„В крак с времето“ и наградата „Мъж на годината“

Преди два месеца имаше благотворителен търг на Gong.bg и шоуто на Ники Кънчев. Наддаването беше във Facebook и бяха включени всякакви артикули – от книги и дискове до ракетата на Пиронкова и подписани футболни техниски. Аз си избрах обаче наградата на Дарик за „Мъж на годината 2011“ спечелена от художниците изрисували Паметника на Съветската армия. Разбира се, те не си я бяха взели, защото искаха да останат анонимни. Така беше попаднала в търга, макар и без сабатята. Стори ми се интересна част от това, което аз наричам историята на активизма в България.

Още докато наддавах за плакета реших, че принадлежи на въпросните художници. За тях би имал много по-голяма стойност отколкото за мен. Затова се свързах с Destructive Creation с помощта на списание Едно и след известно забавяне покрай празниците, от вчера вече е у тях.

Това, което беше изрисувано на Паметника на Съветската армия беше символично, но създаде сериозен диалог за тези монументи и отношението ни към близката история. Символите не трябва да се подценяват, както и ефекта, който няколко души могат да постигнат с прости инструменти. Надявам се, че и този плакет ще ги вдъхнови да направят още нещо подобно, за да размътят малко вкисналият ни обществен диалог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.