Като за начало, накажете журналистите

През 2008-ма от БГ-Мама тръгна слух, който за малко да катурне ПИБ. Ей така, от нищото. Днес вина за паниката около КТБ имат една сюрия медии – малки и големи. Да, банката най-вероятно е управлявана лошо. Да, ще има одит и трябва да има наказани за безразсъдни инвестиции и заеми. Тя обаче няма да фалира и който ви казва обратното се опитва единствено да всява паника. Това, от което може да фалира една банка, е точно паниката.

Затова въпросните медии трябва да бъдат осъдени. Някои от тях умишлено говорят глупости, други от глупост гонят рейтинг. Има си закони за това и много пъти е имало наказани. За да се спре паниката трябва да започнем от тук. Първа стъпка.

Притеснението ми е обаче, че ще стане същото, както със сигнала ни с Еленко до ЦИК за медиите и „класациите“ в изборния ден. От 10 хитруващи медии в сигнала, ЦИК наказа само Дневник. Защо? Недоглеждане или така им е удобно? За това думата има вече прокуратурата. Предвид държанието на БНБ напоследък, най-вероятно също ще санкционира избирателно издания. Не защото това ще помогне на банковата система, а защото така е удобно. Защото е поредният инструмент за саморазправа. Икономедия от години пишат защо моделът Цветанов-Пеевски е опасен. Разнищват пасивите и машинациите им. Ако ги следите колкото аз, няма да видите разлика в говоренето им през последните седмици. Дори може би са станали по-предпазливи.

Не Дневник и Капитал са проблемът тук, макар по свои причини да водят атака срещу империята КТБ от години. Проблем са заглавия от рода на „Подуправител на БНБ обвиняем, защото не спрял източването на КТБ“, „Опашки пред офиси на КТБ“, „Заплатите, плащани в КТБ, в момента не се получават“, „КТБ спря да плаща“ и прочие. Техните автори трябва да видим наказани, но надали. БНБ днес е политически инструмент също толкова, колкото ЦИК и прокуратурата. В този смисъл, банковата ни система ще остане в риск докато политиците не се отдръпнат и не оставят БНБ да върши това, за което е създадена. Това е втората стъпка.

12 коментара

  1. Паниката около КТБ е президвикана от определени политически кръгове. Те ще се възползват от тази суматоха, за да могат да разклатят правителството, но най-потърпевши ще са само хората. Затова трябва да се внимава много на кого се вярва и да не се поддаваме на паниката. Когато става въпрос за финансии, трябва да се мисли разумно.

  2. @Боян

    Ако тълпа прокурори се изсипе в банка, правят се арести на някакви хора, дори само косвено свързани с банката, медиите ли са виновни че пишат по темата?

    @Веселинов

    Правителството е пътник, всички значими партии са се обявили за предсрочни избори. Съответно никой няма нужда да събаря банка за да клати правителството.

  3. @gezatop – Тълпата прокурори не бяха изсипани в КТБ, а в офиси на фирми и няма никакво значение с кое лице са били свързани те.

    Редица медии обаче през целия ден на 13 юни писаха за „обиските в КТБ“. Арестите за т.нар. убийство на Пеевски също нямаха връзка с КТБ, но това не попречи на куп медии като Клуб З, Телеграф, Монитор да направят връзката арести -> хора на Цветан Василев -> Пеевски. Да не говорим, че тези арести издишаха часове по-късно.

  4. Тогава трябва да накажат и БНБ, и прокуратурата защото и те съвсем официално потвърдиха „слуха“, че подуправител на БНБ обвиняем, защото не е спрял източването на КТБ.

    Когато един „слух“ е истина то той не слух а информация. Работата на журналистите е да изнасят а не да прикриват общественоважна информация, всичко останало е цензура.

  5. САЩ , Запада , Ционистите искат да фалират всички български банки.. Да станем супер роби.
    МЕДИТЕ ПИШАТ ТОВА КОЕТО КАЖЕ ЦРУ.

    Защо точно КТБ.. Ми защото 30% са на султана на Оман .. Оман е държава приятел на Иран.. Там са някакви клон на шиизма наречени исмаили. Така , че Оман е мразен както от САЩ заради приятелството с Иран , така и от Катар и СА където е гнездото на сунитските фанатици.

    10% са руската ВТБ..
    Така че КТБ – за ЦРУ не е нищо друго освен гнездо на врагове на САЩ.

    В тази система която сме – кой да бъде богат решава ЦРУ. Пример за технологичните компании Майкрософт сключи споразумение с ЦРУ и изпревари IBM ..
    ЦРУ – конфискува парите на Кадафи който бе собственик на Уникредит.. ЦРУ уби Березовски.. ЦРУ – направи фалита на Кипър за да вземе парите на руснаците..

    Преди 150 години Франция купила много жито от Алжир което не искала да плати.. Вместо да плати нападнала Алжир.

    Когато Византийската Империя паднала много богати византийци избягали в Генуа и Венеция , всичките били ограбени и убити или убити и ограбени..

    Запада винаги е живял от грабеж и геноцид.

  6. @Преслав

    Фирми които са клиенти на банката, при това не една-две, а двайсетина.

    И арестите наистина издишаха за часове – прокурорите ако си заслужават постовете трябва да са знаели какво ще стане преди да предприемат акцията.

    В цялата работа „накажете журналистите“ е като „застреляйте вестоносеца, че е малко кривоглед и накуцва“.

  7. Едно е напълно сигурно. КТБ има съвсем малко авоари на граждани и слаборазвита мрежа от локални офиси. Огромната част от авоарите в банката са на държавни фирми и големи олигарси. Няма как нито паниката, нито медиите, нито опашките от обикновени граждани толкова бързо да доведат КТБ до фалит.

  8. соросоиди – Смърт на Валутния Борд..

    Валутния Борд дава предимство само на чуждите банки , да грабят и то без никакъв валутен риск..
    Аз като по-прост и по-тъп съм учил повечко години , и то в най-различни области.. И като по-тъп селски терикат мога да си направя тънката сметка , че валутния борд е измама и прееби другарче.. И понеже съм раснал на село до 7 години , не може да се изразявам добре във висок академичен стил ще ви дам линк..

  9. Ти Соросоиде си уж учен човек ..

    Каквато и наука да е учил човек , математика , физика , биология.

    Трябва ясно да разбираш , че Стабилност няма , Валутния борд е измама информационна война за ограбване в полза на чужди банки и монополи , чужди централни банки.

    Също като невидимия изтребител на САЩ Ф-22 за който похарчиха трилион и нещата са не в задника , а в нещо по-дълбоко направо в гомната. Тука целта на информационна война е друга да ни страхуват ..

    Като човек учил толкова много математики , електротехники , механики . сигнали , функционална теория , дискретна , числа, теория на информацията. .. Ти даже не можеш да прецениш кое е наука и кое информационна война и кьор фишек.

    Излиза че нищо не си научил нищо , образованието ти не струва.

  10. Съгласно Закон срещу пазарните злоупотреби с финансови
    инструменти глава чл.40 ал 3 –
    (1) на основание чл. 8–11(Забранява се манипулирането на пазара на финансови инструменти), се наказва с глоба в размер от 20 000 до 50 000 лв., ако деянието не
    съставлява престъпление.
    (2) При повторно нарушение по ал. 1 глобата е:
    1. по т. 1 – от 500 до 2000 лв.;
    2. по т. 2 – от 5000 до 10 000 лв.;
    3. по т. 3 – от 50 000 до 100 000 лв.

  11. Май някой трябва да накаже и ДАНС.

    След опашките пред ПИБ в четвъртък вечерта и петък, ДАНС правят акция, за която съобщават, че съдържанието на атаката включвало:
    „Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит.“

    Не е толкова лошо, че в списъка я няма очевидно атакуваната банка. Лошото е, че в него са посочени други, върху които може да се пренесе параноята. Все пак държавна институция изнася информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.