по принцип може и по-рано, отколкото е срокът, но по преценка там на чиновника. Иначе и приятелите ми получиха писмата за изборите. Мисля, че на всеки, който не е гласувал до сега се пращат. В Германия може по писмо, защото за разлика от повече държави, тук пощите са надеждни.

  3. Детайлите като дали има нужда от тест за интеграция или не се различават в различните бундеслендери, примерно в Хамбург не се изисква…
    „Едва 34% се притесняват, че ЕС ще се разпадне“ – или цели 34%, зависи от гледната точка 🙂

  4. „This baby needs a document that it ezists“

    Puzzled look.

    „But it does, obviously, exist!“

    „Nevertheless, it needs a document it exists“

    Филмът е La Belle Verte, само че вместо от България, единият герой в диалога идва от друга планета. Просто идея за леко по-нестандартен (френски) филм. Това е всичко. 🙂

  5. Изискването за Хессен е 8 години. Всяка провинция има различни такива, а тестът не е формалност, а доказателство, че сте се интегрирали. Много които пропадат на тестовете,………….КОИТО НАИСТИНА НЕ СА ОТ НАЙ СЛОЖНИТЕ, НО ТОВА Е ПАК ЕДИН ВИД ПРЕСЯВАНЕ .

  6. Много интересно. Бих искал само да вметна, че ако нещо се случи зад граница, българските власти продължават да са първата инстанция, към която трябва да се обърнем. До момента, в който не се откажем напълно от българското гражданство. Така че тези 50% които смятат, че Германия ще ги защити по-добре, не са съвсем прави. Просто първичната отговорност остава в българските власти. Поправи ме ако греша.

  7. @Боро – Не съм сигурен, че така. Като цяло не съм съгласен с аргумента за защитата от граница, защото повечето визират отвличане или тенденциозно съдебно преследване. Тогава мисля, че дори да имаш паспорт от Германия или Великобритания ще се получи като във вица с по-тъмно зелените. А иначе, ако става дума за защита, като граждани на ЕС нещата са доста различни дори да разглеждаме казуси като този с медиците в Либия.

  8. @Боян Юруков
    Аз писмото го разбрах, като че всеки го получава защото трябва да го носиш в деня на изборите заедно с документ за самоличност. Един вид това е покана изпратена до всеки гражданин имащ право да гласува. На гърба има и формуляр, с който да поискаш да гласуваш по пощата.

  9. Това със защитата зад граница май е някаква параноя. Вероятността да те сгащят в някоя шариатска държава или да те отвлечат талибани не е много голяма, граничи с 0. А при други обстоятелства държавата няма с какво да ти помогне особено. На немските граждани в Гуантанамо с какво им помогнаха – с нищо и половина.

    Сещам се за още една мотивация за взимане на немско гражданство, която май е изпусната в анкетата ти. Сега двойното гражданство е позволено, но кой знае дали нещата няма да се променят след време? Това не опира само до разпадането на ЕС, може просто една от държавите да промени политиката си. Например Унгария не разрешава двойно немско. Така че, струва си хората да се възползват докато е време. Гражданството не се отнема, а поддръжката на немското е непроблематична, дори човек да не го използва. Длъжен си да притежаваш поне един документ за самоличност (паспорт или лична карта), но той може да е изтекъл, а и не си длъжен да го носиш със себе си.

  10. @Пепо – не знам честно казано – не съм го получавал.

    @kyky – За това за защитата зад граница съм съгласен донякъде. По време на инцидента в Либия всички чужди посолства си изтеглиха гражданите от болницата. Нашите нещо се замотаха май.

    За това, че в даден момент няма да имаме право на двойно гражданство – дай боже да не става, защото това включва в себе си доста разделена и войнствена Европа. Историята ни учи, че не е съвсем невъзможно, но дори да стане, ако имаш двойно гражданство, ще трябва да избираш едното във въпросния момент.

  11. Не знам, но бях в Индия през 2008 г. по време на атентатите в Мумбай (в същия град, на някакви си 10-15 км по на север). На немските студенти там им се обадиха от немското посолство да ги питат добре ли са, всичко наред ли е и имат ли нужда от нещо. Нужно ли е да се сетите дали на мен ми се обади някой от българското посолство или Външно? Та не само за отвличания е нужна „защита“.

  12. @владо – Разликата е, че немците се регистрират в посолството си точно с тази цел. Германия има доста строги правила за регистрация по постояенен и временен адрес. Българското консулство знаели ли са ти номера?

    Няколко години подред предлагах изграждането на такава услуга и тази година направиха нещо подобно, макар още доста да не знаят за него. Всеки може да се регистрира по местоживеене и да получава новини за мястото. Май обаче не са пращали скоро. Дано да го използват като база данни с контакти при проблем.

  13. И немците и българите се регистрирахме на едно и също място – FRO (Foreigners Registration Office) в центъра на Мумбай. Там ти записват по 5 пъти всички данни (бюрокрацията е огромен проблем в цялата държава). От там бяха взели контактните данни на германците.

    Колкото до нашето посолство – когато искат винаги могат да намерят колко българи има (поне официално) там. Те пред медиите обясняваха, че нямат представа колко българи са въобще в страната в момента.

    БНР си ми намериха номера без проблем, за да ме включват в новините си да им разказвам за обстановката. Така че надали е толкова трудно. Въпрос на това как човек си върши работата.

  14. @владо – не се съмнявам. За това трябва да бъде поета инициатива от консулите ни там, а това рядко се случва където и да е по света. Точно за тези притеснения говорих и в статията. Факт е, че трудно може да се разбере кой къде е по-света, но Външно не прави нищо да реши въпроса. Харчат се едни пари и толкова.

  15. Статията е много интересна, но жалкото е че все повече българи избират терминал 2.

  16. Чиновника в Берлин не ми искаше тест за интеграция. Преместих се в Потсдам малко преди да изтече прецедурата и ми поискаха тест. Анмелдунга беше за след месец. Тестът беше смешен, „учих“ за него 3 часа предната вечер. Всикчо зависи от служителя.

  17. От 2001 имам немско поданство. Дойдох тук 1990г и се омъжих, след 5г имах правото да подам документи. Сторих го,а бившият ми съпруг го взе много сериозно като акт на предателство от моя страна, разделихме се и се разведох. Докато се лутах и търсех работа молбата лежа в службата. Намерих си работа и с договора за работа= самоиздръжка задвижих процедурата. Имах едно интервю със служителите-то иафтобиографията ми на немски бяха достатъчни за да докажа,че говоря и пиша немски. Върнах си БГ паспорта в Берлин-дадоха ми едно листче от стара фактура с номера на акта, ако реша отново да взема БГ паспорт. Изхвърлих го, след като не разрешават защо ми бе нужно. До преди няколко месеца дори и не знаех, че 2-то поданство е разрешено- на границата все ме питаха, къде ми е БГ паспорта,аз все казвах нали не е разрешено да имам 2. Не мисля да взема обратно БГ гражданство. Тук за първи път в живота си гласувах, бях много горда, че имам право. По пощата тук се гласува лесно, само трябва на място да се легитимирате. А тестовете за всяка провинция са в интернет- бебешки лесни, ако имате общо образование и можете да четете. БГ службите са едно разочарование и обида за всеки българин, нуждаещ се от тях. Аз съм в сърцето си Българка, но тук се чувствам добре, имам деца и те ще бъдат немци. България не се грижи добре за поданниците си,съжалявам.

  18. @Албена Кюсте – паспортът не е еквивалентен на идентичност. Ще си останеш българка, защото си родена такава. Децата ти наистина ще бъдат немци и след още 10-тина години единствената им връзка с твоята родина ще е класифицирането им като нашественици от оная половина немци, които не се свенят да си казват какво им е на душата.

    С теб обаче ще умре българщината, която казваш, че имаш в сърцето си. Любимите ти спомени, родителите ти, добродетелите, историята, цялата ти идентичност и всичко, което те кара да четеш статии като тази и да търсиш из българската мрежа. От теб ще остане единствено изсъхнало клише за ония емигрантски клон от родата на децата ти, който в най-добрия случай ще остане мистерия. Ние не сме това, което пише в паспорта, а това, което оставяме след себе си.

    Германия не се грижи за гражданите си. Немците гледат да се грижат за Германия. Установили са система, в която стадния начин на мислене и социален дебат е норма и очевидно работи прекрасно за тях. Не бива обаче да се самозалъгваш. Ако очакваш Германия да се грижи за теб само защото си немска гражданка, ще останеш доста разочарована. Не мога да съдя дали това очакваш, но изборът на думата „поданици“ е в известен смисъл показателен. В Европа отдавна няма поданици и ако си се възприемала като такава на България, отношението ти към всичко става доста ясно.

  19. Какви точно документи ви искаха за немско гражданство?
    Адресна регистрация
    Докумнт за владеене на език
    Интеграционен тест

    Друго?
    Някъде чух, че искат и документ за доходите, че си работил там? Това вярно ли е?

  20. Здравейте
    Тук като прочетох форума, понеже се опитах да разбера къде точно се подават документите за получаване на немски паспорт, защото съм тук 6г а преди 1г получих писмо че мога да гласувам тук, което ме навежда на мисълта, че имам право на немски паспорт. Ако някои може да ме информира подробно ще съм благодарна.

  21. Здравейте,
    бих искала да попитам какъв е казуса и възможността, ако си роден в Германия и след това живееш 40 години в България да си върнеш немското поданство.
    Предварително Благодаря

  22. @LYUDMILLA: Преди 40 години е било 1975. Тогава немското гражданство не се е получавало по рождение (каквато отчасти е ситуацията сега), ами по произход (на родителите), т.е. виж дали изобщо си имала някога немско гражданство.

  23. та какво може дани помогне една крадлива држава като блгария та дане искаме дасме немски граждани

  24. Е, може да поспорим за това дали Германия не се грижи за своите поданици ! Това ,което видях за 6 години постоянна работа тук , съвсем не изглежда като да не я е грижа Германия за чедата свои !

  25. Казвам се Снежана Понферрада и от 4 години живея в Германия, Аахен. На 58години съм и не работя. Омъжена съм от 3 години за испанец, който не притежава немски паспорт, а само испански такъв.
    Владея достатъчно немски език, но не притежавам сертификат за това.
    Въпросът ми е: Имам ли право да кандидатствам за немски паспорт и ако да, какъв е съответния начин?
    Предварително благодаря!
    Желая Ви успешен и ползотворен ден!
    Поздрави, Снежана Понферрада

  26. Здравейте, въпрос:Нужно ли е акта ми за раждане да е с апостил, да е многоезично преведен, за да подам заявление за немско гражданство или мога да подам документите със оригиналния на Български?

  27. Не знам, не съм кандидатствал, но очаквам да трябва превод от заклет преводач и апостол за него от немска страна. Иначе не би трябвало да искат заради споразумението за признаване на актове за гражданско състояние, но немци все пак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.