Данни за производството и износа на ток в България

На 21 април ЕСО пусна страница с информация колко ток се произвежда в страната по тип централи. Обновява се на всеки 35 секунди. Проблемът с тази таблица е, че няма исторически данни и се вижда само моментното състояние. Затова реших да направя скрипт, който да сваля данните и да ги предоставя в отворен формат в реално време. Всеки може да ги свали през този интерфейс. Към тях включих и данните за внос и износ на енергия. Те се обновяват с до 48 часа закъснение.

Доста обмислях как да визуализирам цялата тази информация. Проблемът е, че става дума за огромен масив от данни, който расте постоянно. За по-малко от три седмици са се събрали 430000 точки (data points). Имам още 380000 точки от исторически данни за износ и внос през последните 6 години. Като файл са по-малко от 5Mb, но никой browser не може да се справи със задачата. На този етап съм се отказал и оставям двете временни графики – данните за трансграничния пренос и за производството в страната. Втората показва потреблението, производството и баланса за последните 6 часа и седмица.

Кликнете на графиките за по-голям размер.Енергийния микс от последните 17 дни

Внос и износ на ток от 21ви април до 1ви май

Исках да направя по-интуитивни интерактивни инструменти, но не намерих начин. Горе виждате два от експериментите, които няма да видят бял свят. Ще ми се да направя страница с 3-4 графики показващи миска в реално време и как той се отразява на крайната цена. Тоест как решенията на ЕСО минута по минута влияят на цената на тока, който плаща крайния потребител. За целта обаче ми трябват точните изкупни цени на всеки източник на енергия. Самите те обаче се променят динамично. Към тях трябва да добавим и преносните такси на НЕК и ЕРП-тата. Не успях да ги събера в таблица въпреки помощта на доста хора от Twitter и Facebook. Фактът, че сайта на ДКЕВР не работи от седмици също не помага.

Графиките, които съм пуснал, позволяват да се видят определени събития в работата на енергийната ни система. Например, колко се намалява натоварването на Козлодуй, колко произвеждат фотоволтиците и как ВЕЦ-овете регулират баланса в системата. На базата на тези наблюдения си позволих да пусна няколко коментара във Facebook за странни сигнали в данните. Пример за това беше удвояването на производството от ФвЕЦ-ове в 12:50 днес и повишаването на потреблението с 350Mw в абсолютно същата минута. Offnews писаха също за това. Стори ми се странно, но коментарите под статуса ми бързо дадоха обяснение за случая.

Потреблението и производството на ток в последните 17 дни

Важно уточнение е, че зад данните, които виждаме в ЕСО, има една много сложна енергийна система. Нямам илюзии, че я разбирам и затова съм предоставил отворени данни на всеки, който би желал да ги анализира. Те, както и графиките, могат да дадат насоки къде да търсим, а не директни изводи за проблеми и измами. Това важи за всички подобни данни. Аналогична е ситуацията с интерактивната графика за производството от възобновяеми източници, която пуснах преди референдума преди няколко месеца. За нея писах по-подробно в този блог.

Надявам се, че ще помогнат на тези с познания в сферата да обяснят реалността с нагледни примери. Моята задача е да отварям данни и докато имам време и нерви ще го правя. Затова е важно и журналистите у нас да се запознаят с това как да работят с данни и колко важен източник на информация са те. Има вече такъв интерес в различни организации у нас и има достатъчно специалисти, които биха искали да се занимават с това. Повече за отворените данни може да прочетете в предишните ми статии по темата, в блога на OKFN, блога на Пейо и в страницата ми с отворени данни.

8 коментара

  1. сори за тъпия върпос, защо не става да ги пуснеш на ексел или сsv? в смисъл да, като файл ще е голямо, не секи после си прави графиките както си иска…иначе флаш някакъв, скрипт който на всеки примерно 5 мин вади от таблицата и го прави на флаш…..не че имам идея това как се прави де

  2. @beatles – Данните са си пуснати свободно и могат да се свалят в CSV формат. Горе съм го описал подробно. Flash графики не харесвам, а библиотеките, които използвам се чупят при динамично изобразяване на толкова много данни. Всеки може да си свали данните и да направи някаква алтернатива. Затова съм ги пуснал.

  3. също избягвай двойната нащърбеност и ги натрупай с най-вариращите най-отгоре

  4. @Gligi – Нямам време да правя промени по графиките. Минавам на следващия проект. Затова съм пуснал данните свободно – за да могат други да направят по-добри. Лесно е.

  5. Браво за изнесените данни.Проблема е че износа на ток ще намалява с всеки изминал месец и съответно цената за вътрешно потребление ако се запази сегашната формула неимоверно ще расте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.