Да не остане един неокалян

Снощи пуснаха нова стръв за медии и зажаднялото за скандали общество. Неизвестният до скоро сайт „Силна България“ обяви, че президентът Плевнелиев е източвал някога управлявана от него фирма чрез офшорки. Малко след това страницата и документите бяха свалени, но не преди да плъзнат из мрежата. Тук ще видите снимка оригиналната новина. Offnews копира първо новината, но бързо се поправи, че документите са непотвърдени. Дори Бивол обяви, че най-вероятно са фалшиви. Повечето други медии или все още разследват информацията, или просто я прекопираха дословно.

Интересното обаче дойде в социалните мрежи – куп нападки и атаки на базата на тези нови „разкрития“. Никой не се зачуди каква е тази фирма, която е била „източена“. Става дума за баварската група „Линднер“, основателят на която нарича президента ни нарича „много приятен човек, който е абсолютно честен и заслужава доверие“. Изградил е впечатленията си на базата на 20 годишна съвместна работа. От друга страна, имаме сайт регистриран анонимно преди 2 седмици, хостван в България и пуснал за няколко часа няколко ключови думи и документа без контекст.

Думите на немеца въобще не означават, че Плевнелиев не е мамил някога и някого. Срамно е обаче толкова много от нас да се хванат на въдицата без да се замислят. Капитал нарича последните няколко дни „протеста на знаещите, можещите и работещите“. Това предполага критично мислене и информираност. Хайде да спрем да се хвърляме с гърлени викове и да започнем да мислим. Малко ровене в мрежата също няма да навреди.

13 коментара

  1. „Малко ровене в мрежата също няма да ни е от полза.“

    Май си имал предвид „ще ни е от полза“, че така нищо не казваш 🙂

  2. Чичко Гугъл е на една секунда разстояние. Много хора, обаче охолно се хващат на жълтите новини веднага и много трудно е да ги разубедиш с факти. Аз като видя такива измислени сайтове веднага преглеждам в who.is кога са направени. Както сте написал в поста, ако са на няколко седмици е ясна работата. Има много признаци, които издават фалшивите новини, но има камара хора, които дори не ги интересува а почват да се палят. Тъжно, понеже това насъсква хората един срещу друг.

    ПП: Страхотно е, че протестите бяха толкова спонтанни. Чак сега някой се опитва да го опоричи, но те си свършиха първоначалната цел: да не позволят на някой да ни върне 20 години назад!

  3. @lanzz – оправих го. Пуснах го преди да го редактирам. Вероятно има и други грешки.

    @Михаил Дончев – това е човешка природа – търсенето на информация е по-трудно, отколкото да седнеш и да помислиш.

  4. Може би искаш да кажеш „Да не остане един НЕокалян“ 😉 Че имаме и сега много кални, а некалните са кът.

  5. Ами четете, има много интересни неща за г-н Плевнелиев.

    http://www.novinite.com/view_news.php?id=147098
    http://frognews.bg/news_52032/

    Това го намерих без да се напъвам прекалено много. Има и други източници освен Антон Тодоров, но след като съветниците му са кадри на бившето ДС никой не може да ме убеди в честността на този човек.

  6. Такива партенки не издържат. Обществото не е глупаво. Вижда се две и двеста.

  7. Много се извинявам но това че този път клеветата е била прерязана не може да измие лицето на г-н Плевнелиев. След като си се заклел че не си част от статуквото и си се кандидатирал като независим човек, не може да напълниш президентсвото с бивши генерали. Да не говорим за забежките по комсомола и тъмното минало от времето на развитият соц. Какъвто и да е г-н Плевнелиев, той не успя да оправдае очакванията от него. Не показа воля, не показа идея за развитие. Защо спря лустрацията?

    Съжалявам, но този президент не е и няма да бъде месията който ще оправи държавата. Въпросът днес е не да се намери новият, неокаляният, неподкупеният и т.н. Въпросът е да се работи и да се търсят градивни идеи които да бъдат прилагани. И морал. Ако може…

  8. Колко е моравен Плевнелиев стана ясно след като първо каза, че за нищо на света няма да остави Транспортното министерство и да се кандидатира за президент и след това си плю на лицето и направи точно обратното.
    А че протестите в момента са с подкрепата на кръга Капитал и Дневник е повече от ясно за всички.

    Един знаещ и можещ с 4 чужди езика.

  9. @Никола – Беше освободил всички агенти на ДС. А защо търсиш месия? Пак ли? Защо мислиш, че има някой, който хем да е можеш, хем да има опит, хем да не е правил бизнес у нас или където и да е? На практика само такъв ще бъде толериран.

    @a@a.com – Протеста се подкрепя от много медии и организации. На никой на протеста не му пука. Всички наблюдаващи го и онези участващи се радваме, че има медии, които го отразяват трезво и критично. И ПИК и Блиц го подкрепят, но това нищо не значи, нали?

  10. Тъкмо обратното. Не търся и не искам да намеря месията. Искам да има срам и морал.

    Когато аз сгафя в работата отивам при шефа и си казвам и си поемам отговорността. Професионалното „извинете“ представлява поемане на отговорност пред по-висшестоящите. После те или уволняват или намаляват заплатата. Политическото „извинете“ представлява оставка. Поемане на отговорност и даване на пример за другите. Това е което искам от Плевнелиев или от който и да е друг политик. Да бъдат пример за подражание. От там нататък. Всички правим грешки и всички можем да се озовем в ситуация в която нямаме право на правилен избор.

  11. Бояне, от друга страна, нека да не си избираме селективно кои олигарси са ни симпатични, защото ни подкрепят и кои не. Нали протестът е срещу олигархията, системата и т.н.

    Изисква се много сериозна морална и интелектуална гимнастика да обявим Плевнелиев за „неокалян“ – избутан нагоре от ББ и в абсолютна комбина с другия „западно -ориентиран“ олигарх Прокопиев.

    Това, че един куп зависими медии подкрепят протеста показва само, че олигархията в България не е монолит, който сега седи зад правителството. КРИБ, примерно, поискаха най-официално спешни нови избори, защото това правителство им оряза далаверите с ВЕИ-тата и т.н.

    Ако протестът започне да взима страна в тия битки на едрия капитал, то той реално губи смисъла си. Остава статуквото – сменяме един мафиот с друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.