Не точно цензура, но някъде в тази посока

Представете си, че намирате една много интересна за вас информация. Например – колко директори на училища са били агенти на ДС. Сега си представете, че искате да споделите тази информация с някой. Как го правите? Лесно – копирате адреса и го споделяте я във Facebook, я в Twitter, я по мейл на горките си колеги. Те отварят линка и получават информацията.

Не обаче и ако става въпрос за Държавна агенция „Архиви“. Там може да намерите архивите на Политбюрото, полицейските досиета от преди ’44, имената на загиналите през Балканските войни и документи от еврейската общност. Работата е, че може да ги откриете само, ако отворите сайта archives.bg. Ако ги отворите през Google или споделена връзка (както тази в предишното изречение), ще видите грешка „403 Забранено“. Това на прост език означава, че на ДАА са забранили някой да споделя каквото и да е от сайта.

Страница отворена през линк и директно през сайта им.


Разбира се, след като видите въпросната грешка, може да презаредите страницата и тя ще се отвори нормално. Така се изчиства състоянието, че сте препратени от друг сайт и ДАА не ви блокира. Стандартната реакция на всеки обаче е да затвори прозореца, тъй като явно става дума за сгрешен линк. Всичко това може, разбира се, да е техническа грешка. Не се сещам обаче за ситуация, в която да се е случило. Освен може би, ако са искали да блокират някой конкретно, а са блокирали всички. (Погледнете и тезата на Михаил в коментарите) Навярно нямаме и основание да спекулираме, че има общо със смяната на шефа на агенцията с човек от МВР.

Открих този проблем с добавката за WP за търсене на счупени линкове. Потвърдих, че не са блокирали само мен като отворих линкове от чужди сайтове. Имам проблеми да заредя страниците и през автоматичните ми скриптове за теглене на информация.

Още по темата:

Възпоменание в Twitter на загиналите през Балканските войни
Отворени данни за загиналите войници през Балканските войни
Отворени данни за сътрудниците на Държавна сигурност

9 коментара

 1. Блокирането на request-и по HTTP referer е доста найвно в повечето случай, тъй като хедарът лесно може да бъде променен или манипулиран.

  Например в chrome:
  https://chrome.google.com/webstore/detail/referer-control/hnkcfpcejkafcihlgbojoidoihckciin/related?hl=en

  или пък:
  [dpetrov@debian: /tmp]$ curl -I http://archives.bg/politburo/images/igallery/resized/163901-164000/12009089_001_m-163976-500-800-80-wm-center_middle-100-daapng.jpg -e http://archives.bg
  HTTP/1.1 200 OK
  Date: Tue, 26 Nov 2013 08:58:39 GMT
  Server: Apache/2.2.22 (Debian)
  Last-Modified: Sun, 26 May 2013 13:47:48 GMT
  ETag: „3f8f9d6-9d61-4dd9f4706a900“
  Accept-Ranges: bytes
  Content-Length: 40289
  Content-Type: image/jpeg

 2. @Боян Юруков – за голяма част от хората ще е пречка да, но все пак има няколко варианта.
  Например:
  1. Ако се използва някоя услуга за скриване на реферара: Архиви
  2. Ако линкът идва от сайт, който е през https
  3. window.location също не би трябвало да изпраща referrer в хедарът

 3. @ДП – Няма спор, че има заобикаляне на забраната. И в статията съм написал, че е достатъчно дори посетителя да презареди страницата. Глупаво е, че се налага да го правим. Писах на агенцията да ги питам защо го има това и ако е грешка, кога ще бъде оправено.

 4. @Пепо – може да се заобиколи по много начини. Не е това въпроса. Писна ми да заобикалям безсмислени защити. Трябва да го оправят.

 5. Впрочем Михаил пусна доста добро обяснение във фейса:

  хипотеза: един ден някой в архива се е зачудил защо им е скочил трафика, и открил че някъде са им хотлинкнали някакви картинки. чул бил че може да се резне такова хотлинкване, и заръчал на щатния компютърен машинист да се погрижи своеволието да спре. щатния машинист извадил теслата и с нея дърварската копирал-недокопирал от нейде из нета .htaccess snippet, който обаче от прекомерен професионализъм блоква реферери не само на картинки, ами на всякакви ресурси. машиниста дори тествал солюцията си — отворил сайта arhivi.bg и всичко се виждало наред; отворил и сайта където ги хотлинкват и там картинките били резнати както се искало в задачата. накрая всички седнали на една трапеза, и се почерпили за добре свършената работа.

 6. @Красимир Гаджоков – Писах им веднага като открих проблема. Не получих отговор, но сега виждам, че наскоро са го оправили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.