Инфографика: Арести на българи в Лондон

Наскоро открих един много удобен инструмент за правене на инфографики – Infogr.am. Не е толкова мощен, колкото ми се иска, но за по-прости неща става. За останалото използвам библиотеките Crossfilter.js и Leaflet, както ще видите на страницата ми за отворени данни. Интересното е, че при Infogr.am графиките са интерактивни до някаква степен, което позволява показването на значителни масиви от данни.

Първата графика, която публикувах, показва данни за арестите на българи в Лондон. Информацията идва от доклад на полицията там предоставен след искане за достъп до информация от Fullfact.org. Данните показват броя арести, а не този на арестуваните хора или престъпленията. Това е важно уточнение, защото напълно възможно е малка група от хора да са арестувани по много пъти, a i доста престъпления да остават неразкрити. Не се уточнява какво попада в „други нарушения“ – възможно да включват и преспиване в парка.

Интересно ще бъде да се направи карта с честотата арести по държави и отнесено към броят емигранти. Предупредиха ме обаче, че този доклад има специален лиценз, който забранява използването на данните като масив. Това е доста странно, тъй като на практика затваря информацията.

Тук ще видите инфографиката, която все пак подготвих с малка част от доклада. Може да погледнете интерактивната версия тук.

2 коментара

  1. Казавм се Димитар и съм вав Бремен . Прочетох твоят облог и ръсбиръм за нашите прояви във Англия . мен ме интересува тук във Германия ? Понежи по техните новини се говори че внасяме проституктки във гермнаия койото се продават за 40 , 50 евро на на час . Когато слушах мнго се смутих това е страшно долно нещо по този начин дасе излагаме пред тези хора .. какво е твоето менеи по този въпрос ? Освен че сме евтина работна и бесплатна работна ръка а , и внасям криминални неща за та зи хубава и добра страна германия ……. Изопщо немси кротки …

  2. @ dimitar: 😀 😀 😀 😀 😀
    Имаш ли twitter / facebook, където да следим изявите ти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.