Фактите за турския език в училищата

1295371671__

Покрай назначението на министъра на спорта започна една срамна за мен кавга относно преподаването на турски език в училищата. Няма да коментирам самото назначение в кабинета и думите ѝ пред електората на ДПС – това е тема за друг разговор. Искам само да изясня няколко неща, които изглежда пропуснахме в надвикването. Всичко в този текст може лесно да бъде проверено от всеки с желание да загуби 15 минути из сайта на МОН.

От години има ЗИП-ове по турски, ромски, арменски

Това се пропуска най-често. На тиражираната страница на МОН от 12 години стоят въпросните ЗИП-ове по иврит, турски, ромски и арменски. Пропуска се също, че има ЗИП по информатика още от първи клас. Точно той е избора на всички училища с предимно етнически българчета. В тях не се предлагат другите ЗИП-ове. Вижте например това, това или това училище. Разпоредбите дават възможност на училища, където има достатъчно деца, да направят ЗИП по съответния майчин език. При тях, както и при всички останали, има още доста ЗИП-ове неразписани от МОН, от които децата могат да избират – изкуство, математика, чужди езици и прочие.

Само език, и то ако майчиният не е български

Друго важно в разпоредбите е, че цялото обучение се провежда задължително на български език, с изключение на чуждите езици и ЗИП-а по майчин език (там където го има). Никой не задължава децата да се записват на един или друг предмет. Разбира се, има вероятност училищата да нямат достатъчно учители за повече ЗИП-ове, но поне са длъжни да осигурят информатика. Най-често имат и ЗИП по български, поне съдейки по училищните програми, които прегледах.

Не се готви задължително изучаване на турски

Чуха се мнения, че ДПС и министъра на образованието искали да задължат етническите турци да учат турски. Някой казват, че готвели всичко да е на турски. Трети изкрещяха, че едва ли не за всичко щяло да е задължително – включително циганчета и българчета. Първо – всички са българчета и трябва да развиваме това самосъзнание у тях. Ако прочетете указанията за турския език във втори клас, ще намерите следното:

  • Развитие на личността на детето чрез системно изградени междупредметни връзки, особено с обучението по български език и литература
  • Формиране на отношение на толерантност към културната различност, приобщаване към общочовешките ценности и изграждане на съзнание за етническа принадлежност и национална идентичност.
  • Не смятате ли, че е по-добре да учат майчиния си език по одобрена от МОН програма и учебници, отколкото в религиозни училища и по социални програми на турски организации? В изказванията на ДПС не намерих изискване за задължително изучаване на тези езици, а за увеличаване на хорариума, който сега е три учебни часа седмично. За това е цялата патардия – три часа, в които обясняваме на децата, че са българчета независимо, че вкъщи се говори турски, цигански или арменски, докато в същото време им помагаме да запазят идентичността си.

    ДПС няма законопроект; ГЕРБ не променя нищо за майчиния език

    Следя постъпващите в парламента законопроекти. Интересно ще е да чуете, че ДПС не са внесли такъв в сферата на образованието. Нищо. До тук всички цитират политическо говорене минало по разваления телефон на Facebook. Единственият законопроет е на ГЕРБ и пренаписва закона за народната просвета от 1991-ва. Всъщност има предложение и на БСП, но то е за обезщетенията за детски градини. Проектът за новия закон за предучилищното и училищното образование е бил внесен преди четири дни, но текста го пуснаха едва вчера. Сравнявайки съответните членове, не виждам промяна що се отнася до майчиния език. Разпоредбите, впрочем, са изготвени още през 2001 г., а концепцията е залегнала в досегашния закон още през 1998-ма. До сега никой не е казал и дума за тях.

    Колко деца всъщност посещават тези ЗИП-ове

    За жалост, не открих данни за това на сайта на МОН. Открих обаче броя деца в училищата по общини. Ще съпоставя тези цифри с тези от преброяването, за да преценя какво е етническото и езиково разпределение по региони, колко деца и колко училища има в тези региони. Така ще получим карта с максималния брой паралелки по общини. Ще се опитам да изкарам картата скоро, но изключително неграмотно написаните таблици на МОН не помагат. Обезкуражително е, че служители на образователното министерство правят грешки в изписването на населени места в България. За този тип прозрачност съм писал преди.

    Национална държава или културна толерантност

    Интересно е как гордостта от религиозния мир у нас съжителства с дивата ненавист към всяка проява на етническа идентичност. Говорим как ДПС насажда омаза у етническите турци у нас и най-вероятно това е вярно. С пълна сила обаче върлува и възпитанието на омраза срещу малцинствата. Разхвърлят се статистики, снимки, слухове без някой да ги е проверил или потърсил истината. Ако питате някой на улицата ще ви каже, че едва ли не турците завладяват България, защото Болен така е казал, а ДПС ехидно се усмихва. Няма да знае обаче, че докато етническите българи сме намалели с 22% за последните 20 години, българите декларирали се като етнически турци са намалели с 26%.

    И двете цифри са трагични и са единствено повод за размисъл. Всички сме българи и училището е важна стъпка в изграждането на това самосъзнание. Колкото повече казваме на някой, че е чужд, толкова повече той или тя ще повярва. А в толкова важен период на развитие на децата, това е последното, което искаме, нали? Запазването на идентичността е важна не само за споменатите горе малцинства, а и за многото други у нас, които някак приемаме за даденост. Ако пътят към индустриализацията и урбанизацията е унищожил нещо, то това е точно многообразието на културата ни. Образованието може както да гради национално самосъзнание, така и да запазва корените.

    Снимка: zograf11@blogspot

    Може да ви е интересно също:

    Преброяването и няколко интересни графики Преброяването и няколко интересни графики

    Възрастово разпределение на различните етнически групи в България, по градове и „липсващите“ млади хора в Сливен.

    46 коментара

    1. Явно не си ходил в турските райнони на България за да вадиш колко невярна е манипулираната статистика за броя на етническите турци.

    2. Здравей, поздравления за хубавия блог.
      Не е вярно следното:
      „За това е цялата патардия – един час седмично, в които обясняваме на децата, че са българчета независимо, че вкъщи се говори турски, цигански или арменски, докато в същото време им помагаме да запазят идентичността си.“

      Часовете за първи клас са 3 седмично, 93 годишно:

      За другите класове не ми се проверява. Също така не можеш да знаеш какво им се обяснява в тези часове.

      „Не смятате ли, че е по-добре да учат майчиния си език по одобрена от МОН програма и учебници, отколкото в религиозни училища и по социални програми на турски организации?“
      Одобрените от МОН програма и учебници не са ли одобрени от същите хора, за които ти пишеш, че „изключително неграмотно написаните таблици на МОН не помагат. Обезкуражително е, че служители на образователното министерство правят грешки в изписването на населени места в България.“ ?
      Как така в един случай служителите на МОН са неграмотни, а в друг случай са способни да изготвят програма и учебници, които ти одобряваш и си готов да плащаш за труда им с данъците си?

    3. Това което сте написал е вярно, но то е с доста генерален поглед. Съществуват райони (и Вие съм сигурен, знаете поне 2-3), където в кафенетата първо те заговарят на турски (защото просто тези клиенти са повече), в магазините те обслужват на турски (пак по същата причина), дори в общината се сблъскваш със служители, които трудно говроят български. На всички тези „индивиди“ им е неприятно (и го изразяват с поведението си), когато трябва да говроят на български с „малцинството“ в тези градове. Именно заради това една част от хората са „против“, защото им е писнало. Очевидно по тези места „Формирането на отношение на толерантност към културната различност“ (в турците към българите) е било неуспешно и ще продължава да бъде. Нека да уточня, че това се наблюдава и при по-младите турци. Дали причина за това са учителите и провала им да възпитат тези ценности в децата (несъмнено – болшинството от кадрите ни са под всякаква критика), или много по-силната семейна среда и възпитанието в нея, не се наемам да анализирам. За себе си лично смятам, че причината е второто.

      Няма да влизам в определения и нападки, но Европа е пропищяла от турските емигранти. Дори в Германия това е доста наболял проблем – сигурно сте запознат. Имам приятели немци, те НЕ ХАРЕСВАТ децата им да са в една и съща детска градина с турчета. Също се наблюдава неуспешна интеграция (колкото и милиони евро да са наляти, а знаем в Германия нещата се правят и мислят доста по-успешно отколкото в България), по същия начин турците си правят собствени квартали и се изолират от останалото общество и си говорят на турски вътре и т.н.
      Разликата е, че тук в България, турците просто си правят градове.

    4. @Fakt – бил съм там – селата са предимно с етнически турци. И какво? Колко мислиш, че са? Защо си решил, че преброяването е манипулирано?

      @Никола – Благодаря за корекцията – поправих я. Наистина са 3 учебни час седмично. Относно грамотността на МОН – програмите се изготвят от специалисти в инспектората, учебниците – от издателства по предварително одобрени изисквания, а въпросните регистри – от чиновници в министерството. За различни хора говорим.

      @Пор – да, има такива региони и наистина се говори в общините на турски. Грешиш обаче в нещо важно – дали мерките работят. Това, което е създало напрежение в много от тези региони, е насилствената смята на имената и изселението. Както сега някои смятат, че трябва да се отрече и заличи идентичността им, така и комунистите са имали „брилянтната идея“, че ще ги приобщят по-добре към обществото. Явно не работи. Не можеш да кажеш, че сегашните мерки не са ефективни, защото работят от малко време, а в същото време подобни истерични изяви като последната ни връщат назад.

    5. Тоест… цялата тази дандания се изважда сега като red herring: да се карамоли народонаселението за това, за да му отвлечем вниманието от спешните въпроси. Класика. Позлва се по цял свят. Справка: целият американски политически дискурс през последните 8 години – аборти, гей бракове, емиграция, докато неща като оставянето без средства на половината структури в помощ на социално слабите американци остава незабелязано и недискутирано. Накратко казано, това е „разделяй и владей“ par excellence.

    6. Бояне, поздрав за позицията!
      Все пак интересно ми е как е решен въпросът с изучаването на майчин език в училищата на Германия, например, от етническите малцинства. Там има ли такива часове по държавна програма?

      Прав си, че е по-добре държавни планове за обучение, отколкото обучение от съмнителни източници, но аз съм малко скептична към съвременните учебни планове и учебници ( като гледам обучението по математика и ми прилошава). Образованието у нас се срина. Затова децата днес нямат стабилни знания….

    7. Образованието у нас е плачевно, както и всяка друга дейност, където държавата има монопол, като например енергийното и водно регулиране, БДЖ. Затова са виновни българските данъкоплатци, които допускат с данъците им да се финансират всички тези дейности, които имат плачевни резултати. Допускането на ЗИП-ове по майчин език е една малка част от всички допуснати безумия.

    8. @Йоана – точно това се случва – разделяне на населението по всякакви възможни линии и противопоставяне. Всява се паника и страх от останалите, което е срамно. Още по-срамно е, че се хващаме.

      @Nelly Alexieva – не съм на 100% наясно как в Германия са решили този въпрос в масовите училища. Знам обаче, че може да се направят специализирани такива, в които да се учи предимно на роден език. Чувал съм, че във Frankfurt има такова руско училище. Подобни български училища има в Молдова и те са част от образователната им система.

      @Никола – Определено има намаляване на качеството, но това няма да се реши с хвърляне на пари по проблема. Трябва реформа, но не структурна и финансова, а концептуална. За това много може да се говори. Харесвам мислите на Кен Робинсън в тази насока.

    9. Ето тук има интересно изследване на проблемите на децата от турски произход в училищата. На страница 41 има някои цифри за това колко всъщност посещават въпросните ЗИП-ове:

    10. @Боян Юруков
      Аз не съм за хвърляне на повече пари по проблема. Аз съм за хвърляне на никакви пари за държавна дейност, освен може би съд, полиция, армия.

    11. Аве, пич, то е гласувано преди 12 години, но не е приложено.
      ДО СЕГА, когато гадните комунисти подгъзуват на турците.
      Нали ти е ясно, че никой от ДПС не го ебе за евреите и арменците, целта е да се вкара турския помежду другото.
      Дейбиш и тъпаците прости!

    12. @Гошо от Почивка – погледни книгата от последния ми коментар – там си е описано много точно каква е била посещаемостта през годините. Има го отдавна.

    13. @Боян Юруков – Предполагам, че в повечето държави въпросът е решен точно така – разрешени са специализирани училища – в читалища и т.н.
      Моето мнение е, че в държавните училища трябва да се изучава официалният език на дадена държава, както и чужди езици. какви – това е въпрос на държавна, общинска и училищна политика. Но да ми говорят за „майчин език“, различен от официалния в дадена държава, не мога да приема. Именно затова всяка държава си има официален език. В къщи всеки да си говори на какъвто език иска. У нас сме се докарали до там, м цели населени места да се говори турски, да има хора, родени и израснали в България, които не говорят и не разбират български.
      Учила съм с турци и циг… , пардон, с роми в един клас. Повярвай ми , те говорят по-добре „майчините “ си езици, отколкото български. И голяма част от тях упорито не желаят да се научат на правилен български. Има много чужденци, изключая англичаните, които живеят у нас само от няколко години и говорят много по-добър български от родените тук, дето си остават на фаза „майчин език“. Не си ли спомняте защо беше въведено това понятие ?! Защото ДПС претендираха, че много техни избиратели, етнически турци, родени в България, не разбирали и не можели да говорят български !!! И първото беше да прокарат новини на майчин език. Заради тези, които отказват да научат родния си български език!!!

      Не съм нетолерантен човек, но мисля, че всяка държава трябва да отстоява правото и задължението всеки гражданин в нея да говори на официалния език.
      И кой е критерият, по който се определя кои езици да се изучават в българските държавни училища като ЗИП по майчин език? Има ли ЗИП по китайски, виетнамски, руски, украински, арабски и разни други майчини езици на хора, живеещи в България? Кой и как реши ЗИП-овете по майчин език да бъдат само на иврит, турски, цигански и арменски? Другите националности, живеещи в България, нямат ли майки? Или това е поредното блюдолизство, да не употребя по-груба дума?!

      А какво ще стане като подкараме със ЗИП-ове и по татков език, че то много смесени бракове има….

      Моето мнение е, да запазим родният ни , официален български език! Който не желае да го научи, да ходи при майка си.

    14. Напълно съм съгласна с коментара на Nelly Alexieva. В чужбина майчин език, извън официалния, се изучава в училища към читалища или такива организирани от различните общности. Даже и сега рових в нета да търся дали някъде в Европа се учи майчин език в държавните училища, защото прочетох коментара на Дора Янкова от БСП, че има условия в Европа да се изучава майчин език в държавните училища и ние трябва да се придържаме към европейските практики. За съжаление попаднах само на информация за училища, които са организирани от българските общности и съвсем не са държавни, а разчитат предимно на подкрепата на българската държава.

    15. @Fakt

      Особенно в град като моя-Търговище ;хх

    16. Аз съм 10. клас и досега никога не съм чувал за ЗИП Информатика. Никога. Ако имаше, веднага щях да се запиша. Друг е проблема, че нивото на преподавателите и по-ниско от това на учениците и аз там няма какво да науча, което е доста тъжно.

    17. – В 10-ти клас програмата е друга. Тия ЗИП-ове, които обсъждаме тук са до 5-ти клас. А и най-вероятно имаш ЗИП-ове по информатика и езици, които са единствен избор в училището ти и просто ти ги сервират наготово без да можеш да си избираш. При мен беше така, за да постигнат определен хорариум.

    18. Факти и само факти…. Пиша това за всички в България които са избрали да имат български паспорти и да се наричат българи като мен независимо от техния произход, който напълно разбирам и уважавам. Днес във всични европейски документи страниците за България започват с това, че името на България идва от турската дума булгар която означавало многоетност…
      Живея в Париж и София . Гласувам както за Франция така и за България. Във Франция има над 15млн мюсюлмани. . Единствения задължителен език в програмата на Франция е френския. И който не го е научил в основното училище не може да премине в гимназия. За свободата на култа: има джамии но е забранено да се вика за молитва от минаретата които със закон не могат да бъдат по високи от покрива на джамията. В Швейцариа , държавните им езици са немски и френски и не си поплюват. Направо забраниха строежа на джамиите със занон във всичките им кантони. Австрийците ако говориш на български на децата си, нищо че си техен поданик, съседите ти почват да те гледат с презрение. Испания и Италия си ратуват за христянството и за езика си. Монако, Андора, Люксембург не правят изключение… И това са държави с признати демокрации. Българите трябва да са наясно дали искат турците в България да се определят като турци или българи. Двете наведнъж е невъзможно и ще доведе до обезмислянето на българската нация. Правете си изводите сами

    19. Проблем има и то сериозен със самоопределилите се турци в Българя, които искат да живеят по турски и да ползват българските лични карти за да работят в Европа… Ролята на власта е да ги интегрира с българския език, писменост и култура, а не да ги отдалечава от тях както го прави сега…

    20. @stoilov – Кой ти е казал, че това се прави в момента? Всичко се учи на българск език. Имат само няколко часа, в които изучават майчения си език. Как това ги прави по-малко българи?

      Единственото, което може да ги накара да се чувстват чужди, е глупави призиви като твоя и отношението срещу тях като такива. Заличаването на самоличността не работи, както видяхме доста добре през комунизма и както е видно във Франция и Германия в наши дни.

    21. И да имаме точни думи ! Има деца родени в България от родители с българска националност, на които от малки им се казва че са турци, че имат друга вяра и са различни от българсккте деца. Поставете се поне за една минута на тяхно място !!! На мястото на тези българчета !!!

    22. Това им пречи да се чустват българи ! Майчиния им език е български ! Не са имигранти.

    23. @stoilov – Май още вярваш в националните държави, а? България никога не е била държава с един етност, а е нормално някои етноси да имат малко по-различна култура и дори език.

    24. И пак факти: пра бабите на тези деца са били туркини. След освобождението са предпочели да останат в България и са приели да останат в христианска държава, която е отхвърлила тяхната религия. Тези пра баби са станали българки и са родили баби българки които са били само такива защото не са искали от Турция двойно поданство. Тези баби са родили майки, които са свидетели на връщането на практикуването на исляма в държава , в която техните баби по рано са се отказали да го правят за да останат в България. И така на децата от тези родове, кой им е майчиния език ??? След най малко три поколения български майки ??? Еми да посъветваме американците да приемат петдесет майчини езика щом ще си измисляме нови определения за такъв !

    25. @stoilov – никой не те кара. Защо обаче искаш да заличиш идентичността им? Плиткоумно и първосигнално мислиш по този въпрос.

    26. Ясно, вече си готов да дадеш ново определение за националност. Тогава се откажи от бьлгарския национален паспорт щом смяташ, че националноста вече е неактуална . Но ще ме накараш да съжалявам, защото виждам в теб будна и трезва мисъл.

    27. Обидата е признак на липсата на аргументи. Аз съм французин от българска майка. Горд съм че съм българин, но уважавам и харесвам френската култура, затова съм тук. И няма да построя православен параклис до Ейфеловата кула и да извикам някой поп да обикаля с кандилото.

    28. Петър, приятно ми е. Какво е нациаоналноста според теб ? Трицветна значка?

    29. За мен проблема е друг. Пет секунди история. Кемал Ататюрк абдикирва. Той е първия в Европа който отделя религията от власта. Със заповед забранява на обществено място да не се носят религиазни облекла. Първите жени в Европа на които е разрешено да гласуват са туркините. 91 година една депутатка влиза в турския парламент с фередже. За 24 часа и е отнета турската националност и пропъдена зад граница. И това става в Турция ! Но политиката на Турция е силно двуполюсна. Което показва Кипър. След 92 година настъпва ислямско радикализиране на Турция и демократичните партии загубват всякакво влияние. В България забравят че само петнайсет милиона турци живеят на зелено около Босфора, другите над сто милиона, които никой не може да преброи живеят в пустинни условия. А ние сме най-красивата местност в Европа с Южна Франция. 1983 година се самопризнава Северен Турски Кипър. Споделям само факти без никакво отношение…

    30. Прочетете малко за Кипър, за тяхната партия за права и свободи, която преди нашествието на турците е имала за цел да подкрепя и изостря противоречията между водещите партии и да прави всичко възможно да спъва икономическото развитие на страната с единствената цел да отслаби до максимум всичките и структури, за да могат турските малцинства там да се самоопределят в нарастващата суматоха. Бъдете сплотени за България в този момент и поне малко се поучете от историята. Който забрави историята, бъдещето го обрича на най-неприятните изненади. Турция навлезе в Кипър за да защити правата и свободите на турските малцинства, които бяха под двайсет процента от населението. Английсните военни бази на острова не помръднаха. Последва заселване на тази част от острова с турци от Анадола и самопровъзгласяване през 1983 година на Независима Турска Република Северен Кипър. И досега общноста не я е признала, но това не пречи тази държара да съществува…

    31. @stoilov само малко уточнение: „американците“ нямат *нито един* официален език, ако, разбира се, имаш предвид съюзнодържавните, де… Сиреч, ако след три-четири поколения испаноговорящите наберат повечко обществено влияние (те абсолютната бройка май са на път да си я стигнат и без това), нищо чудно да се появяват все повече и повече официални документи на техния език. Същото важи и ако след пет-десет такива за китайскоговорящите (по-слабо вероятно, защото диаспората продължава да си ползва предимно диалектите, защото не са задължени от Партията да учат мандарин).

    32. Дори и в САЩ да пропишат испански, двата езика могат да съжителстват.
      В България има силна турска пропаганда. Българите от турски произход все повече се определят като турци, а не като българи, Налагат исляма и турския език, все едно живеят на независим остров. В никоя държава го няма, Вярно е че обезличаването на моралните ценности в съвременния западен начин на живот отвори магистралата на световното ислямизиране, но и двете са крайности едното на човешките права, а другото на човешката свобода. В България, естествено, че може да се учи турски език, но при условие, че преди това се положи изпит по български и ДПС излезе с ясна програма и се откаже от етническата насоченост, а напротив, да подпомогне интегрирането на турските малцивства към българския език и култура. а сега за жалост е точно обратното

    33. Отново много добро проучване. Хубаво е да има такива статии, които да разясняват актуални теми.

    34. аз също съм съгласна със Стоилов.Ако някой иска да задълбочава със майчиния език,който „странно“, но в много градове и села по училищата го няма, да го прави извън училище,ходейки на доп. курсове. В българско училище-бълг. език и втори по избор само от предложените в програмата…
      П.П Блогът е чудесен.

    35. @весела – Във всички български училища се изучава всичко на български език. В някои училища с по-голяма концентрация на деца от малцинствата има възможност да изучават допълнително майчиният си език и литература по одобрени от министерството материали. Това е нищо повече от похвално от човешка и държавническа гледна точка.

    36. Напълно съм съгласна, че е похвално, ние сме широко скроени хора, свикнали сме с малцинствата и не сме расисти. Но в други страни например, дето има големи групи малцинства,не съм чула да правят така.Може би не съм добре осведомена.Ако има някой и друг пример може би ще съм малко по убедена че е правилно.Не знам, все някак нещо ме гложди отвътре.А българските малцинства имат ли този шанс…!!!?

    37. @весела – Всъщност не сме широко скроени хора. Общественото мнение все още позволява и възпитава неприязнен към отделни малцинства. Политиците и медиите насърчават такива настроения, защото отклоняват вниманието от техните проблеми.

      Проблемът е, че все още възприемаме малцинствата като нещо отделно, което трябва да се асимилира. Последните 80 години насадиха идеята, че държавата може да е мирна единствено, ако има един народ, една култура, един език и една религия. В действителност никъде не е така. Колкото повече се отваряме към света и вдигаме стандарта на живот (погледни ръста на заплатите и покупателната способност в последните 5, 10 и 20 години), толкова мулти-културна държава ще станем.

      Действителността е, че този преход е изненадал всички общества от западна Европа и те все още се борят вътрешно с него. България има почва и възможност да се справим по-добре. За целта не трябват толкова политики, закони и решения, а отношение на обществото.

    38. Всъщност ти благодаря за отварянето и на други гледни точки( за мен).Държа да отбележа също че ми е много приятна дискусията с теб поради много причини (също и другите ти интервенции по други теми, които прочетох).Първо- начина. Често когато говоря с други хора имам чувствството, че аха ще се скараме, някак заядливо отговарят: -Ами тука е така..Какво си мислиш, че мога да направя аз…(предполагам си имал подобни ситуации ,това е само за пример разбира се). Харесва ми целия блог, коментарите са интересни.Обичам да разсъждавам върху нещата, които чета.
      Проблема може и да е в мен, но честно казано не виждам много усилия от страна на малцинствата пък да се интегрират.Сменят идеите и възгледите си с полъха на вятъра, държат на религията си и това е добре, но искат само да живеят техният си живот и това е. От социална гледна точка мисля, че се изолират в повечето случаи сами.Ще бъдат по добре приети от всички ако са по активни в социалния и културен живот на страната и имат отношение по повече обществени въпроси.На хората сигурно им трябва време за да свикнат с това, и тук и по света, но например тук в Италия не чух никъде да има изучаване на други езици освен италианския (настрани тези допълнителните).

      Сигурно си чел и знаеш какви проблеми имаше преди време в тази държава от страна на мюсулманите във връзка с кръста в болниците (вил ги обиждал). Знам, че не е точно по нашата тема,кръстена съм, но непрактикуваща, но не търпя факта, че идвам,, живея тук, интегрирам се,работя уча и т. н. дълги години, семейството ми е тук и изведнъж обаче искам допълнителни часове за детето ми, за да не изостане с българския език, в болницата ако съм от др. регилия- е кръста ме обижда, искам да си нося и фереджето,ама така никой не ме вижда, а закона повелява лицето да е открито по ред причини.
      Дискусията може наистина да стане много дълга. Истината е, че всички искаме по добър живот,а толерантността я има само, когато не се борим за къса хляб.Когато има проблеми хората не са толкова склонни да прощават,гледат в паницата на другия и намират още повече проблеми, за които в друг живот не би се замислил.

    39. @Боян Юруков
      Съжалявам, но аз явно съм расистка, щом смятам, че хора родени, постоянно живеещи и работещи в България, където и официалния език е български – са длъжни да са ГРАМОТНИ!!!!!! Наясно ли сте, че в малките населени места поради липса на кадри и други политически причини абсолютно всички предмети в училищата се преподават на турски!!!!!!!!!!!

      И как на мен като на работодател с 30 души персонал, от които 10 турци , извършваме дейност за която необходимма непрекъсната устна и писменна кореспонденция съм принудена да уча турски за да мога да ги разбирам, както и те мен. Затова питам : редно ли е аз в собствената си страна да се чуствам като чужденка за да им е добре на тях. И редно ли е българи живеещи в малки населени места с преобладаващо турскоговорящо население да стоят трайно без работа, защото се казва Сашо, а не Сюлейман !!!!!!!!!!!. И пак претеглете и кажете кой е по-толерантен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.