Четвъртата власт и шутът, който казва истината

Много се жалваха от новия сериал на БНТ „Четвърта власт“. Някои се разпознаха в образите. Други настояха, че работата в редакциите не е представена достоверно. Трети видяха харчене на милиони държавни пари и безплатна реклама на определени медии. Повечето обаче критикуваха диалозите и слабия сценарии. Имаше, разбира се, такива, които го подкрепиха и аз съм сред тях. Основно заради това, което се опитва да каже и ситуациите, които иска да разиграе.

Кому е нужно?

Не съм съгласен с аргумента „всички си го знаем“. Ясно е, че медиите са зависими и некачествени, че повечето политици са пионки, че бизнесмени със сериозни комплекси и мегаломания контролират и първите, и вторите, а някъде из цялото са намесени служби – бивши и настоящи. Знаем го, наистина, но остава обществена тайна. Виждам този сериал в ролята на шута в царството, който си позволява да показва сложната истина чрез сценки и илюзия. Щом въпросните недоволни журналисти предпочитат да са ръжен в ръцете на политически амбиции и бизнес интереси, значи трябва да стане по друг начин.

Критиката за нереалистично представената работа в редакциите е меко казано странна. Абсолютно нормално е в един сериал реалността да бъде формулирана различно. Дали или не редакцията е автентична е важно до толкова, доколкото помага на сюжета. Хареса ми коментар в Twitter, че по същата логика трябва да очакваме „Под прикритие“ да представя точно престъпния свят, „Стъклен дом“ – управлението на молове. Използват се разпознаваеми клишета, а за изграждането на последните са си виновни единствено журналистите. И на мен не ми се понрави образът на „блогърката“, но не се оплаквам. При условие, че 2/3 от българите не са в мрежата, а 1/2 от другите не знаят какво правят там, не мога да очаквам повече.

The Redakciqta

Ако не сте гледали The Newsroom по HBO, горещо ви го препоръчвам. Ще видите идеализирана картина на новинарски екип в щатите с бързи остроумни диалози, принципни журналисти и жертвоготовни шефове. Прекрасен сериал, ако си падате по тези неща. Разликата между него и „Четвърта власт“ обаче далеч не се изчерпва с качеството на диалозите и бюджета. The Newsroom разглежда дилемите, с които журналистите се сблъскват в подбирането на новините. Там действието се развива точно на филтъра между журналистите и зрителите.

В „Четвърта власт“ виждам друго. Там не се разглежда само една редакция, а пълната плетеница от взаимоотношения между държава, политика, бизнес и медии. Фокусът е съвсем друг и неизменно ще бъдат настъпени нечии пръсти. Бих го оприличил донякъде на „House of cards“. Последният разглежда същите взаимоотношения от гледна точка на политиката.

Диалози с огледало

Една част от критиката приемам – за диалозите. Наистина са слаби и изкуствени. Има обаче и друг проблем – липсва любимият герой. Помислете за Халееси от Game of Thrones, за Маги и Нийл от The Newsroom. Грешката на българските сериали е, че липсват персонажи, с които зрителят да се идентифицира и които да подкрепя. В „Стъклен дом“ няма нито един. В „Под прикритие“ ще намерите Куката, но надали някой се идентифицира с него. Според мен първо си пишат диалозите и после моделират героите според нуждите на скрипта. Дали ще пасне на актьорът и дали ще има полза от добрите му качества си е чист късмет.

Кой ще намерите в „Четвърта власт“? Блогърката, образът на която надали някой блогър ще приеме. Журналистите и редакторите, които всеки от гилдията отхвърля. За политиците и бизнесмените няма да говоря. Вярно е, че са минали само два епизода и персонажите в сериала не са точно „ежедневни“. За да е интересен на хората, за да вникнат и да се замислят обаче, трябва да бъдат привлечени в първите 15-20 минути. Повечето зрители са се отказали точно тогава. А не е задължително да работиш същото и да живееш по подобен начин, за да се идентифицираш с даден образ.

Въпреки последното, очаквам да се подобри сериалът в следващите епизоди. Поздравления на БНТ, че пускат всичко в YouTube. Добър пример дават на онези, които затриват клипове и профили с право и без право. Впрочем съдейки по коментарите във Facebook страницата им, вестникът „Четвърта власт“ ще бъде отпечатан и ще може да си го купим. Прекрасна идея.

2 коментара

  1. СЕРИаала, е продукт на същите които правят и медиите. БНТ е най изявената медия, в защита на буржоазната диктатура и оплювка на държавата, и държавната система на благоденствие – направила срачки напред след втората световна война. Защото Мизес, любимият на БНТ-общността, зове за система от дарвиново време по дарвинистки. Дясното е криптофашизъм, и това е статуквото в България.

  2. БНТ в момента е най-истинската телевизия, с открити, честни и излязли от „матрицата“ журналисти, които тепърва набират аудитория. Маса качествени продукти вадят, такъв е и „Четвърта власт“! Бъдете съзнателни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.