Първи впечатления от Nexus 5

В четвъртък бях сред първите поръчали Nexus 5 и затова го получих още вчера сутринта. Вече съм 24 часа с него и събрах някои впечатления. Няма да се прехласвам много по дизайна и бързината. Мога да се нарека heavy user и досегашният ми HTC Desire Z определено издишаше, както може да се очаква от телефон на 3 години. Nexus 5 се справя много по-добре. Нямам Nexus 4 и не съм си играл достатъчно с него да кажа дали петицата е забележимо по-бърза. Реагира обаче по-добре на допир и зарежда еднакви страници и приложения по-бързо.

Като дизайн Nexus 5 е по-изчистен. Екранът отново е с Gorilla Glass, но гърбът е матов, което го прави много по-лесен за държане. Едно от притесненията ми беше, че 5-инчовия телефон ще е прекалено голям, но оказа, че като широчина е абсолютно същия както четворката. По-висок е с около сантиметър и изглежда по-тънък. Екранът заема по-голяма част от телефона.



Вижда се, че Android са решили да последват примера на Apple и да запожат на плоски икони с меки цветове. Не смятам, че това е непременно добра идея, но това е положението. Трудно ми е да преценя какви са промените на Kit Kat спрямо 4.3, но определено ще ви хареса, ако идвате от по-ранните. Най-вече ще ми е полезна статистиката за използвани Mb мобилен трафик. Забелязах, че вече липсва меню отдолу на някои приложения, но се свиква бързо.

Направи ми впечатление и колко лесно е да се започне работа с телефона. Всичките ми контакти вече са в Gmail, така че щом се писах с мейла си, всичко беше синхронизирано заедно с мейлите, календара и прочие. Това беше доста по-трудно на старото HTC, но там имаше други екстри като свързване на Facebook профилите с моите контакти. Така виждах снимките им и рождените им дни от Fb докато им звъня. И за това си има обаче app-ове някъде. Имам доста приложения инсталирани на другите устройства, така че просто отворих Google Play на компютъра и избрах кои да се качат на новия телефон.

Честно казано ми е трудно да говоря подробно за спецификациите, защото гледам на телефонът като обикновен потребител. Колкото и да ми харесваше физическата клавиатура на HTC-то, 20000 tweet-а не я пожалиха. Затова ми трябваше нов телефон и определено мога да препоръчам Nexus 5. Определено го намирам за по-лесен за използване от iPhone 3s и много по-евтин е от всички телефони от този клас. Единствено ми е трудно да свикна с размера и дигиталната клавиатура, но това го има при всяка смяна на телефон.

Допълнение

Пропуснах да кажа, че в началото имах малък проблем със звука. След като го рестартирах първия път ми спря всякакъв звук – звънене, youtube, всичко. След нов рестарт се оправи и съм нямал проблеми от тогава. Вероятно заради някакви системни обновления.

Днес забелязах една интересна функция – Google caller id. Като звънна на някой магазин и телефонът търси автоматично в Google дали номерът е вписан някъде. След това ми показва името на магазина все едно го имам като контакт. Малко е страшно.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.