Like.Bulgaria – как трябва да се рекламира България

В началото на месеца споменах, че има две реклами на страната ни в чужбина, които намирам за сполучливи. Първата е карето във Financial Times. Втората е социалният brand проект Like.Bulgaria. Докато първата е финансирана от къде що програма има, втората е независим проект на фирмата за корпоративен дизайн и брандинг Formschlag. Решили да започнат нещо различно. Съдейки по отзвука във Facebook, идеята се харесва на много. Мисля си, че би могла да бъде дори по-добър отговор на негативната кампания срещу България, каквато впрочем сега тече и в Германия.

В галерията на Like.Bulgaria ще намерите всички визии с приложение на логото. Имат галерия със сезони, където за комбинирали прекрасно цветовете, галерия с известни личности, с картини от природата ни и от историята. След като няколко хиляди са харесали проекта в социалната мрежа, са направили поздрави до всички градове, от които имат фенове. На мен обаче най ми харесват визиите с различни послания. Показал съм любимите ми по-долу.

В този блог съм писал доста за това как може с по-малко да направим повече в сферата на електронното управление и прозрачността. Благодаря на Асоциацията на Европейските Журналисти за признанието им в годишната си класация. Същото се отнася и за рекламата на станата в чужбина. Не е нужно да се харчат десетки милиони за да се постигне голям ефект. Дегустацията на български сирена, която беше организирана в Германия е друг пример за това. Сега, когато преосмисляме много аспекти от управлението на държавата, може би трябва да заложим повече на умното харчене на фондове, а не просто на усвояването им. Може би имаме нужда повече неща като тези тук:

Предложенията горе са със запазени права на Formschlag и се използват в тази статия след тяхното изрично разрешение. Ще намерите контакта им тук.

8 коментара

  1. Що се отнася до туристическото ни лого, служебният министър на туризма посочи, че и той не вижда смисълът му в този си вид. За него бяха похарчени милиони, също както за предишното. Никой не казва, че трябва да се прави на доброволни начала, както се опитахме преди с конкурса „Лого за 1 лев„. Тогава получихме доста критика, че лаици в дизайна като мен са в журито. Определено трябват специалисти да се занимават с кампанията. Харченето на „едни пари тука“ обаче не решават проблема.

  2. @Rayna Tzvetkova – Определено е добре направено. Надявам се да продължат и да разширят кампанията. Има голям потенциал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.