Колко вредни са наргилетата в действителност

Започнах този блог със серия от статии и клипове на тема наргилета. В края на 2008-ма направих груб експеримент за това колко вредни са наргилетата спрямо цигарите. Статията за него стана една от най-четените през годините заедно с тази как се приготвят правилно. Две години по-късно разбрах, че един англоезичен форум е забелязал експеримента и отговорих на критиките им. Наскоро пак там открих истински научен труд изследващ вредата от наргилетата.

Това изследване разглежда данни за съдържанието на никотин в тялото, честотата и стила на пушене събрани от Ливан, Кувейт, Индия и Йордания. Макар да признават ограниченията на методите и данните в тази сфера, все пак може да се направят няколко интересни извода. На първо място, тестове с автоматично пушене – нещо, което се опитах да направя и аз – показват, че никотинът в едно наргиле малко надвишава това на една средно статистическа цигара.

Накратко:

  • Едно наргиле има никотин колкото 1-2 цигари
  • Всекидневното пушене покачва поемането на никотин експоненциално
  • Водата разтваря по-малко от 5% от никотина
  • Сухият тютюн е 10 пъти по-вреден от влажния (*)
  • Стилът на пушене е много важен
  • Поддържането на наргилето също

  • Поемането на никотин от организма обаче е доста различно. Тестовете показват, че честотата от пушене покачва нивото на никотин в кръвта и урината експоненциално. Пушенето на няколко наргилета на ден насъбира никотин колкото от поне 10 цигари. Продължителното пушене на поне едно наргиле всеки ден увеличава концентрацията лавинообразно докато в един момент се равнява на изпушване на кутия цигари всеки ден. В същото време, сравнително рядкото пушене на наргиле генерира никотин по-малко от две цигари дневно.

    Темата за пристрастяването е доста спорна. Това, което пристрастява всъщност е точно никотина. Индустрията е приела граница от 5 мг. никотин или 5 цигари на ден, при които се смята, че тялото започва да се пристрастява физически. Рядкото пушене на наргиле води до концентрация доста по-ниска от това. Психическото пристрастяване е строго индивидуално.

    Има спорове също така дали водата в наргилетата ги прави по-безопасни. Никотинът наистина се разтваря във вода, а и всеки който е пушил знае колко много от саждите и дима остават там. Истинската функция на водата обаче е да охлажда пушека. Цитираните изследвания посочват, че по-малко от 5% от никотина бива филтриран. Тази цифра може обаче да се промени значително от маниера на пушене и типа наргиле.

    Нещо, което много ме изненада, е разликата в тютюните. В Европа пушим предимно влажни тютюни, но понякога се намират по-сухи или вече купените изсъхват при неправилно съхранение. Изследванията показват, че при сухия тютюн има 10 пъти по-висок прием на никотин (*), отколкото при овкусения с глицерин или мед тютюн, т.е. -влажен. Сухият тютюн е традиционен и се пуши предимно от възрастните хора в Близкия изток. Една сесия с него е еквивалентна на повече от 3 кутии цигари. Тези резултати подкрепят пушенето на по-влажен тютюн, който така или иначе е предпочитан сред младите. Не намерих обаче данни дали и при какви нива съдържанието на глицерин в тютюна става вече вреден. Знам, че в Германия, например, има ограничение колко влажен може да е тютюнът. Затова се продава отделно мед с аромати за добавяне.

    shishas

    Най-важен обаче е маниерът на пушене. Големината на главата, приготвянето, честотата и дълбочината на вдишване, с колко души се пуши и колко дълго. Тези променливи променят драстично данните за поемане на никотин и пречистването с вода на пушека. На някои места по света пушенето отнема между 45 и 60 мин. с 50 гр. тютюн докато на други – до 2 часа с глава съдържаща 200 грама тютюн. Тези огромни разлики правят невъзможно да се определи с точност колко вредно е едно наргиле за отделния индивид. В България наргилетата, които намираме в заведенията и магазините, обикновено са с глави около 20 гр. и позволяват пушене до час, ако използвате два въглена.

    Други важни променливи са тютюнът, въглените, наргилето и поддържането му. Заради по-малката регулация при тютюните за наргилета има разминавания в качеството между марките и дори в различни доставки на една марка. Същото важи и за въглените. Както съм писал преди, почистването и начинът на приготвяне на наргилето са изключително важни, за да не е тежко и да е по-малко вредно.

    В крайна сметка изследването ни казва това, което всички знаем – наргилето вреди на здравето. Често ще намерите в новините, че заради повечето дим наргилетата са многократно по-вредни от цигарите. Новината се препечатва редовно заради жаждата на медиите за сензация – как младите се „троват“ с нещо ново и модерно. Както видяхте по-горе, тази теза е доста спорна. Данните показват, че споделяне на наргиле с приятели води до нива на никотин по-ниски от цигара на седмица. Дори да изпушвате сам по 3-4 наргилета на месец, пак ще сте много далеч от нивата на пристрастяване.

    Целия труд може да свалите тук. В края на документа има препратки към източниците и данни от други изследвания. Погледнете Задимено за още информация, идеи и преглед на тютюни. Благодаря на Iman Mosaad и Dávid Kótai за снимките.

    Важно уточнение:

    Говорих по тази тема с познат от Ливан. Под сух тютюн се няма предвид тези с по-малко глицерин, които можем да купим в Европа или изсъхналите при неправилна употреба. Има тютюни в арабския свят, които са досущ като тютюнът на цигаритe, който се овива в сравнително големи буци в алуминиево фолио и така се пуши. Това обяснява и защо в изследванията се говори за 200 грама изпушен тютюн на едно пушене. Вероятно тези разлики в тютюнът не са споменати изрично в изследването, защото не стават ясни от оригиналните трудове. Все пак се говори за огромните разлики в културата и тютюна на пушене.

    15 коментара

    1. Не е лоша идея да направиш и изследване за вредата/ползите от пушенето на лула… 😉

      (сериозно!)

    2. Знам, че при пушене на лула имало много по-голям риск за рак в устата, отколкото при цигарите. Друго не съм гледал. Намерих обаче няколко труда по въпроса:
      http://jnci.oxfordjournals.org/content/91/8/697.short
      http://jech.bmj.com/content/41/2/166.short
      Второто е 16 годишно изследване над 25000 мъже в Швеция.

    3. Открих и още доста изследвания, експерименти и статии по темата за наргилетата. Мисля, че някои са споменати в събирателния труд, който описах в статията:

      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749379709005832
      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749379708006089
      http://www.pediatricsdigest.mobi/content/116/1/e113.short
      http://ntr.oxfordjournals.org/content/9/5/591.short

      Тук са всички:
      http://scholar.google.de/scholar?q=water+pipe+smoking&btnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5&as_vis=1

    4. Има различни изследвания за наргилетата и не съм попаднал на някое достатъчно авторитетно. Подобно на цигарите, някои от изследванията са спонсорирани от производители на тютюни, резултатите са ясни 🙂

      За пристрастеност не мисля, че може да се говори. Като ежедневен потребител съм имал периоди със седмици (командировки), в които не съм употребявал наргиле (а цигари не пуша). Не мисля, че това е възможно с цигарите.

      П.С. Има т.н. био тютюни, за които не съм виждал много изследвания.

    5. Един съвет за статията – би било много добро подобрение, ако под някаква форма има резюмирана информация за основните изводи / послание на статията – примерно някакви aside-ове, някакви болднати подзаглавия, може би табличка или графика. По този начин човек с 1 поглед ще разбере основното послание на статията, а който има интерес ще я прочете цялата за детайлите.

    6. @Марио Пешев – повечето, които прочетох, са академични изследвания и не се спонсорират от никой. Наргилетата не попадат в обсега на големите производители на тютюн и на регулациите. Няма толкова интрига там.

      Въпреки това данните наистина са честно неточни заради нещата, които говорих в статията – стил на пушене, наргилетата, вида тютюн. Затова всички данни се взимат със сериозна доза условност. Докато някой не вкара 1000 души в зала и не проведе няколко седмично изследване докато пушат на различни периоди, няма да знаем.

      За пристрастяването – щом има никотин определено има такава теоретична възможност. И аз като теб съм имал периоди, в които съм пушел почти всеки ден и други, в които не съм пушел няколко месеца (обикновено като ме мързи да го почистя). В близките месеци няма да пуша така или иначе по други причини.

      Био тютюн не съм опитвал. Впрочем знаеш ли, че България произвеждала тютюн за наргиле и изнасяла за арабските страни? Дочух го от един арабин – знаел за български тютюн за наргиле. Не беше сигурен обаче дали сега го има още или как се казва.

      @Александър Попов – кратко описание. Прав си – ще допълня в началото.

    7. Господине, вие добре ли сте всъщност ? Наргилето НЕ съдържа никотин и изрично си го пише !!!!!!!!!

    8. Има доста вида тютюн. Всички съдържат катран. Почти всички продавани в България съдържат и никотин. Доста по-малко е, отколкото тези в цигарите, но все пак съдържат.

      Както писах горе, един от проблемите с тютюнът за наргиле е, че се регулира много по-малко от този за лулите или цигарите. Често се срещат опаковки без бандерол. Затова качеството варира значително и рядко се контролира какво пише на опаковката спрямо какво е реалното съдържание.

    9. В самия вкус за наргилето има ли никотин и катран

    10. Значи ако пушиш по 1 наргиле всяка седмица излиза, че все едно пушиш по 1-2 цигари всяка седмица? Или аз нещо не съм разбрал правилно.

    11. От гледна точка на никотин – да. В статията обаче описвам и вредата на саждите, катрана и въглеродния оксид и че те варират значително в зависимост колко се чисти наргилето, какъв е тютюна, как се пали, как и колко се пуши.

    12. Попринцип гледам да го чистя всеки път преди да пуша (препоръчвам това да се прави – някак ми е по-приятно като пуша и знам, че съм го изчистил), паля въглените (попринцип по 4 броя) на котлон докато не станат червени целите и попринцип пушим по поне 2ма човека и сменяме 1 път (най-много) въглените.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.