Регистрация за изборите в чужбина

През последните 2 седмици бях на почивка и затова не съм писал нищо по темата. Ето накратко важното за чужбина:

Както писах в предишната статия, заявления за гласуване в чужбина се подават до 11 април. Изборите са на 12 май. Заявления може да се подават по пощата или чрез електроннен формуляр. (формулярът е изключен след изборите) Използва се лесно и работи добре. Въвеждате данните си плюс мобилен номер в чужбина, избирате държава и място за гласуване и въвеждате кода от картинката. На телефона ще получите sms с код, който въвеждате на следващата страница и заявлението вече е подадено.

По принцип, може да изберете който и да е град. Има обаче две важни съображения. Първото е, че няколко държави не позволяват да се гласува извън дипломатически представителства и почетни консулства. Според Външно са Алжир, Армения, Китай, Египет, Етиопия, Грузия, Унгария, Индия, Иран, Япония, Камбоджа, Ливан, Мароко, Нигерия, КНДР, Пакистан, Словакия, Южна Корея, Палестина, Украйна, ОАЕ, Йемен и Германия.

За Германия специално се знаеше отдавна, но ЦИК го обяви едва днес. Така изгарят 250 регистрации за места различни от Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Магдебург, Дармщат и Лемен (ан дер Мозел). Все пак, ЦИК съобщи, че тези 250 души ще могат да се регистрират наново. Първите три града са събрали вече нужните им 20 декларации. Останалите 4 имат нужда от по 100 тъй като са почетни консулства.

Вторият важен момент е, че е добре да се организират българите в даден регион и подават декларации за един град. Иначе се получава така, че се събират по 5-10 декларации за близки села и дори квартали, но никой от тях не събира нужните 100 декларации за допълнителна секция.

Затова писах преди месец на всички регистрирани в Glasuvam.org като дадох контактите на най-близките желаещи да организират. Днес пуснах и нещо ново – карта с всички подадени заявления. Разгледайте я и намерете град до вас с най-много декларации. Огранизирайте се с приятели да ги допълните до 100. Картата включва както електронните, така и тези изпратени по пощата. Първите се взимат от ЦИК, а вторите – от Външно. Обновява се на всеки 30 мин. Големината на балона показва броят заявления. Зелените са секции, където заявленията стигат. Тук има същите данни като списък и файл за сваляне. На същата карта след 2 седмици ще намерите всички одобрени секция – също както при референдума.

Допълнение

Моля не забравяйте, че някои хора са пуснали заявления както с писмо, така и по електронен път. Има вече такива потвърдени случаи за Франкфурт. Тези имена ще бъдат изчистени след 11-ти, което означава, че броят заявления на някои от местата може да падне. Не можем да проверим това предварително, защото списъка с имената от заявленията по пощата не са обявени. Надяваме се, че това няма да попречи на отварянето на определени секции. Ако виждате, че секцията до вас има малко заявления над бройката, моля помолете познатите си да се регистрират през интернет, за да е сигурно. За Франкфурт вече са много повече от нужните.

60 коментара

  1. Здравейте, какво става, ако не се съберат 100 гласа за нова секция, ще може ли да се гласува в съответното посолство? Трябва ли нова регистрация?

  2. Здравейте,опитах се да вляза в картата с всички заявления,но като написах гада коойто е близо до мен,страницата не зареди,пробвах с кирилица и с латинската,но няма резултат.Очаквам най-скорен отговор,бгагодаря.
    С уважение,Деница!

  3. Дори да е подадена декларация за едно място, няма проблем да се гласува на друго в чужбина. Единствено в България няма да може да се гласува, защото след подаване на заявление в чужбина, името се заличава от списъците в страната.

    Ако не стигнат заявленията за една секция, не е съвсем ясно какво става с тях. До сега те просто не се зачитаха – нито се прехвърлят другаде, нито ви заличават от списъците в България.

    Дори обаче да не е подадено заявление, пак може да се гласува в която и да е секция в чужбина. Подписва се обаче заявление на място. Добре е обаче да се подаде такова предварително, защото това ускорява два пъти гласуването.

  4. Благодаря, за интелигентно представената информация!

  5. @Деница – преди няколко часа махнах тази търсачка. Тя е за намиране на секции когато вече са одобрени. Използвах същата карта за референдума. Ще пусна търсачката когато ЦИК излезе със секциите.

  6. Благодаря!В градът в който се записах,съм само аз,а другите градове само два от тях имат 55 и 59,има ли друг начин да гласувам?
    С уважение,Дениица

  7. @Боян Юруков – Някакъв бъг с позиционирането по картата. Виж например Хайделберг, Трур, Кассел, Дериндже.

  8. Да това е един от начинити,но няма да стане!
    Чрез пощата или не е вазможно,това исках да знам!

  9. @Деница – не, може само лично.

    @kyky – да, няколко стотин града бяха и ги пуснах автоматично да си взимат координатите от Google. Всички са на кирилица, така че е напълно възможно някой да е сгрешен. Ще ги погледна после тези.

  10. Надявам се не е проблем ,че съм пуснал заявление и по пощата и електронно

  11. Едно уточнение за Боян Юруков, коментар № 4: в България няма да могат да гласуват само тези български граждани, които са включени в избирателен списък за гласуване извън страната. Такъв списък се съставя при открита секция извън страната. Списъците с имената на включените в тях граждани ще бъдат обявени до 23.04.2013 г. на сайта на МВнР.
    Ако си подал заявление и в посоченото от теб населено място не бъде открита секция, ще можеш да гласуваш както в България, така и извън страната. Справка: „Важно да се знае“ както и т.48.8.

  12. @Име (изисква се) – не е добре, но доколкото знам сравняват имената от двата източника и ще махнат това, което е пристигнало второ.

    @Паскал Бояджийски – Това писах и аз – че се пренебрегват всички заявления, които са подадени за места, на които не се открива секция. Този регламент не е разписан в закона и общо взето ЦИК си решава каквото си иска. Много по-логично би било в декларациите да се посочва избор – „резервна секция за гласуване“ или отметка за прехвърляне на заявлението към най-близката открита секция. Така ще се отворят много повече секции, но това отдавна не е целта нито на ЦИК, нито на Външно. Струва много пари. На последните избори ми беше казано неофициално в прав текст от член на ЦИК.

  13. Тези градове са изтрити от базата данни на ЦИК. Предполагам, че цифрите са слети с други записи с различно изписване на града:

    държава,град,заявления
    Австралия,Бризбън,2
    Австралия,Брисбейн,1
    Великобритания,Аберисуит,1
    Великобритания,Колчестер,1
    Великобритания,Ню Касъл,1
    Великобритания,Нюкасъл на Тайн,1
    Великобритания,Портсмът,2
    Великобритания,Уотфорт,1
    Великобритания,Чатъм,1
    Грузия,Хановер,1
    Испания, Лорет де Мар ,2
    Испания,Ллорет де мар,4
    Република Южна Африка,Кейп Таун,1
    САЩ,Елк Гроув Вулидж,1
    САЩ,Питсбург,1
    ФР Германия,Бамберг,1
    ФР Германия,Хале – Заале,1
    Франция,Монтпелие,1

  14. Изчистих доста повторения и махнах горните градове. За сега имаме 433 градове и 12410 декларации, от които 3965 са само писмено подадените в Турция.

  15. Pingback: Ето как да се регистрираме за изборите в чужбина : Петър блогва
  16. има 19 града, които не успях да намеря координатите и затова не са на картата. всички са с под 3 заявления. Някои иска ли да помогне?
    Ланкастър,САЩ
    Оак Блъффс,САЩ
    Портланд,САЩ
    Санта Клара,САЩ
    Ървайн,САЩ
    Даръжа,Турция
    Риихимаки,Финландия
    Вормс,ФР Германия
    Заарбрюкен,ФР Германия
    Инголщадт,ФР Германия
    Хамбрюкен,ФР Германия
    Херцеброк-Клархолц,ФР Германия
    Ауборг,Дания
    Роузмънт, Илиноис,Сащ
    Бейликгюзи,Турция
    Йенишехир,Турция
    Хале-Заале,ФР Германия
    Хронинген,Нидерландия
    Чайърова,Турция

  17. @Боян Юруков
    Пуснатите от мен 2 заявление явно няма да са проблем понеже Цик реши ,че са недействителни ако са без марка и не по куриер както и ако има няколко в един плик .А аз моето си го оставих на „лелката“ в посолството която вежливо ми обясни ,че не е проблем че нямат марка и „защо съм си хапил 3 плика ,а не са в един“понеже носих 3 заявления ето как вместо да ни помагат правят точно обратното .Така,че това по пощата трябва да се приеме за невалидно и да остане само електронното
    (поправи ме ако греша някъде)

    Поздрави

  18. Хронинген,Нидерландия Groningen 53° 13′ 0″ N, 6° 33′ 0″ E
    Инголщадт,ФР Германия Ingolstadt 48° 45′ 49″ N, 11° 25′ 34″ E
    Хамбрюкен,ФР Германия Hambrücken 49° 11′ 10″ N, 8° 32′ 38″ E
    Херцеброк-Клархолц,ФР Германия Herzebrock-Clarholz 51° 53′ 0″ N, 8° 14′ 0″ E
    Ауборг,Дания Aalborg 57° 3′ 0″ N, 9° 55′ 0″ E

  19. Г-н Юруков,
    Благодаря за представената информация.
    Сега се опитах да се регистрирам за Stuttgart, с надеждата, че ще се увеличат събраните гласове (още трима души за Stuttgart), но е невъзможно да се въведе този град. Тъй като пътуването ни поради наличие на малко дете до друг от посочените градове е невъзможно, има ли смисъл въобще от някаква регистрация?

  20. @Мила – Както писах горе и както е описано на сайта на Външно и на ЦИК – в Германия не може да се гласува извън консулствата и почетните консулства. Затова е невъзможно да бъде отворена секция в Stuttgart. Ако нямате възможност да гласувате, може все пак да помогнете на отварянето на секция в Darmstadt, където се опитваме да съберем 100 декларации.

  21. Публикуваните бройки подадени заявления са представени официално, или това са само електронно подадените?
    Как мога да разбера дали името ми се използва в списък за откриване на секция?
    Питах в ЦИК, отговора не е приемлив, т.е. не мога да разбера, освен ако не съм подала електронно такова.

  22. @Валя – цифрите включват електронните и тези изпратени с писмо. За жалост Външно не обновява редовно бройката за тези пратени по писмо и знам, че поне за няколко секции не са пуснали всички данни. Точната бройка на заявленията от тях ще получим след 12-ти.

    Можеш да провериш дали си регистрирана за някоя секция единствено през сайта на ЦИК:
    Не ти показва обаче къде и това е само за електронните регистрации. Отиди на списъка със секциите, отвори тази, за която си се регистрирала и ще си видиш името:

    Няма списък на подалите заявления по писмо – те ще излязат заедно с всички останали след 12-ти на сайта на Външно.

  23. Мдаааа, тоест, ако не се регистрирам електронно, защото не знам точно на кое място ще бъда в деня на изборите, не мога да контролирам по никакъв начин дали името ми няма да бъде използвано. Лошооооо.
    Разгледах подробно всички възможни страници, и наистина не намерих решение. Да се направи секция на достъпно място е хубаво, но не за сметка на незнаещи гласоподаватели. Разбирам, че ще се зачете гласа ми от мястото, на което ще бъда в действителност, но не ми харесва че не могат да се проверят заявителите преди деня на изборите. Не мога някак да се доверя. /За което си имам причини/

  24. @Валя – Сега може да се провери само по ЕГН дали е подадено от твое име електронно заявление. Проверих и го няма твоето. След 12-ти всички имена ще ги има в списък с мястото на гласуване. Допълнително в ГРАО ще може да провериш пак по ЕГН къде си записана да гласуваш. Ако не си подала каквото и да е заявление за чужбина – ще си записана в България. Независимо дали имаш заявление и където и да си записана – можеш да гласуваш навсякъде в чужбина. Единствено ако си подала заявление на чужбина не можеш да гласуваш в България. Това е накратко.

  25. @Валя – Сега можеш да провериш само електронните заявления. След 11.04 (май на 20.04?) подалите заявления за секции в чужбина, които предстои да се отворят ще бъдат заличени от избирателния списък в България по постоянен адрес. Т.е. тогава ще можеш да разбереш и дали някой не е подал писмено заявление от твое име. Единствено писмените заявления за несъстояли се секции ще останат непроверяеми, доколкото знам. Но дори някой да има пълен набор лични данни, дали ще си позволи да фалшифицира и подписа ти? За това е необходим доста сериозен криминален елемент.

  26. Живея в Испания от 2001 година. Гласувах с подписано заявление миналите избори, дори бях секретар в избирателната секция. Не е нужно да се фалшифицира подписа ми. Миналото заявление, копирано и само с поправена/нова дата, спокойно може да се подаде на ново. Не ми е проблем да се регистрирам електронно, но има две възможни места, на които мога да бъда по време на изборите, за това предпочитам да попълня заявление на място.
    Въпроса беше за използване на име от минали избори за набиране на бройки за изборна секция.
    Може би е удачно да се регистрирам електронно на някое от местата, където предполагам, че ще съм, така поне няма да се дублира името ми в писменно заявление.
    Благодаря за изчерпателните обяснения

  27. Здравейте,аз съм в Испания,и се регистрирах за Кастейон,но няма достатачно хора ,а в Барселона,да!Може ли да гласувам във Барселона?Благодаря,чакам скорен отговор!

  28. Няма проблем да гласуваш в Барселона. Условията на подаване на заявление са накратко следните:

    – ако подадеш заявление и се отвори секция там, където си посочил, можеш да гласуваш там или където и да е по света, но не и в България, защото си отписан от списъците;
    – ако подадеш заявление за град, в който няма да се отваря секция, все едно не си подал – можеш да гласуваш навсякъде по света и в България;
    – ако не си подал заявление, прочети горната точка.

    Заявлението помага да се отвори секция и ти дава възможност да влезеш с приоритет. Освен това минаваш по бързо, защото не трябва да чакаш да се попълни документация на момента.

  29. Благодаря ви за информацията!
    Валя а знаете ли адреса,или тилефон?
    Благодаря

  30. Предполагам, че може би пак ще бъде на plaza Ribalta, La Pergola, както миналия път, но при всички положение поне седмица преди това ще се разбере къде ще бъде.

  31. @Валя
    Благодаря!Аз за парви път ще гласувам в Castellon,и ни знаех,и понеже видях,че само аз съм записана,и тук бяха казали,че ако не сме сто няма да се може да се гласува!Каде да проверя на 5 май потвърдения адрез?

  32. Дени, ако си във фейсбук /Русе, Vinaroz/ – изпратила съм ти покана и ще те държа в течение. Ако не съм улучила, остави ми скайп, ще се постарая да те информирам.

  33. Ако сме изтървали срока за подаване на декларацията,няма ли как да гласуваме?Това е нелепо!!!

  34. @Даниела – Може разбира се и това се повтаря от много години насам. Може съвсем лесно да се разбере, ако отвориш страницата на Външно, на ЦИК или някоя от предишните ми статии за изборите. Всеки може да гласува в чужбина с паспорт или лична карта дори да не е подал заявление.

    От друга страна обаче, дори да не можеше без заявление, подаването му тази година беше толкова улеснено, че е направо срамота колко малко хора подадоха през интернет.

  35. Може ли някой да ми каже къде ще бъде избирателната секция в Малта?

  36. Само исках да ви кажа, че ще има секция и в Торремолинос(Torremolinos) Испания, но не излиза на картата.

  37. В момента се намирам в Испания .Интересувам се дали ще мога да упажня правото си на глас тази година след като не съм подала заявление . По телевизията ни успокоиха ,че ако не сме подали заявление можем да гласуваме като на място попълним декларация номер 12 . Но по късно след изтичането на всички възможни срокове обявиха , че не можем да гласуваме без да сме подали необходимото заявление в обявения срок . Все пак тука се работи от изгрев до почти залез , разтоянията са големи и доста солено ни излиза да се разкарваме напред назад / просто физически е невъзможно / Прочетох и за заявленията по интернет , но се изизква електронен подпис / леко пропуснато да се спомене предварително/

  38. @Гергана – Всеки може да гласува независимо дали е подал заявление или не. Достатъчно е да се отиде с валидна лична карта или паспорт. На място се попълва заявление и декларация, че не е гласувано другаде. Пише си го отдавна черно на бяло на сайта на Външно, ЦИК и всички новини свързани с изборите в чужбина.

  39. Здравей, аз съм в Норвегия, но не съм попълвал заявление за гласуване. Има ли възможност на място да се регистрирам и така да гласувам?

  40. Д а видях отговора не бях прочел коментарите :)))

  41. Как мога да гласувам от Канарските острови–Тенерифе .
    Мога ли по интернет.

  42. Pingback: Електронно гласуване и доверието в изборите
  43. Това, че по този начин изгарят 250 регистрации за места различни от Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Магдебург, Дармщат и Лемен е доста неприятно ако е истина което пишете.Все пак, според ЦИК , тези 250 души ще могат да се регистрират наново,което е добре. Първите три града са събрали вече нужните им 20 декларации. Останалите 4 имат нужда от по 100 тъй като са почетни консулства, но предполагам че щом давате тази информация сте доста по добре информирани от мен, за което ви благодаря, вече ще си има някои неща на ум. Блога ви е интересен и често го посещавам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.