Анкета: Отопление на дома в зимния сезон

Значителна част от нас българите посочваме в различни изследвания, че не успяваме да затоплим адекватно домовете си през зимните месеци. Реших да направя паралелно изследване, което освен стандартните въпроси, да покрие и реалната температурата. Така ще можем да преценим обективно какви градуси смятаме българите за комфортни.

Моля измерете температурата в дома си със стандартен стаен термометър и попълнете поне първите два въпроса. Може да дадете email адрес, ако желаете да получите резултатите. Адресите няма да бъдат предоставяни на трети лица и ще бъдат заличени от списъка след като завърши изследването. Това изследване е предназначени само за хора живущи в България. Моля не го попълвайте, ако в момента се намирате в чужбина.

Тук може да се включите в анкетата


Пуснах фомуляра преди две седмици и вече имаме 83 отговора. Предварителния анализ може да свалите тук. Извадката е все още твърде малка и ще продължа да събирам отговори още месец-два. Тогава ще пусна и подробно описание на методологията и ограниченията на данните.

Все пак вече може да направим няколко интересни наблюдения. 55% казват, че им е комфортно и посочват средна температура от 21.9° (минимална 18, максимална 26). Още 34% казват, че им е по-скоро топло при средна температура от 20.9°. Само двама са отговорили, че се у тях е студено и посочват температура от 15°. Седем (8%) са казали, че у тях е хладно при средна температура от 17.5°. 39% се отопляват на парно, 60% са на ток, 8% са на газ, а 6% са на въглища. Най-ниска температура се държи на ток – 20.9°, а най-висока на въглища – 22.6°. 48% имат автоматична система за регулиране на температурата в домовете си.

Интересно е, че 34% от всички, които се чувстват добре в домовете си, казват, че определено гледат да намаляват отоплението вкъщи, за да пестят. Всички, на които само понякога се е случвало да пестят от енергия за сметка на удобството, в същото време отговарят, че у тях е по-скоро топло и комфортно. Намирам това за парадоксално.

Напомням отново, че тези цифри се основават на много малък брой отговорили. Това, разбира се, не пречи на различни класации да правят генерални изводи на базата на подобни анкети с аналогичен брой запитани хора. Надвам се, че ще попълните и споделите формуляра, за да получим по-обективна информация.

6 коментара

  1. Боян, анкетата е интересна, но според мен може да се допълни.
    Някои хора не отопляват целия си апартамент през зимата, така че може да има и такъв въпрос например – Колко стаи отоплявате? или В Колко стаи поддържате тази температура? или др.

  2. + 1 за коментара на Пенко Пенев – при майка ми се топлят 2 стаи само от 5, от икономия;
    анкетата има накъде да се разгърне; примерно, аз съм объркана как да отговоря на въпроса за пестенето, защото (сме на локално парно) котлето е супер старо и няма начин да се регулира количеството въглища и оттам и температурата. Когато е по-топло времето отваряме прозорци и ходим вкъщи по гащи, а когато стегнат студове, навличаме по повече фланели.

  3. @Пенко Пенев – Този въпрос го обсъдих във фейса когато я пусках анкетата на 23-ти. Става твърде сложно и с толкова много променливи ще се объркат резултатите. Затова в третия въпрос е уточнено:

    Стараете ли се да поддържате ниска температура, за да пестите от сметките? Това може да важи за цялото жилище или за част от него. Налагало ли ви се е тази или предишната зима?

    Така се улеснява въпроса. Тези, които държат топло в една стая ще отговорят „Да, определено“.

    @Лита – Точно затова е последния въпрос – „Отоплението в дома ви има ли автоматична система за поддържане на температурата?“ При теб отговорът е Не. Климатиците, някои подови отопления и газови уребди са с термостат и може да се регулират лесно. В стария ми апартамент и в сегашния може стая по стая да се настройва температурата.

  4. Здравейте. Какво стана с резултатите от анкетата? Вече минаха 3 месеца от както гласувах, зимата си отиде, а не съм получил e-mail с резултатите, няма и нищо по темата в блога. Вярно е, че в момента има по-актуални теми, но аз искам да разбера развитието и на тази – затова и гласувах.

    Поздрави.

  5. Забавих се доста с това. Извинявам се. Ще пусна резултатите в началото на май, защото до тогава ще съм основно извън линия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.