Изборите в чужбина и картата на секциите

На 22-ри Министерството на Външните Работи публикува адресите на всички секции в чужбина. На 26-ти окончателно бяха потвърдени и тези в Холандия, където се чакаше разрешение от местните власти. От близо седмица на картата на Glasuvam.org се виждат всички секции в чужбина с адреси и информация за консулството, където има такова. Както и по време на референдума, така и този път, Външно включи линк към картата в официалната секция на сайта си .

Първата голяма промяна в страницата спрямо предишния вот е показването на различни колекции от данни. Това става чрез падащо меню в горния ляв ъгъл. За сега там ще намерите само заявленията и секциите за тези избори. Имам данните за предишните, но трябва да ги окомплектовам в подходящ вид. Картата се обновява динамично при избиране на която и да е опция. Мобилната версия на сайта остава непроменена.

Друга голяма промяна е в информацията за местата на гласуване. Освен адреса и броя секции, в балона при отваряне на отметка на картата се показва активността на предишни избори. Приблизителния брой българи в десетина града в Европа ми изпрати Димитър Янков. Той е интерполирал цифрите за датата на изборите въз основа на няколко преброявания и оценки за въпросните градове. Така получаваме сравнително точна представа колко потенциални гласоподаватели живеят в региона и какъв процент е гласувал. Ако имате данни за броя българи в други градове, моля изпратете ми ги, за да ги включа.

Има и доста малки добавки. Например, специални линкове водещи към точно определена секция. При отваряне на балон за секция се виждат горе в полето за адрес на сайта. От днес има и карти с броя гласували на предишните 4 вота. В бъдеще ще добавя данни за всички от последните 20 години заедно с разпределението на гласовете.

Преди малко изпратих мейл с информация на всички 446 регистрирани за новини в Glasuvam.org. Всички получиха информация за секциите близо до града, в който са посочили, че пребивават. Важно е да се запомни, че всички имат право да гласуват в чужбина, независимо от това дали са подали заявление или не. Трябва ви само лична карта или паспорт.

Повече информация ще намерите на сайтa на ЦИК, Външно, ИскамеДаГласуваме.com и IzborenKodeks. Подавайте сигнали за всякакви нередности на FairElections.eu.

5 коментара

  1. Няколко пояснения: Колоната „население“ на картата цели да представи броят на имащите право на глас в деня на изборите. Това са българските граждани над 18 години, регистрирани в съответната община. Много рядко общините имат данни и за двойните граждани, които също имат право на глас. В Берлин например, от където има пълни данни, почти 9% са с българско и немско гражданство.
    Докато в Европа има много данни за гражданството, в Северна Америка не е така. В Канада делят населението по раси, майчин език, етнос и т.н., но не и по гражданство. Така че, ако някой има идея откъде да се наберат сносни числа за САЩ и Канада – да се обажда 🙂 Същото важи и за Турция. Там статистика май имат, но не се знае дали е разбита по градове и не я дават.

  2. Прекрасна страница. Бояне, исках да те питам защо не напишеш нещо относно опциите ни за кого да гласуваме? Има 63 регистрирани партии и въобще незнам от къде да ги зпочна……Знам само, че не искам да гласувам за Костов, Герб, СДС, БСП, Атака и изобщо за хора, които са доказали многократно,че не стават за политици…..Дори не мога да разбера как някой им е позволил отново да са представени на изборите?

  3. П.С. единствено ми хваща окото партията на българските жени 🙂 хаха

  4. @Саша Стефанова – абе не знам. Каня се от няколко седмици. Каквото и да започна да пише е все клише. Ще драсна нещо обаче тия дни.

  5. Впрочем всички адреси на секции са обновени. Добавил съм данни за изборите до 2007-ма. Преди това трябва на ръка да вадя резултатите за всяка секция, защото не могат да се свалят като един файл, както в последните години. Ако някой ги има вече събрани, ще се радвам, ако ми ги пратите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.