Изборите в чужбина и картата на секциите

На 22-ри Министерството на Външните Работи публикува адресите на всички секции в чужбина. На 26-ти окончателно бяха потвърдени и тези в Холандия, където се чакаше разрешение от местните власти. От близо седмица на картата на Glasuvam.org се виждат всички секции в чужбина с адреси и информация за консулството, където има такова. Както и по време на референдума, така и този път, Външно включи линк към картата в официалната секция на сайта си .

Първата голяма промяна в страницата спрямо предишния вот е показването на различни колекции от данни. Това става чрез падащо меню в горния ляв ъгъл. За сега там ще намерите само заявленията и секциите за тези избори. Имам данните за предишните, но трябва да ги окомплектовам в подходящ вид. Картата се обновява динамично при избиране на която и да е опция. Мобилната версия на сайта остава непроменена.

Друга голяма промяна е в информацията за местата на гласуване. Освен адреса и броя секции, в балона при отваряне на отметка на картата се показва активността на предишни избори. Приблизителния брой българи в десетина града в Европа ми изпрати Димитър Янков. Той е интерполирал цифрите за датата на изборите въз основа на няколко преброявания и оценки за въпросните градове. Така получаваме сравнително точна представа колко потенциални гласоподаватели живеят в региона и какъв процент е гласувал. Ако имате данни за броя българи в други градове, моля изпратете ми ги, за да ги включа.

Има и доста малки добавки. Например, специални линкове водещи към точно определена секция. При отваряне на балон за секция се виждат горе в полето за адрес на сайта. От днес има и карти с броя гласували на предишните 4 вота. В бъдеще ще добавя данни за всички от последните 20 години заедно с разпределението на гласовете.

Преди малко изпратих мейл с информация на всички 446 регистрирани за новини в Glasuvam.org. Всички получиха информация за секциите близо до града, в който са посочили, че пребивават. Важно е да се запомни, че всички имат право да гласуват в чужбина, независимо от това дали са подали заявление или не. Трябва ви само лична карта или паспорт.

Повече информация ще намерите на сайтa на ЦИК, Външно, ИскамеДаГласуваме.com и IzborenKodeks. Подавайте сигнали за всякакви нередности на FairElections.eu.

5 коментара

  1. Няколко пояснения: Колоната „население“ на картата цели да представи броят на имащите право на глас в деня на изборите. Това са българските граждани над 18 години, регистрирани в съответната община. Много рядко общините имат данни и за двойните граждани, които също имат право на глас. В Берлин например, от където има пълни данни, почти 9% са с българско и немско гражданство.
    Докато в Европа има много данни за гражданството, в Северна Америка не е така. В Канада делят населението по раси, майчин език, етнос и т.н., но не и по гражданство. Така че, ако някой има идея откъде да се наберат сносни числа за САЩ и Канада – да се обажда 🙂 Същото важи и за Турция. Там статистика май имат, но не се знае дали е разбита по градове и не я дават.

  2. Прекрасна страница. Бояне, исках да те питам защо не напишеш нещо относно опциите ни за кого да гласуваме? Има 63 регистрирани партии и въобще незнам от къде да ги зпочна……Знам само, че не искам да гласувам за Костов, Герб, СДС, БСП, Атака и изобщо за хора, които са доказали многократно,че не стават за политици…..Дори не мога да разбера как някой им е позволил отново да са представени на изборите?

  3. П.С. единствено ми хваща окото партията на българските жени 🙂 хаха

  4. @Саша Стефанова – абе не знам. Каня се от няколко седмици. Каквото и да започна да пише е все клише. Ще драсна нещо обаче тия дни.

  5. Впрочем всички адреси на секции са обновени. Добавил съм данни за изборите до 2007-ма. Преди това трябва на ръка да вадя резултатите за всяка секция, защото не могат да се свалят като един файл, както в последните години. Ако някой ги има вече събрани, ще се радвам, ако ми ги пратите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.